Rareșistul Iancu Matei Scurtu va participa la programul gratuit de studii de la CERN

Iancu Matei Scurtu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Petru Rareș”, a fost admis în programul de studiu aplicat al fizicii la CERN (Geneva, Elveția). El va participa gratuit la programul de două săptămâni „Romanian High-School Students Internship Programme 2021”, din perioada 7-20 noiembrie 2021.

Selecția lotului de elevi români cu rezultate notabile la competițiile naționale și internaționale de fizică și astronomie, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, din care face parte Iancu Matei Scurtu, s-a făcut de o comisie formată din cercetători și cadre didactice din România și de la institutul CERN. „El este unul dintre cei 23 de elevi români selectați pentru a participa la acest eveniment. Pasionat de fizică și astronomie, participă încă din clasa a VI-a la etapele naționale ale olimpiadelor de fizică, obținând rezultate remarcabile. Din liceu participă și etapele naționale ale Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, obținând anul acesta medalie de argint”, a declarat Dan Oniciuc, directorul colegiului „Petru Rareș”.

Selecția s-a făcut pe baza unui videoclip de 3 minute și o scrisoare de motivație, ambele în limba engleză, în care elevul a trebuit să-și argumenteze dorința de a participa în program și una sau două scrisori de recomandare de la profesori. Programul de studiu este concentrat pe fizica particulelor elementare, elevii având ocazia să afle mai multe despre experimentele la energii înalte care se derulează la CERN. Cheltuielile de cazare și masă sunt asigurate de Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN).

Cristina Iordache