Timişeşti: A doua comună din zona Târgu Neamţ care va avea reţea de gaze naturale

După comuna Vânători-Neamţ, care are deja de câţiva ani buni o reţea de gaze naturale a venit şi rândul comunei Timişeşti să înceapă lucrările de alimentare cu gaz metan.

Marţi, 28 septembrie la sediul primăriei comunei Timişeşti, a fost semnat contractul pentru demararea proiectului „Distribuţie sistem de gaze naturale în comuna Timişeşti” în prezenţa conducerii instituţiei, primarul Vasile Mărculeţ şi viceprimarul Dumitru Stoianovici, dar şi al prefectului judeţului, domnul George Lazăr. La eveniment a fost prezent şi domnul Ion Mihoc, administratorul societăţii SC Mihoc Oil SRL.

Este vorba despre un proiect a cărui studiu de fezabilitate a fost întocmit în anul 2018 şi care prevede introducerea reţelei de gaz în satele Timişeşti, Dumbrava, Plăieşu, Preuteşti şi Izvorăneşti.

Vasile Mărculeţ, primarul comunei Timişeşti: „Sunt încântat că am reuşit să semnez acest contract. Pentru noi procentul de finanţare de 20% din partea societăţii SC Mihoc Oil SRL este un procent destul de considerabil. Avem asigurări că vom avea sprijin de finananţare de la guvernul PNL prin Programul Anghel Saligny. Dar între timp noi vom începe lucrările. La momentul când Anghel Saligny va fi deschis vom depune proiectul. Multe dintre proiectele pe care le avem în implementare necesită această investiţie cu gazul. Vă mulţumesc domnule prefect, pentru sprijinul pe care ni l-aţi acordat şi ni-l acordaţi şi în continuare! Şi mulţumesc şi echipei mele din primărie pentru implicare!”.

George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ: „Din ce am înţeles proiectul va fi depus pe Programul Anghel Saligny. Iniţiativa dumneavoastră este de salutat mai ales că aveţi multe proiecte aflate deja în derulare şi altele pe care intenţionaţi să le implementaţi. Din păcate în  judeţul Neamţ sunt mulţi colegi primari care îşi doresc să realizeze multe dar nu depun proiecte. Apoi se plâng că nu au realizări. Dar întâi trebuie să faci studii de fezabilitate, apoi să cauţi sursă de finanţare, apoi să depui proiectul spre finanţare. Iar în cazul dumneavoastră este o idee bună cu acest parteneriat public privat, adică primăria 80% finanţare şi concesionarul lucrărilor 20% finanţare. Felicitări pentru acest proiect, domnule primar! Apa, canalul, gazul, electricitatea şi drumurile sunt condiţii minime de civilizaţie. Comuna Timişeşti începe să devină atractivă pentru cei care vor să investească aici”.

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 10.081.084 lei (inclus TVA). Lucrările de investiţii au fost scoase la licitaţie publică deschisă pe data de 11 iunie 2021. Valoarea contractului de concesiune semnat marţi, 28 septembrie este de 7.143.327,88 lei (fără TVA), din care concesionarul SC Mihoc Oil SRL şi-a asumat prin ofertă o cotă de finanţare de 20%.

C.T. STURZU