Actorul Cornel Nicoară s-a stins din viață la 83 de ani

FOTO: Teatrul Tineretului

Cornel Nicoară, fost director al Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, s-a stins din viață azi noapte, în apartamentul său din Piatra-Neamț. Ieri, pe 20 octombrie el a împlinit 83 de ani.

În lunga sa carieră artistică a lucrat cu marii regizori și marii actori ai scenei românești de dinainte și de după 1989. Extrem de dificil fiindcă mereu căuta perfecțiunea, Cornel Nicoară a fost cu atât mai apreciat de oamenii teatrului. Publicul l-a răsplătit mereu cu aplauze furtunoase și l-a îndrăgit pentru că-i simțeau sufletul în fiecare rol. A iubit scena și actorii atât de mult, încât a creat o școală pentru actori amatori înainte de 1989.

Născut la Câmpia Turzii (Cluj), pe 20 octombrie 1938, Cornel Nicoară a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București în anul 1965, clasa prof. maestru emerit Moni Ghelerter. A fost actorul TT-ului până în anul 2006, când s-a pensionat. Printre cele mai cunoscute și apreciate roluri amintim Ştefan cel Mare din „Apus de Soare”, Wangel din „Femeia mării”, de Henrik Ibsen, Nero în „Britanicus” de Jean Racine, Moşul din „Matca” lui Marin Sorescu, Falstaff din „Nevestele vesele din Windsor” de Sheakespeare, Jupiter din „Muştele”, de Jean Paul Sartre, Noe în „Arca bunei spreanţe” a lui I. D. Sîrbu, Caţavencu în „O scrisoare pierdută” de Caragiale, Lear în „Regele Lear”, de William Shakespeare. A jucat în spectacole regizate de Moni Ghelerter, Alexandru Tocilescu, Andrei Şerban, Ion Cojar, Radu Penciulescu, Cornel Todea, Silviu Purcărete.

Cornel Nicoară a fost director al Teatrului Tineretului între martie 1986 – ianuarie 1989 şi septembrie 2001 – mai 2006. Asta, după ce între 1976 și martie 1986 a fost director-adjunct. În decembrie 2004, cu ocazia Zilei Naționale a României, a fost decorat de Președintele României, pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești. Un repertoriu de pe vremea directorarului lui Cornel Nicoară la Teatrul Tineretului puteți citi aici.

C.I.

4 comments

 • Daniel Beșleagă

  octombrie 21, 2021 at 9:58 pm

  Rămas bun, Măria Ta!

  Recunoștință și un pios omagiu acum, la clipa trecerii spre veșnicie. În inima mea sunteți înveșnicit de mult.

  Domnul să vă pună sufletul cu drepții!

  Răspuns

 • Gheorghe Ocneanu l

  octombrie 22, 2021 at 8:41 am

  Odihnească-se în pace!

  Răspuns

 • Paiu Constantin

  octombrie 22, 2021 at 8:50 pm

  Drum lin printre stele, bădie Cornel. Fie-ți îngerii aproape!

  Răspuns

 • Paiu Constantin

  octombrie 22, 2021 at 8:52 pm

  Drum lin printre stele, bădie Cornel, ultim rămas lângă TT din anii lui de glorie.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *