Bâra. Sat European de Tineret 2022

Bâra, comuna cu cea mai redusă populație din județ, a obținut Titlul de Sat European de Tineret 2022, conferit în cadrul Programului European Youth Village, program ce urmărește dezvoltarea comunităților rurale în patru domenii cheie: educație, cultură, voluntariat și dialog structurat. Totul a pornit de la biblioteca din comună, acolo unde Clubul Green Impact Family, coordonat de bibliotecara Mimi Gherasim și prof. Loredana Simon, a fost format din copii tineri responsabili. Aceștia s-au întrunit într-un grup de inițiativă locală și, coordonați de Elena-Cătălina Diaconu, au depus candidatura pentru titlul de „Sat European de Tineret”, demonstrând că știu să construiască, să-și adapteze mediul la nevoile lor, știu să reacționeze în comun la bucurii sau la necazuri, știu să aducă modernul în satul lor fără a periclita identitatea istorică, culturală și locală.

Au fost șapte comune finaliste și au câștigat două. Drumul spre titlu nu a fost ușor, dar fiecare efort a meritat. Astfel,  tinerii au participat la „Seminarul Național de Tineret”, la „Summitul Tinerilor din Mediul Rural”, au desfășurat activități în special pentru cunoașterea nevoilor lor în propria comunitate (Street Debate), pe baza cărora au finalizat formularul de candidatură, care a fost prezentat și susținut la Gala Tinerilor din Mediul Rural unde s-au încununat cu laurii victoriei. Va urma, în 2022, un an în care tinerii se vor antrena într-o serie de activități specifice, corelate între ele, care să contribuie la atingerea obiectivelor propuse și la obținerea unor rezultate concrete. Un an în care vor aduce schimbări în bine în viața lor și a întregii comunități.

„Noi am fost dovada faptului că esențele tari se țin în sticluțe mici și vom demonstra că fiecare  acțiune reprezintă un câștig pentru tineri și comunitate”, a declarat Elena-Cătălina Diaconu, coordonator al grupului de inițiatiă al tinerilor din comuna Bâra.

„Tinerii sunt izvoare de idei și acțiuni, iar susurul lor se va face auzit și va ademeni însetații de schimbare în bine, în bun și frumos. Tinerii sunt șansa unei comunități durabile, iar titlul îi înaripează spre culmi îndrăznețe”, a adăugat bibliotecarul Mimi Gherasim.

„Nimeni nu este prea tânăr pentru a schimba lumea! Și asta au demonstrat  tinerii noștri, prin obținerea acestui titlu de Sat European de Tineret. Am crezut, cred și voi crede mereu în forțele lor! Prezentul este reprezentat de ei și viitorul de rezultatele acțiunilor lor”, a precizat prof. Loredna-Cătălina Simon.

Programul European Youth Village – Satul European de Tineret urmărește să dea vizibilitate tinerilor din mediul rural, încurajându-i să ia inițiativă, contribuind la crearea unui context de dialog între tineri, autorități, organizații și alți membri ai comunităților rurale. Programul este coordonat la nivel național de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile. (M.G.)

Flori peste sate

Satul Bâra a fost unul dintre cele mai importate așezări rurale din vechiul ținut al Romanului. O vreme, Bâra a avut  o perspectivă aparte în dezvoltarea economică a spațiului aflat în stânga râului Siret. Aici, la Bâra, se organiza cel mai mare târg al zonei, apoi, datorită unor motive întemeiate, satul a fost și reședință de plasă, beneficiind și de alte ranguri din punct de vedere administrativ. Din păcate, comuna Bâra, așa cum arată statistica  vremurilor actuale, pare să aibă cea mai redusă populație din județul Neamț, dar asta nu împiedică oamenii de aici să nu aibă grijă de patrimoniul local. De aceea, în fiecare an, apar noi obiective de interes local.  De remarcat, din punct de vedere religios, aici conviețuiesc, într-o armonie perfectă, două comunități religioase – ortodoxă și romano-catolică și care colaborează numai întru binele societății.  Dar, ceea ce surprinde la tot pasul este numărul uriaș de flori care decorează ambientul pe majoritatea străzilor importante. Satele componente dau impresia călătorului ocazional că se află în trecere printr-un imens parc, în care amenajările stradale dau impresia că va urma intrarea într-o imensă grădină botanică. Meritul acestor  imagini este al tuturor și mai cu seamă al tinerilor din satele comunei, cuprinși în Clubul Green Impact Family Bâra,  dar și al unor locuitori cu drag de frumos și de așezarea în care viețuiesc. Tot în această comună, în centrele  satelor sau în locurile unde s-a putut acționa, au fost amenajate mici parcuri, cu scene fixe pentru spectacole, fiecare palmă de teren fiind exploatată la maximum de tineri și de iubitorii de frumos. Acestora li s-au alăturat membrii administrației publice locale.

„Bucuria mea, ca primar al comunei, este că toată lumea a privit cu bucurie și plăcere această inițiativă, ca spațiile de pe lângă trotuarele drumurilor județean și comunale mai importate să fie semănate cu sămânță de flori. Sunt specii diverse, care înfloresc pe tot parcursul anului, până vine zăpada. Nimeni nu a inventariat speciile, însă este o bucurie a sufletului când treci pe lângă un rond de flori. Evident, fiind o comună cu o populație redusă, nu avem posibilități prea mari, iar desprinderea comunei Boghicea a redus și mai mult numărul populației. Cu toate acestea, oamenii locului, tineri sau mai în vârstă, au grijă de spațiile care se află în fața gospodăriilor personale și nu numai. Îi felicit pe toți cei implicați în acest superb demers”, a declarat Dănuț Petraru, primarul comunei Bâra. (Rep.)