În ajunul şedinţei extraordinare de consiliu local de joi, 28 octombrie, în Piatra-Neamţ a prins contur cert un curent de opinie care spune că cea mai bună glumă proastă de sezon este să îi întrebi pe consilieri ce scrie în Strategia de Dezvoltare Durabilă (SDD) 2021-2027 a municipiului supusă aprobării. Documentul strategic, scrie undeva pe primitivul site al primăriei, are rolul de a reflecta viziunea, obiectivele strategice și direcțiile sectoriale de dezvoltare ale municipiului, prin implicarea factorilor de decizie, a oamenilor de afaceri și populației din municipiu, pentru stabilirea unui consens în ceea ce privește viitorul municipiului Piatra-Neamț, precum și pentru a stabili prioritățile și criteriile pentru absorbția de fonduri comunitare alocate pentru perioada de programare 2021-2027.
Simplii locuitori sau cetăţeni ai urbei, doritori de implicare, aveau ce căuta „docomentul” de aproape 600 de pagini, al cărui loc predestinat este pe pagina de deschidere. De-o veselie redutabilă devine astfel o postare de etapă din 5 octombrie, care îndrumă pentru consultarea proiectului, observaţii/comentarii şi sugestii la Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Din însumarea lipsurilor, erorilor şi altor „minuni” conţinute în SDD, cunoscute deja în spaţiul public şi definitorii pentru regulamentele şi planurile administrate pietrenilor de Administraţia Carabelea, strategia este aproape destructurată. Dispreţul faţă de oameni şi lege sunt întărite de lipsa de pe site-ul primăriei a Proiectului de hotărâre aferent, cel cu nr. 291 din 22.10.2021. Aceeaşi dată o are Dispoziţia primarului nr. 2.081 de convocare a şedinţei. La ultima verificare, efectuată la ora 11.00, în preziua şedinţei, ultimul proiect postat are numărul 282.
O explicaţie cât de cât plauzibilă poate avea nuanţe umanitare, în ideea de cruţare a „populaţiei” de la simpla lecturare a Referatului de aprobare (semnat de primarul Carabelea, ca iniţiator de proiect) şi a Raportului de specialitate (asumat de Direcţia Dezvoltare şi Implementare Programe, cu viză de la Serviciul Juridic).
Întregul proiect este disponibil mai jos.
proiect nr.9 strategia de dezvoltare P NTIlustrativ, întărind cruţarea, dar consacrând inutila minunare, este următorul pasaj extras din referat: „Dezvoltarea durabilă este „dezvoltarea care satisface nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi”. În acest sens, prin proiectele şi investiţiile propuse a fi realizate se urmareşte să se genereze creştere economică şi crearea de noi locuri de muncă, cu condiţia ca respectiva creştere să nu pericliteze posibilităţile de creştere ale generaţiilor viitoare”. Ca un exemplu, teribilul Plan de mobilitate urbană face pe dos, compromite nevoile prezentului sub pretextul că satisface presupuse, închipuite nevoi ale viitorului.
Dacă recuperăm declaraţia de principiu/demagogică despre stabilirea unui consens în ceea ce privește viitorul municipiului Piatra-Neamț, capătă sens apăsat cuvintele unui reputat expert în Afaceri europene, consultat de Mesagerul de Neamţ şi a cărui identitate am ales să n-o expunem represaliilor. Comentariul său, stârnit de SDD-ul susţinut de Carabelea, are tăiş de bisturiu: „Este o obligație legală. În acest document (care ar trebui să fie un fel de biblie pentru toate acțiunile ce urmează a fi derulate de UAT), găsim intervențiile/proiectele ce urmează a fi implementate. Din păcate, dacă o veţi citi, veţi găsi (ca de altfel în aproape toate strategiile de dezvoltare), o serie de poveşti – de multe ori mincinoase, precum și un număr de proiecte care nu vor fi realizate niciodată. Succes la lecturare!”.
Întrebarea destinată consilierilor locali îşi merită încadrarea de cea mai bună glumă proastă de sezon.
Viorel COSMA