Ozana cea frumos curgătoare și munții de nesimțire ai unor cetățeni

„Mesagerul de Neamţ” a scris, ori de câte ori am fost sesizaţi de către cetăţeni, despre gunoaiele de pe ambele maluri ale Ozanei. De fiecare dată, Primăria orașului a făcut eforturi să facă curățenie și, la interval de câteva zile, locurile erau din nou invadate de mizerii. În practică, fenomenul pare de nestăvilit, atâta timp cât acolo majoritatea sunt cetățeni ai orașului, care încearcă în acest fel să ocolească plata gunoaielor. Unii îl aruncă direct din maşini, fără niciun fel de rușine, alţii direct din căruţe. În acest moment, probleme sunt cartierele Blebea și Tăbăcari, în ultimul fiind o  mare comunitate de rromi. Cu privire la mizeria şi furturile din zona Blebea am stat de vorbă  cu familia Rusu. Ei locuiesc pe strada Blebea, la nr. 1. Accesul într-o zi de sâmbătă până la familia Rusu, casă care se află chiar la graniţa dintre cartierele Blebea şi Tăbăcari din Humuleşti, este o adevărată provocare. Cum ieşi din cartierul Blebea şi ajungi spre blocurile de locuinţe sociale aflate în stadiul de construcţie, faci imediat stânga pe un drum nepietruit şi plin de gropi. Pe de-o parte şi alta a drumului sunt împrăştiate gunoaie: carcase de televizoare, cauciucuri şi alte tipuri de deşeuri. După aproape un kilometru ajungi la casa familiei Rusu. Ne întâmpină ambii soţi, întorşi recent după mai mulţi ani de muncă în străinătate. Imediat după casa lor te izbeşte o privelişte dezolantă. Pe zeci, dacă nu chiar sute de metri, stau tolănite în apropiere de malul Ozanei movile de gunoaie. Chiar şi o canapea.

„Avem condiţii de Evul Mediu, domnule!”

Mihai Rusu a detaliat problemele cu care se: „Avem o mare problemă cu gunoaiele ce sunt aruncate fie de rromi, fie de români. Aceştia din urmă aruncă gunoaiele direct din dubiţe sau din carosate. Aruncă gunoi şi din construcţii, gen moloz dar şi nailoane, plastic, sticlă, tablă, doze de bere şi suc. Aruncă şi ziua şi noaptea. Cetăţenii rromi merg aici, la ieşire din Târgu Neamţ spre Timişeşti, la un depozit de achiziţii de fier vechi. Duc fierul vechi şi se întorc înapoi cu carcase vechi de televizoare, cu perne de la tapiţeria maşinilor şi le aruncă aici pe marginea drumului şi pe malul Ozanei. Am şi făcut fotografii şi le-am trimis pe pagina de Facebook oficială a primăriei. Încă nu am ajuns personal la primărie. Am fost plecat mulţi ani la muncă în străinătate. Apoi mai avem problema cu canalizarea, cu dejecţiile care se revarsă pe malul Ozanei chiar în faţa porţii mele. Vara este un miros insuportabil. Aici în faţa casei mele se termină ţeava de canalizare şi dă pe afară. Cred că e provizorie. Am sunat la un număr de telefon de la Apa Serv şi au venit nişte domni. Au zis că este un proiect în derulare şi că trebuie aprobat şi că mai durează. Au făcut un şănţuleţ ca să nu se mai scurgă apa pe drum spre poarta mea. Dar problema persistă de doi ani de zile. De fiecare dată când plouă ies din canalizare dejecţii şi apă. Se face o băltoacă imensă. Cred că nu face faţă. Se înfundă. Ca să nu vă mai zic de drumuri. Sunt dezastru, pentru că trec betoniere şi camioane mari şi fac nişte şanţuri pe drum de nu poţi trece cu o maşină mai joasă. Eu am plătit anul trecut la primărie un impozit de 900 lei. An de an mi-am plătit la timp impozitele şi taxele la primărie. Am rude în satul Boiştea, din Petricani, dar acolo este asfalt până la marginea satului, până la buza cu cartierul Blebea. Ca să nu vă mai spun de furturi de pe terenurile agricole din zonă sau despre furturile de balastru din râul Ozana. Eu vreau să mă retrag acasă şi să încerc să fac ceva aici, să pot duce un trai normal”.

Şi soţia domnului Mihai este revoltată: „Avem condiţii de Evul Mediu, domnule! Parcă suntem uitaţi de lume. Nu putem ieşi afară noaptea de frica ţiganilor. Fură şi sunt şi agresivi. Nu mai zic de gunoaiele pe care le aruncă. Însă nu numai ei aruncă. Ci şi românii. Poate ar trebuie ca primăria să pună măcar balastru pe drumul ăsta, până o să pună asfalt”.

Daniel Harpa: „Asta e deja nesimţire de acum!”

Despre problema gunoaielor care persistă de ani de zile pe ambele maluri ale Ozanei, primarul Daniel Harpa s-a arătat deosebit de dur: ”Regulat facem curăţenie în acea zonă. Noi facem curăţenie cu persoanele care primesc ajutor social, noi plătim serviciul de salubrizare pentru a lua gunoiul şi a-l transporta. Dar după câteva zile iar se face mizerie. Cei care aruncă gunoiul nu-și dau seama cât costă această nesimțire, dar pot să vă spun că de plătit o plătim din banii tuturor. Ar trebuie ca jandarmii şi poliţia să intensifice patrulele în acea zonă şi să intervină mai dur. O soluţie ar fi şi extinderea camerelor de luat vederi şi în acea zonă, pentru a putea fi identificate persoanele care fac astfel de fapte. Dar aici intervine şi educaţia unor cetăţeni şi nivelul lor de civilizaţie. Asta e deja nesimţire de acum!”

În legătură cu celelalte probleme semnalate, primarul orașului Târgu Neamț a făcut următoarele precizări: ”Cât priveşte furturile de balastru din Ozana să ştiţi că am primit şi eu astfel de reclamaţii. Doar că Ozana aparţine de Apele Române şi ştiu că acolo sunt concesionate suprafeţe de către privaţi care pot exploata pietrişul. Dar dacă sunt şi ilegalităţi ar trebui ca Poliţia să fie sesizată. Vă pot spune că în cartierul Blebea avem canalizare şi în aceste zile s-au început lucrările la sistemul de gaz, după care vom veni cu asfaltul. Trebuie respectate nişte reguli. Nu putem pune întâi asfaltul şi apoi reţelele de canalizare şi gaz. Vreau să-i asigur pe cetăţenii din Blebea că nu sunt uitaţi de primărie şi am tot interesul şi îmi dau tot interesul să le ofer condiţii decente de trai. Într-un viitor apropiat cartierul Blebea va avea şi reţea de gaz şi drumuri asfaltate”.

Pe acest subiect, Vlad Angheluţă, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Neamţ ne-a declarat: „Avem un plan de salubrizare care se efectuează lunar în acea zonă prin dispoziţia primarului. Salubrizarea malului drept al Ozanei o facem cu beneficiarii de ajutoare sociale. Astfel de activităţi de salubrizare se fac lună de lună şi li se calculează orele de muncă în folosul comunităţii”.

Cât priveşte furturile agricole de pe terenurile din zona Blebea, Florin Tofan, şeful Poliţiei Locale a precizat: „În ultimii ani noi am mai depistat şi am şi sancţionat cetăţeni care au fost surprinşi că îşi aruncau gunoiul direct din maşină pe malurile Ozanei. Însă există şi o chestiune tehnică pe care opinia publică trebuie să o înţeleagă. În urma unor lucrări edilitare din oraş rămân ciment şi bucăţi de ciment şi cu aceste materiale rămase noi am întărit controlat malurile Ozanei. Apa la o perioadă de timp rupe din maluri. De aia am şi transmis cetăţenilor să ni se aducă la cunoştinţă când au de aruncat moloz de la construcţii că-i îndrumăm noi unde să le pună controlat pe malurile Ozanei. Noi avem ocazional patrule pe timp de zi şi pe timp de noapte. Iar acum, în ultima vreme, am intensificat aceste patrule, pentru a preveni furturile agricole. Însă nu am patrulă în fiecare noapte în acea zonă. Există în plan montarea unor camere cu HI-FI, cu încărcare solară în acea zonă și atunci vom putea monitoriza mai bine acea zonă. Este imposibil să tragem fibră până acolo… Noi mai primim sesizări şi de la cetăţeni, cât şi de la un consilier local, domnul Andrei Aciocârlănoae, care circulă des prin zona aceea. Noi Poliţia Locală facem cât putem, însă nu putem singuri să acoperim toate zonele oraşului într-o singură noapte. Am depistat multe cazuri de furturi cu căruţele şi rromii au fugit abandonându-le. Plus că cei de la Poliţia Naţională cercetează un furt doar dacă prejudiciul are o valoare foarte mică”.

Până la montarea unor camere de supraveghere video, până la patrularea în fiecare noapte nu numai a Poliţiei Locale, ci şi a unor echipaje de la Poliţia de Ordine Publică, din cadrul Poliţiei Naţionale, mai rămâne ca şi unii cetăţeni să conştientizeze că oraşul în care trăiesc nu e o groapă de gunoi.

Ciprian Traian STURZU

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 511, săptămâna 21 – 27 octombrie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *