Grupul consilierilor locali PSD, din Piatra-Neamț, a inițiat un proiect de hotărâre de consiliu prin care vor să acorde un ajutor local de încălzire, distinct pentru familiile monoparentale, indiferent de numărul de copii avuţi în întreţinere, pe durata sezonului rece, respectiv între 1 noiembrie 2021 şi 1 aprilie 2022. Conform referatului de aprobare, semnat de cei cinci consilieri ai partidului, condițiile pentru a primi un sprijin lunar în valoare de 200 lei sunt ca solicitantul să fie angajat sau pensionar și să nu realizeze venituri lunare mai mari de 2.000 lei. Nu se precizează dacă suma este brută sau netă.
Se propunere alocarea unui plafon iniţial de maxim 100.000 lei/lună, sub rezerva majorării prin HCL ulterioare, dacă numărul de solicitări o impune. Fondurile nu există în momentul de faţă şi ar urma să fie „obţinute” la o viitoare rectificare bugetară. Curios este că în Referatul de aprobare, unde se indică o posibilă sursă, se menţionează cuantumul echivalent unei singure luni şi se recunoaşte că „impactarea bugetului local este greu de estimat deoarece nu există o evidenţă a acestor familii monoparentale”.
În acelaşi referat, spre a susţine completarea locală a legilor prin HCL, după modelul defect al stimulentelor financiare pentru nou-născuţi, echipa PSD a ajuns să invoce până şi o declaraţiei a premierului demis, Florin Cîţu: „Legea consumatorului vulnerabil nu este îndeajuns pentru această iarnă. Mai sunt şi alte măsuri pe care le luăm în calcul pentru perioada următoare”. Discuţiile legate de populismul operaţional rămân deschise.
Cu totul alta este abordarea proiectului dinspre aparatul propriu de specialitate al primăriei. În Raportul întocmit de Direcția de Asistență Socială se aminteşte că potrivit reglementărilor legale în vigoare sunt deja stabilite criterii de încadrare a familiilor şi persoanelor singure în categoria consumatorilor vulnerabili de energie din motive de venit. La familie vulnerabilă se încadrează şi familia monoparentală „al cărei venit mediu net lunar pe membru de familie se situează până la 1.386 lei/membru de familie”. În final, raportul nu spune nici da, nici ba, ci lasă la latitudinea Consiliului acordarea ajutorului suplimentar.
Mădălina Z.
Un comentariu
Proiecte făcute pe ”genunche”.