Se ascute lupta pentru fotoliile de directori de școli

Verificări încrucișate se fac în acest moment la Inspectoratul Școlar Neamț în documentele de titularizare ale cadrelor didactice. O primă verificare îi vizează pe candidații la concursul de directori și directori adjuncți, care acum se pregătesc de interviu. Ministrul Educației a solicitat, într-o adresă transmisă ieri în teritoriu, să se verifice dacă printre acești candidați sunt și dintre cei titularizați în baza art. 253 din legea Educației Naționale. Această procedură de titularizare – pe baza notelor de la examenele pe 6 ani din urmă – a fost declarată neconstituțională în vara anului 2018. CCR a motivat că titularizarea pe art. 253 este neconstituțional în măsura în care „textul analizat continuă să perpetueze o modalitate ‘paralelă’ de accedere la calitatea de titular în învățământul preuniversitar, contrară derulării în condiții optime a procesului de învățământ. Se denaturează regimul juridic al instituției titularizării și se generează discriminări în interiorul sistemului”. Articolul incriminat prevedea: „Cadrele didactice calificate, care au obținut nota/media de cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare în învățământul preuniversitar în ultimii 6 ani și care sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate, în ședință publică organizată de inspectoratul școlar, pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ în care sunt angajate, dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) și are viabilitate. Procedura privind repartizarea prevăzută la alin. (1) se stabilește prin metodologie elaborată cu consultarea partenerilor de dialog social și aprobată prin ordin al ministrului educației naționale”.

Verificările candidaților rămași în concurs după proba scrisă ar fi plecat de la unii dintre candidații care n-au obținut minim nota 7 la testul grilă. Cert este că toate inspectoratele școlare trebuie să verifice și să raporteze în macheta primită datele cerute de minister. „Acum se lucrează la raportarea cerută de domnul ministru, dar nu este exclus să avem astfel de situații. Avem termen până pe 3 noiembrie, înainte de interviu. Oamenii s-au titularizat pe 253, s-au transferat la alte școli, s-au schimbat decizii trecând de la o școală la alta, s-au schimbat decizii la nivelul școlii dacă la un moment dat s-a schimbat denumirea școlii. Este dificil, dar lucrăm la această situație”, a declarat Mihai Obreja, șeful IȘJ Neamț.

Situația din Neamț este, însă, mai inflamată decât în alte județe, întrucât s-a cerut o dublă verificare. Cei care acum contestă calitatea de titulari a unor candidați fac recurs la modul cum au fost titularizați profesori care n-au obținut minim 7 la concurs. „Noi mai avem o situație de întocmit: ne-a cerut ministerul tot ce înseamnă titularizări în urma concursului național din anii 2014, 2015, 2016. Probabil au fost sesizări din județ, că nu s-a respectat metodologia, că s-ar fi făcut titularizări cu note sub 7. Vom vedea”, a adăugat șeful IȘJ Neamț. Dacă reclamațiile se confirmă, se pare că un nou scandal stă să izbucnească în învățământul nemțean.

C.I.

One comment

  • Vasile

    octombrie 29, 2021 at 10:19 pm

    Și dacă ar fi doar astea… dacă tot a început sa și termine…

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *