Știre actualizată. Primarul Andrei Carabelea a propus dizolvarea CMI Urban. Proiectul a fost retras pentru „suspiciuni de nelegalitate la contractul colectiv de muncă”

Știre actualizată: Proiectul de hotătâre care viza dizolvarea CMI Urban a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al municipiului Piatra-Neamț, de joi, 28 octombrie. Primarul Andrei Carabalea a motivat decizia la începutul ședinței, declarând: „față de momentul inițierii acestui proiect au apărut niște elemente noi care necesită o analiză suplimentară. Mai ales că vorbim aici despre semnarea, în această perioadă, a unui contract colectiv de muncă, în data de 27 septembrie, care prezintă niște suspiciuni de nelegalitate. Acest contract nu este avizat și de administratorul judiciar. În al doilea rând contractul colectiv de muncă a fost încheiat fără o minimă informare, prealabilă, a reprezentanților AGA și a acționarului unic. Ca să nu mai vorbim despre un acord din partea acționarului unic. În al treilea rând există suspiciuni cu privire la un conflict de interese pentru că acest contract colectiv de muncă a fost negociat de administratorul special al companiei, care are și calitatea de salariat al unității. Deci, cumva se dublează interesul public reprezentând și acționarul unic și interesul privat.

 

Știre inițială: Joi, 28 octombrie, în ședința de Consiliu Local a Municipiului Piatra Neamț se va decide soarta Companiei Municipale de Investiții Urban SA. Conform unui proiect aflat pe ordinea de zi, este propusă „acordarea unui mandat special reprezentanților Consiliului Local Piatra Neamț în Adunarea Generală a acționarilor a CMI Urban să voteze pentru dizolvarea societății” responsabile atât cu administrarea piețelor, cât și cu amenajarea spațiilor verzi.

Dacă la momentul cererii demisiei Ruxandrei Bosovici, administratorul special al CMI Urban, primarul Andrei Carabelea a spus că decizia a fost luată din cauza rezultatelor slabe pe care le-a înregistrat societatea, acum avem niște date concrete. În raportul de activitate al administratorilor se menționează că „activul net al societății înregistrat la data de 31 decembrie 2020 este de 6.212.341 lei (total active și datorii), față de capitalul subscris și vărsat – 23.698.212 lei, mai puțin decât jumătate din valoarea acestuia.” Să reținem că Urbanul a intrat în procedură de insolvență încă din decembrie 2015. Raportul de specialitate care susține acest proiect notează că „valoarea activelor (n.r. CMI Urban) este cu mult sub limita legală de jumătate din valoarea capitalului social subscris și vărsat, iar șansele de redresare ale societății sun infime în condițiile în care aceasta are și datorii curente față de municipiul Piatra Neamț (…) în cuantum de peste 142.000 lei, iar conducerea societății nu a identificat o soluție viabilă pentru achitarea acestor datorii scadente”.

Dacă acest proiect va trece cu votul majorității, Adrian Ciobanu (PNL), respectiv Ciprian Enache (ALDE), reprezentanții Consiliului Local al municipiului Piatra-Neamț, în AGA, vor supune la vot în AGA dizolvarea societății.

Dacă CMI Urban va fi dizolvată, serviciul de administrare al piețelor ar urma să fie gestionat de Direcția Patrimoniu, prin Biroul de Administrare Piețe creat în urma reorganizării aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Piatra-Neamț. Cât despre amenajarea spațiilor verzi, Primăria anunță că se va organiza licitație publică.

Inna Teodorescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *