Andrei Aciocârlănoae, preşedintele PNL Târgu Neamţ: „Rolul meu de consilier este să servesc interesele cetățenilor”

Interviu cu Andrei Aciocârlănoae, preşedintele PNL Târgu Neamţ

– Ne apropiem cu pași repezi de finalul de an. Cum ați analiza 2021 în calitate de consilier local PNL? Satisfacții, dar și neîmpliniri.

La finalul primului an, din postura de consilier local reafirm că scopul acțiunilor mele politice este dedicat creșterii calității vieții cetățenilor din orașul Târgu-Neamț. Cu acest deziderat am condus și campania electorală, rămân fidel acestui deziderat. Din păcate, acest an, ne-a obligat să fim atenți la conservarea vieții, în general, din cauza pandemiei nu ne-am putut ocupa de dezvoltarea orașului, așa cum ne-am propus, cheltuielile mari cu menținerea stării de sănătate prin vaccinare, igienizările necesare și continuarea proiectelor în derulare au avut rol prioritar. Evident, vom continua să căutăm soluții pentru punerea în practică a proiectelor liberale. În întreaga noastră activitate vom continua să servim interesele cetățenilor și vom promova principiile liberale la nivelul comunității.

– Anul acesta ati fost reales și președinte PNL Târgu Neamț. Din acest punct de vedere cum ați analiza situația organizației?

Organizația PNL Târgu-Neamț este o organizație dinamică, am trecut printr-o perioadă de reorganizări, am ieșit mai uniți după această reorganizare, ne-am întărit rândurile cu membri noi, proveniți din variate domenii de activitate. Acum urmează să definim clar prioritățile pentru următorii ani, pe organizația de tineret, organizația femeilor, organizația seniorilor, să ne dedicăm transformării acestor priorități în realități observabile și în viața cetățenilor orașului, pe fiecare categorie socială, în parte. Avem pe agendă și restructurarea organizației de femei, a organizației de tineret și a organizației seniorilor și, bineînțeles, atragerea de noi membri liberali, cu impact în comunitatea noastră.

– Ce anume v-a determinat să intraţi în politică?

Am intrat în viața politică și datorită unei tradiții de familie, dar și datorită faptului că am crescut în spiritul implicării sociale, mereu am fost atent la problemele orașului nostru și ale cetățenilor. Subliniam în campania electorală că cea mai tristă situație este generată de lipsa perspectivei pentru tinerii din oraș care au decis să plece în străinătate, deoarece nu găsesc locuri de muncă la ei acasă. A contat și faptul că nu doresc să trăiesc într-un oraș cu o dinamică demografică în declin, în care o mare parte dintre cetățeni trăiesc sub standardele unei vieți de calitate, unii supraviețuind doar din pensii minime și ajutoare sociale, alții din salariul minim pe economie.

– Practic la Târgu Neamt, PNL a fost “condamnat” să facă opoziție. Sunteţi mulțumit de opoziția din Consiliul Local?

Postura în care consilierii locali PNL se află acum, din punct de vedere politic, obligă la atenție și reacție la hotărârile care se iau în Consiliul Local al Orașului Târgu-Neamț, la verificarea unor stări de fapt puse la îndoială de cetățeni, însă cel mai important lucru este acela de a pune pe agenda de lucru prioritățile cetățenilor. În fiecare ședință analizăm problemele orașului și votăm cele mai corecte soluții, din punct de vedere legal, solicităm tot timpul detalii despre proiecte/beneficiari/stare de legalitate. Prioritatea pentru anul viitor va fi aceea de a supune la vot propriile proiecte. Am negociat și votat în Consiliul Local al orașului Târgu-Neamț proiectele menite să dezvolte orașul, fără false orgolii politicianiste, considerând că acesta este rolul meu de consilier: să servesc interesele cetățenilor.

„Vrem să aşezăm Târgu Neamţ pe harta orașelor turistice”

– În ce context ati lua în calcul o candidatura la funcția de primar la alegerile din 2024? Și ce anume v-ar determina să nu candidați?

În contextul firesc în care organizația PNL Târgu-Neamț îmi va acorda un vot de încredere. Nu aș putea candida fără să primesc acest vot de încredere.

– Enumerați câteva proiecte necesare orașului, promovate de liberalii din Târgu Neamț?

Mă bucur că am ocazia să revin asupra celor 10 direcții strategice prioritate asupra cărora ne îndreptăm continuu atenția:

* Crearea de locuri de muncă prin investiții serioase, pentru dezvoltarea unei zone industriale și sprijin necondiționat pentru industria creativă de meșteșuguri;

* Încurajarea inițiativelor locale pentru organizarea de evenimente de impact național care să ofere oportunități industriei hoteliere, acțiuni menite să atragă diferite grupuri, cu interese diverse în interesul comunității;

* Continuitatea acțiunilor culturale de succes și dezvoltarea acestora;

* Dezvoltarea potențialului turistic, conform ofertei generoase datorate istoriei, naturii și personalităților locului, toate acestea, împreună, așezând orașul nostru pe harta orașelor turistice, cu impact național;

* Sprijin pentru extinderea infrastructurii de turism, “prin noi înșine” și prin programe europene cu finanțare nerambursabilă;

* Dezvoltarea infrastructurii școlare conform standardelor europene, asigurarea securității elevilor, motivarea interesului pentru studiu și valorizarea celei mai prețioase resurse: copiii şi adolescenții;

* Formarea resursei umane prin crearea condițiilor favorabile necesare consilierii tinerilor pentru o carieră în domeniul privat, prin incubatoare de afaceri și sprijin de tip start-up înființare societăți, PFA, ÎÎ, ș.a;

* Înființarea unei societăți specializate în transport public local și transport elevi, cu folosirea de mijloace de transport electrice;

* Amplasarea în oraș, în zonele de interes turistic a prizelor automate de încărcare cu energie electrică, premisa unei posibilități reale de creare a unor circuite turistice atât de necesare şi descongestionarea circulației pe principalele artere şi crearea de noi locuri de parcare;

* Punerea în aplicare a programelor de protejare a mediului, crearea unui parc foto-voltaic care să asigure consumul de energie electrică pentru iluminatul stradal și multe altele.

– Cât de oportună sau nu ar fi o alianță de dreapta la alegerile locale din 2024 cu cei de la PMP și USR? Cu un unic candidat.

Personal, am susținut ideea unei alianțe a tuturor partidelor de dreapta din urbea noastră încă de la alegerile locale trecute, când am purtat discuții cu toți ceilalți candidați pentru a găsi o formulă de colaborare. Din motive ce nu țin de activitatea politică locală, atunci nu s-a putut realiza această alianță. Momentan avem un acord cu colegii de la PMP și consilierul local independent pe ceea ce privește dezbaterea și votul proiectelor de hotărâre din cadrul Consiliului Local Târgu Neamț, acord care îmi doresc să ne transforme pe viitor într-o echipă unită și competitivă din punct de vedere politic, ca în 2024, cu ajutorul președintelui PNL Neamț, George Lazăr, să câștigăm alegerile.

„Sper, ca tot românul, într-un viitor mai bun”

– Alegeri dintr-un singur tur sau din doua tururi la funcția de primar? Care dintre variante avantajează PNL?

Alegeri din două tururi, desigur. Consider că alegerile într-un singur tur pot crea monopol politic, fapt care dăunează democrației și liberei exprimări. Alegerea din două tururi de scrutin este un proces electoral mult mai corect în sensul că sunt reprezentați și cetățenii ale căror voturi, în primul tur de scrutin, nu au dus la câștigul candidatului preferat, dar în turul 2, cetățenii își pot manifesta intenția de vot pentru cine consideră că îi reprezintă mai bine.

– Este politica arta compromisului?

Chiar dacă uneori în politică pot exista momente în care trebuie să iei unele decizii care te pot afecta personal, dar şi pe cei din jurul tău, important este ca în final să fii împăcat cu tine însuți, iar cei de lângă tine, cetățenii, să fie mulțumiți. Orgoliile şi ambițiile personale nu trebuie să afecteze bunul mers al unei comunități.

– Ce speră tânărul Andrei Aciocârlănoae să schimbe în politică?

Felul de a face politică! Bunul simț şi respectul, transparența, sinceritatea față de cetățeni trebuie să devină un crez pentru toți politicienii. Am considerat mereu că schimbarea trebuie să vină din fiecare dintre noi! Doar prin implicare şi responsabilizare poate creşte calitatea clasei politice şi implicit a comunității.

– Merită sau nu să faci politică în România?

Consider că politica ne influențează viața fiecăruia. Depinde doar de  noi  dacă alegem să facem acest pas. Personal, sunt motivat şi susținut de cei de lângă mine, fie că vorbim de colegii din organizația PNL Târgu-Neamț cu care am o relație de prietenie cu fiecare dintre ei, de familia şi părinții mei care m-au susținut în acest demers, de soția mea, Andreea, care mă sprijină şi înțelege că tot ceea ce fac, fac pentru întreaga comunitate. Este şi motivul pentru care am ales să rămân în Târgu-Neamț. Sunt un om ca toți oamenii, cu speranțe, vise, împliniri sau dezamăgiri. Iubesc și învăț ca  în fiecare zi să devin un om mai bun ca ieri, vreau să trăiesc pe aceste plaiuri binecuvântate alături de soție, familie și prieteni, cred în respect și sinceritate și sper, ca tot românul, într-un viitor mai bun pentru noi şi pentru copiii copiilor noștri.

Ciprian Traian STURZU

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 516, săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *