Colegiul Național „Petru Rareș” – aniversare la 152 de ani de existență

Manifestările organizate de împlinirea a 152 de ani de existență a Colegiului Petru rareș” Piatra-Neamț încep astăzi, 25 noiembrie. Comunitatea elevilor și profesorilor participă la o serie de activități organizate de catedra de limba franceză. În programul zilei sunt cuprinse vizionarea unui documentar „Apostolul românilor – misiuni, obiceiuri, tradiții”, ateliere de teatru pentru elevi și de formare a profesorilor susținute de prof. Hugues Denisot și prezentarea unei piese de teatru în limba franceză. La amiază vor avea loc o slujbă Tedeum și evocarea cunoscutului dizident comunist Grigore Caraza, urmată de depunerea de coroane la mormintele fondatorilor „Petru Rareș” de la Cimitirul Eroilor.

Un moment festiv cu torțe, la care participă elevii și care se va desfășura după-amiază în curtea colegiului completează ziua, care se încheie cu o conferință online. „Pentru sărbătorirea celor 152 de ani de atestare documentară a Colegiului Național „Petru Rareș” am pregătit activități specifice: dezbateri, conferințe, ateliere de lucru, lansarea piesei de teatru „Adjudecat”, comemorarea primilor directori, lansarea  Anuarului Colegiului Național „Petru Rareș” și a revistei „Flori de munte”, precum și a unei volum de amintiri scris de către doi dintre foștii profesori și directori reprezentativi ai colegiului, profesor Irina Hirțe și profesor Gheorghe Dumitreasa.  Zilele de joi, 25 noiembrie și vineri, 26 noiembrie vor fi marcate de o responsabilă implicare a cadrelor didactice și a elevilor în buna desfășurare a evenimentelor, condiționate, din păcate, de respectarea restricțiilor impuse de pandemie”, declară prof. Dan Grigoruță Oniciuc, directorul „Petru Rareș”. Profesorul francez Hugues Denisot, fost atașat de cooperare educativă al Ambasadei Franței în Ungaria și Croația este prezent la Piatra-Neamț cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de Franceză și a sărbătorii „Petru Rareș”.

Dedicată sărbătorii Rareșului, expoziția de fotografie „Mișcare fixată” a elevei Irina Hrum din clasa a IX-a B, poate fi vizionată pe holul etajului 1 al colegiului.

Vineri, 26 noiembrie, cu doar o zi înainte de data aniversării „Petru Rareș”, va avea loc lansarea cărții de memorii publicată sub semnătura profesorilor Irina Hirțe și Gheorghe Dumitreasa.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *