DSP Neamț: 32 de persoane cu covid decedate în ultimele 7 zile

Săptămâna aceasta au mai fost testate pozitiv covid-19 încă 272 de persoane, din care 29 sunt copii, iar 38 erau vaccinate, potrivit analizei Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Astăzi, 20 noiembrie, erau 194 de bolnavi infectați internați, cifră în scădere, ca și trendul infectărilor. Totuși, cei mai mulți (75%) ajung la spital cu forme medii și severe de boală, astfel că încă mai sunt 25 de bolnavi îngrijiți în ATI la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și Spitalul Municipal de Urgență Roman.

Și numărul bolnavilor care au decedat a scăzut, dar încă se menține ridicat, săptămâna aceasta înregistrându-se 32 de decese. Pacienții aveau vârste între 51 și 95 de ani și sufereau de boli cronice. „Trei persoane decedate în intervalul menționat erau vaccinate. În total, au fost raportate, de la începutul pandemiei, 1.255 de decese, din 30.559 de cazuri pozitive”, potrivit DSP Neamț.

Au fost efectuate 5.687 de teste, cele mai multe (68%) teste rapide antigenice, procentul de pozitivare fiind 7%. În continuare, cei mai mulți infectați sunt cei nevaccinați, care ajung cu forme grave la spital: după cum reiese din analiza pe două săptămâni: 74% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2, 84% din cazurile de COVID-19 spitalizate sunt la persoane nevaccinate și 96% din persoanele care au decedat de COVID-19 erau nevaccinate.

Specialiștii din cadrul DSP Neamț recomandă persoanelor cu teste pozitive PCR sau rapide să anunțe imediat medicul de familie. Asta, pentru a primi tratament și, dacă este cazul, pentru a putea ajunge la spital în timp în util, mai ales că este disponibil tratamentul cu anticorpi monoclonali. Acest tratament ajută la evitarea formelor grave de boală, mai ales la cei care mai au și alte afecțiuni cronice, dar este imperios necesar să fie administrat în primele 7 zile de la primele semne. Spitalele din Piatra-Neamț, Roman și Târgu Neamț au primit 174 de doze de anticorpi monoclonali, dar este nevoie de spitalizare pentru câteva zile pentru a fi administrate.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *