Coloana cu opinii. Fumuri

Avem guvern! După două luni de scos fum negru pe nări, nu demult s-a văzut cel alb de pe Palatul Victoria, semn că avem ce trebuie, ba și ceva în plus, că nu se cuvenea să stea pe dinafară tocmai actuala doamnă Pandele, fostă primar, să se certe cu hidra useristă de pe o poziție inferioară. Altfel sună doamna ministru și nu contează dacă ministerul `mneaei are un obiect al muncii bine definit în contextul economiei de piață. Dar unde-i lege, nu-i tocmeală, astfel că domnul consort ar trebui să dea de băut, că nu oricine are nevastă cu portofoliu de stat, care să-i servească cafeaua și să-i calce cămășile, în virtutea fișei postului ca pe la noi, ce mai include și alte manopere și nu determină căderea gravitațională a luceferilor de pe epoleți.

Fum a început să scoată și premierul, că nici bine nu s-a instalat și omicronul a blocat câteva zeci de contemporani la capătul lumii. Curg ședințele la Victoria ca Dâmbovița-n zilele ploioase, astfel că secretarii domnului general nu mai apucă să-i facă vorbele de dat la popor și-l lasă pe desemnat cu liberul său arbitru, care știe gramatică cam tot cât posesorul, ca să nu mai pomenim de stil. Până s-o învîrti roata suntem convinși că domnia sa va fi mult mai dibaci în comunicare și verbele nu vor sta pe loc repaus. Oricum, domnul general a pus iute mâna pe frâiele executivului și rămâne de văzut dacă va folosi și cravașa pentru a recupera cele două luni de mers în gol, da-n care economia a duduit feroce, numai pe hârtiile actualului șef al Senatului sau ce-o mai fi dom` Câțu când nu face prostii.

Nu se poate să nu remarcăm ce fum scoate domnul Orban, ajuns din extaz la agonie sau din pod în beci. Supărat definitiv pe cei ce se adăpostesc sub săgeata liberală, domnia sa a dat cu grebla-n partid și-a cules cât a putut, pentru a face un altul în jos, mai trainic și mai frumos. Cu un nucleu dur cam cât o echipă de fotbal cu tot cu rezerve, domnul Sică se vrea buturuga mică pentru o coaliție cu de toate, dar fără sosuri, ci cu puțin pătrunjel și cimbru, după gust. Deocamdată aluatul e la dospit, se fac planuri și pomelnice pentru ce va să fie, dacă ar fi să fie. În limbajul peluzei, vorbim de un joc de glezne până ce antrenorul va face schimbările.

În schimb nici un fir de fum la Cotroceni, semn că centrala merge ceas ori nu s-a dat drumul la căldură peste tot, tăcerea nefiind condiționată de încălzirea centrală, globală și națională. După ce și-a dat cu coada securii în propriul edificiu, adică-n locul unde ar fi trebuit să fie instalația, felicitând actorii politici prezenți că au ieșit din criza pentru care toți îl consideră vinovat, președintele nostru între 8 și 16 a scos căruța din viteză și a pus-o pe regimul rezemat să nu se strice prin găurile economiei de piață europene. Astfel, cu manualul de golf fără profesor pe etajeră domnia sa își soarbe pas cu pas mandatul fără frica unei suspendări, dominanta momentului fiind luna cadourilor ce vine cu o viteză net superioară celei a lucrului bine făcut, rămas într-o veșnică așteptare.

Pe mai încolo!

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 517, săptămâna 2 – 8 decembrie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *