Acest an școlar atipic continuă, cel puțin în primul semestru, cu decizii imprevizibile pentru elevi, cadre didactice și părinți. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță astăzi, 17 decembrie, că rămâne la latitudinea conducerilor de școli dacă pe 23 decembrie se fac cursuri fizice sau nu. „Dată fiind configurația acestui an școlar și provocările pe care acesta le-a adus pentru copii și cadre didactice, Ministerul Educației a decis să ofere posibilitatea unităților școlare să adapteze modul în care se va organiza ziua de 23 decembrie, din punct de vedere didactic. Astfel, fiecare director de școală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii vor desfășura cursuri cu prezență fizică sau dacă activitățile pot fi adaptate astfel încât să răspundă așteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activitățile de învățare să se poată organiza de manieră nonformală și informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie și care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanța de sărbători”, afirmă ministrul Educației. Dacă a fost emisă această decizie și dacă a fost comunicată în școli, rămâne de văzut.
Ziua de 23 decembrie a fost „ruptă” din vacanța de iarnă, care trebuia să înceapă pe 23 decembrie. Asta după ce în luna octombrie s-a impus o vacanță de două săptămâni, fiindcă crescuseră infectările cu Covid. Atunci, cursuri online au putut face doar școlile private. Pentru recuperarea vacanței epidemiologice, structura anului școlar a fost modificată, dată fiind starea de alertă sanitară prelungită lună de lună. Modificarea a dus la scurtarea vacanței de iarnă, astfel că școala se reia pe 3 ianuarie 2022 pentru elevii de gimnaziu și de liceu, iar cei mici din 10 ianuarie, data inițială.
Acestea sunt datele concrete de acum. Ce va fi după 3 ianuarie, având în vedere că autoritățile anunță că se așteaptă la valul 5 Covid după sărbătorile de iarnă, asta o vom afla la momentul respectiv.
Cristina Iordache