Cum a economisit Primăria Piatra-Neamț 6 miliarde lei vechi

Dedesubturile relațiilor economice dintre Primăria Piatra Neamț și societățile municipalității sunt absolut fascinante, chiar și la mulți ani după ce ele s-au produs. Un exemplu recent are toate ingredientele necesare: sarea și piperul este la Perla Invest, cu celebra telegondolă, apoi niște bunuri nefacturate și neînregistrate, o diferență de TVA și funcționari care nu și-au făcut treaba. În acest moment Perla Invest este în procedura insolvenței și lichidatorul se străduiește să recupereze bani. De aceea a deschis un proces împotriva acționarului societății, Primăria Piatra Neamț, pentru recuperarea de către firma municipalității a peste 600.000 lei reprezentând o diferență de TVA neprimită după ce Perla Invest a livrat primăriei stația de sosire a telescaunului. În data de 5 ianuarie 2022, Tribunalul Neamț a respins cererea de recuperare a banilor formulată de Perla Invest, pe motiv că solicitarea a fost făcută prea târziu. Desigur că sentința dată în prima instanță poate fi atacată, dar Perla Invest are șanse aproape nule de a câștiga în apel.

 

 

Banii, dacă ar fi fost obținuți, ar fi echilibrat situația contabilă a acestei societăți aflate în insolvență și reorganizare judiciară. Din răspunsul solicitat Primăriei Piatra-Neamț privitor la acest litigiu aflăm că, de fapt, sunt două probleme majore legate de această datorie invocată de Perla Invest. „Perla Invest a chemat în judecată Municipiul Piatra-Neamț pe data de 22.09.2021, în vederea recuperării sumei de 604.184 lei, reprezentând diferența de TVA necolectată aferentă unor venituri neînregistrate și nefacturate de societate către Primăria Municipiului Piatra-Neamț pentru o livrare de bunuri (stație sosire telescaun) și suma de 13.319 lei reprezentând penalități aferente diferenței de TVA.

Primăria Piatra-Neamț a invocat, la termenul din 14.12.2021, excepția prescripției dreptului material la acțiune. La data de 19.02.2019 s-a prescris dreptul de a solicita suma de 604.184 lei reprezentând diferența de TVA și suma de 13.319 lei reprezentând penalități aferente și am solicitat respingerea acțiunii ca nefondată”.

Nu ne rămâne decât să ne mirăm :

  • Că Perla Invest a avut venituri neînregistrate și lucrări nefacturate către municipalitate la care trebuia să solicite TVA și nu a făcut-o, și nimeni nu a avut nici o problemă cu asta, lucru constatat târziu, în cursul procedurii insolvenței!
  • Că procesul pentru recuperarea acestor bani a fost deschis după doi ani și jumătate după ce a trecut termenul legal pentru a cere banii înapoi. Este uimitor cum un asemenea amănunt esențial a fost pierdut din vedere, câtă vreme din anul 2016 orice mișcare în firmă se face cu avizul administratorului special, cu acordul adunării creditorilor și cu aprobarea judecătorului sindic. Cert este că, în acest context, Primăria Piatra-Neamț a economisit peste 6 miliarde lei vechi. Aproape cât rata lunară pe care municipalitatea o plătește în contul creditului pentru telegondolă.

Cristina Iordache

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *