Pe muchie de bisturiu! 92% din banii Spitalului Județean Neamț merg spre salarii

O situație poate greu de anticipat o găsim în acest moment la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Din prisma cheltuielilor salariale, care de regulă au dat bătăi de cap managerilor, s-a ajuns acum ca mare parte din banii primiți de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț să meargă la salariile angajaților. Doar că, după ce se asigură salariile, nu mai rămân decât foarte-foarte puțini bani pentru medicamente, materiale sanitare, echipamente de protecție, dezinfectanți, etc. Cele aproximativ 15.000.000 fond de salarii lunar reprezintă 92% din banii primiți de la casa de Asigurări de Sănătate. „Fondul de salarii este foarte mare. Din banii primiți de la Casa de Asigurări, 92% sunt cheltuieli cu salariile. Asta, deoarece noi nu avem încă numărul de pacienți non-Covid pe care îl aveam înainte de pandemie. Lunar, înseamnă în medie 15 milioane lei din banii de la CAS Neamț, care se dau pe raportări pe Covid din fiecare secție și pe indicatori DRG-uri, adică servicii prestate non-Covid și care nu-s la nivelul de dinainte. Finanțarea spitalului se compensează cu banii pe Covid! Se compensează și cu banii de la programele naționale de sănătate primiți de la ministerul Sănătății. Dacă am avea doar 8% pentru funcționarea spitalului, probabil că am mai putea plăti doar lumina și gazul. Dar, noi primim banii de funcționare de la CJ, primim și banii de la minister pe programe naționale de sănătate și astfel avem bani de medicamente și pentru ce mai este nevoie”, declară managerul spitalului județean.

Concluzia vine de la sine, în acest moment salariile sunt asigurate mai mult din zona contribuțiilor financiare aferente Covid și mai puțin din restul prestațiilor.

Numărul salariaților de la spital a ajuns la 1600, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu unul dintre cei mai mari angajatori din județ.

Despre spital și problemele sale, mai multe puteți afla aici.  .

Cristina Iordache

One comment

  • Emilian Barbu

    ianuarie 11, 2022 at 9:21 pm

    Mu trebuie sa ne frustram: EROII, merita.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *