Un bloc ridicat pe strada Ecoului nr. 3 din Piatra Neamț, construit chiar lângă Școala Nicu Albu, are toate șansele să intre într-o carte a recordurilor naționale. Construit în anul 2014, el nu a fost oficial recepționat nici în acest moment, chiar dacă acolo s-au vândut deja apartamente. Cum s-a ajuns la această situație?
Simplu, printr-o complicitate – voluntară sau nu, nu avem de unde să știm – între vânzătorul terenului, constructor ( S.C: Vitalis Beton SRL) și funcționari și șefi din administrația publică locală. Cel care a vândut terenul a prezentat constructorului un certificat de urbanism în care se vorbea despre o construcție cu parter și 8 etaje. Constructorul știa foarte bine că certificatul nu ține loc de autorizație, dar a început lucrările fără a avea acest document, așa că a fost amendat! Cu 1000 de lei, după care a obținut autorizația pentru P+4 și a continuat rapid lucrarea.
Atât de rapid încât nu și-a dat seama că a ajuns la etajul 5, peste limita de organizare. A mai primit o amendă, de 10.000 de lei și un ordin de sistare, în iulie 2014. Aici lucrurile puteau fi ușor stopate, dacă se dorea cu adevărat în Primărie. A fost preferată varianta unei plângeri penale, pe lege, dar cu amendamentul că cei în măsură să constate încălcările legii în acest caz asistau pasivi la continuarea lucrării, până la etajul 8.
În 2016, lucrurile erau prezentate cu seninătate în Primărie: ”Sunt niște litigii în derulare. Primăria a câștigat definitiv și irevocabil procesul intentat de respectiva societate, prin care aceasta a cerut ca noi să le permitem continuarea lucrărilor. Mai sunt pe rol două litigii, unul prin care societatea ne-a cerut să facem o recepție parțială a lucrărilor și un altul prin care să le eliberăm autorizația de construire. Ei aveau aprobat un proiect pentru un bloc de patru etaje, nu de opt nivele. Pentru a avea un bloc cu opt nivele în acea zonă, este nevoie de PUZ și nu poți să faci PUZ acum pentru a intra în legalitate. Aici a apărut blocajul”, declară Florin Fecic, secretarul de atunci al municipiului Piatra Neamț.
În anul 2022 am primit aproximativ același răspuns de la Primărie, există un litigiu pe rol și până la soluționarea lui nu se poate face nimic, situația fiind înghețată la nivelul anului 2018, când s-a făcut un artificu cu schimbarea proprietarului, amănunte aici.
Să recapitulăm: un constructor lucrează fără autorizație, apoi depășește cadrul acesteia, funcționarii Primăriei participă aparent activ – amenzi, decizie de sistare – în realitate permit continuarea lucrărilor. După care lucrurile se mută în instanțe, deși, după legea actuală, nu există cadru legal de rezolvare a situației.
O ultimă chestiune, în bloc au fost vândute apartamente, ceea ce este până la urmă normal, până la limita etajului 4. Dar cumpărătorii nu se pot bucura în totalitate de bunul lor, fiind în imposibilitatea legală de a încheia contracte pentru utilități, ceea ce ar putea duce la alte litigii cu constructorul. Chiar și cu vânzarea apartamentelor ar fi o problemă, o spunea tot în 2016 același Florin Fecic.
”Legal, nu! În acest moment, nefiind făcută recepția lucrărilor de către primărie, cei de la Cadastru nu pot elibera certificatul de intabulare care este necesar pentru obținerea actului de proprietate pe apartament”.
Soluție posibilă: probabil doar o lege de amnistie pentru acest gen de construcții, cu posibilitatea ca apartamentele construite în afara autorizației să revină administrației locale.Despre istoria acestei construcții puteți citi aici, aici, si aici.
Valentin Bălănescu
2 comentarii
Finlanda 2015, Tampere, a fost demolata o construcție care nu respecta cerințele de arhitectura din oraș (cărămidă sau lemn, maxim 2 etaje. Clădirea era cu structura metalica, sticla aparenta și 4 etaje). La noi se accepta, ca de, ne trebuie. Dar legea de partea cui e, sau pentru ce e făcută?. Întreb, sa știm și noi. Apropo, alături e o scoala, lumina naturala nu e indicata copiilor? Sau doar în anumite clase? Plus, un cod civil care precizează anumite lucruri, nu le expun, îmi e silă,…?
Toti cei de la primarie care au semnat documentele sa raspunda
Din 2004 PDL -ul prin consilierii locali care au condus primaria Piatra Neamt si au administrat orasul sunt total vinovati de degradarea acestui oras.
Au distrus toata economia, au distrus transportul in comun, prin acordarea de trasee microbuzelor si distrugand transportul cetatenilor cu trolebuze care nu poluau orasul.
Au distrus piata centrala cu acel imens Mool care de fapt era proiectat PARCARE supraetajata