VIDEO. Piatra Neamț. Cum plătim prostiile trecutului – 17 milioane pentru înlocuirea rețelei de apă pe coridoarele de mobilitate de la bugetul local

Un proiect făcut pe repede-nainte, fără să țină seama decât de voința unui primar, Dragoș Chitic, de a semna rapid niște finanțări europene, ca să aibă un portofoliu cu care să se prezinte în fața alegătorilor, aduce Primăria Piatra Neamț acum în situația de a căuta soluții pentru a acoperi prostiile făcute înainte. Vorbim despre proiectele de mobilitate urbană unde nu au fost prevăzute sume pentru schimbarea rețelei de apă din zonele unde sunt prevăzute lucrări.

Au fost încercate demersuri pentru a găsi surse de finanțare din zona guvernamentală, inclusiv din programul Anghel Saligny, dar de fiecare dată termenele la care ar fi putut fi veni banii nu corespundeau cu cele la care trebuie terminate lucrările pe proiectele primăriei. În aceste condiții, deoarece autorizația de mediu prevede înlocuirea rețelelor, iar termenelele sunt foarte stânse, actuala conducere a Primăriei Piatra Neamț a hotărât ca finanțarea lucrărilor să de facă din bugetul instituției, iar suma este una impresionantă – 17.000.000 lei!

Explicațiile le-a oferit primarul Andrei Carabelea în studioul de la Mesagerul de Neamț.

Este evident că acești bani se adaugă restului cheltuielilor neeligibile din respectivele proiecte, care cresc din ce în ce mai mult. Este prețul plătit de un oraș întreg pentru câteva proiecte care au fost votate de consilierii locali fără nici un pic de analiză. Dacă primarul era avid de imagine și de voturi, consilierii n-au nici un fel de scuză, au votat în stilul turmă și au contribuit din plin la îndatorarea orașului. Așa cum cei de pe vremea lui Pinalti votau orice li se punea în față iar rezultatele le cunoaștem, Piatra Neamț ajunsese la un grad de îndatorare de peste 35%!

Valentin Bălănescu

One comment

  • V.Vasile

    ianuarie 14, 2022 at 8:34 am

    Intr-o tara normala , procedura este simpla , cine a propus si cine a aprobat sa plateasca ! Poate nu vor mai fi in functii de decizie toti franarii, toti sinecuristii, lipiutori de afise, habarnisti de profesie !

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *