O veste nespus de tristă a fost anunțată în cursul dimineții de miercuri, 5 octombrie, de presa germană (vezi aici sau aici). Barbara Stamm (n. 29 octombrie 1944), om politic german de anvergură din Landul Bavaria, cu adevărat devotată județului Neamț, a încetat din viață după o lungă și grea suferință. Și-a dedicat cu pasiune resursele și energia, după Revoluția din decembrie 1989, unui scop nobil: nașterea și dezvoltarea instituției cunoscute astăzi sub numele de Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap de la Păstrăveni.
Până la ora apariției acestor rânduri, autoritățile județene n-au scris un cuvânt în memoria binefăcătoarei noastre, pe urma căreia promoții întregi de „lideri” și-au făcut reclamă cu vârf și îndesat.
Singurele gânduri oficiale date publicității, spre cinstea lor, vin de la CRRPH Păstrăveni:
„Astăzi s-a stins din viață o ființă atât de dragă, atât de mult iubită și respectată de către noi toți cei din Centrul Păstrăveni.
A plecat la ceruri Doamna Barbara Stamm, lăsându-ne inimile împietrite de durere și tristețe. A fost visul dumneaei să realizeze “ACASĂ” în Centrul Păstrăveni pentru copiii defavorizați întâlniți aici în anul 1991 și să creeze condiții civilizate de trai, educație și dezvoltare pentru aceștia.
A luptat cu toată forța pentru îndeplinirea acestui vis măreț, a sperat, a pus inimă și suflet și a reușit să devină de-a lungul anilor un adevărat înger păzitor pentru întregul centru.
Deși era în plan să reușească în perioada imediat următoare să se întâlnească din nou cu cei dragi de aici, drumul său s-a încheiat brusc azi, când a plecat la ceruri.
Rugăciunile și amintirile plăcute sunt ceea ce mai avem pentru a onora și comemora viața distinsei Doamne care a plecat mult prea devreme dintre noi.
Ne înclinăm cu respect capul și ne exprimăm cele mai sincere regrete!
Drum lin către cer, Doamnă Barbara Stamm!”
Acestor gânduri suntem moral obligați să adăugăm emoția și durerea exprimate de Dan Marian Lospa, fost viceprimar la Piatra-Neamț, fost prefect al județului și fost director executiv la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Așteptând o prezentare pe larg a personalității și activității Barbarei Stamm din partea autorităților județene, trebuie subliniat că istoria de la Păstrăveni s-a scris și cu multă suferință, unele obstacole „edificate” de-a lungul anilor de partea locală fiind de pomină. Câteva articole din arhiva Mesagerul de Neamț merită recitite aici, aici și aici.
Cu siguranță, undeva în Cer, va avea de depănat amintiri alături de prieteni remarcabili precum regretații Alexandru Țibulcă (prefect), Raul Constantin Bobeanu (președinte de consiliu județean) și Ioan Onisei (președinte de CJ, dar și consilier personal al prefectului Țibulcă).
Viorel COSMA
DGASPC Neamț a transmis un mesaj de condoleanțe.
„O mare prietenă a persoanelor cu dizabilități din Neamț a părăsit această lume!
Barbara Stamm, o mare prietenă a persoanelor cu dizabilități din județul Neamț, a încetat din viață, lăsând în urma ei o lume mai bogată și mai luminoasă prin nenumăratele proiecte de suflet pe care le-a inițiat și susținut.
„DGASPC, Centrul Păstrăveni, județul Neamț și România au pierdut unul dintre cei mai sinceri, devotați și altruiști prieteni. Barbara Stamm a fost omul care și-a «pierdut inima în România» așa cum ea însăși declara în urmă cu câțiva ani iar acest lucru s-a simțit literalmente în eforturile ei de peste 30 de ani în care a contribuit la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități. Pentru noi este o mare pierdere și plecarea ei în altă lume ne lasă o imensă tristețe în suflet dublată însă de o enormă gratitudine pentru toată implicarea sa. Fiecare pas făcut în Neamț, fiecare zâmbet și fiecare lacrimă au fost de neprețuit și au contribuit remarcabil la schimbarea noastră, a tuturor și a întregului sistem de asistență socială. Eforturile sale ne obligă să îi onorăm memoria fiind din ce în ce mai buni și continuîndu-i munca și dedicarea în favoarea persoanelor cu dizabilități. Lumea noastră este mai bogată și mai frumoasă datorită ei! Drum lin, Excelență!“, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț.
Barbara Stamm s-a născut în octombrie 1944 și a avut o carieră prodigioasă din punct de vedere politic, fiind prima femeie preşedinte din istoria de 200 de ani a Parlamentului Bavariei. Din această postură și nu numai, a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor româno-germane și a fost unul dintre politicienii străini care a vizitat țara noastră de peste 100 de ori, de fiecare dată în sprijinul persoanelor cu dizabilități sau a altor categorii defavorizate.
Chiar Barbara Stamm declara în urmă cu câțiva ani că „România este a doua mea patrie. Germania a fost şi este în continuare interesată de o legătură strânsă cu România şi pot spune că angajamentul prietenos al Germaniei a contribuit la netezirea drumului României în Uniunea Europeană. Astăzi suntem de peste zece ani uniţi în mare casă numită Europa – o Europă la care România a aparţinut întotdeauna geografic şi cultural”. Faptul că inima ei a bătut cu putere pentru România s-a văzut în nenumăratele proiecte umanitare în care s-a implicat sau pe care le-a inițiat în multe județe precum Neamț, Suceava, Timiș, Bihor, Botoșani, Ilfov, Tulcea, etc. Meritele deosebite obţinute în această activitate asiduuă i-au fost recunoscute doamnei Barbara Stamm de către statul român încă din anul 2000 când i-a fost conferit Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Ofiţer.
În județul Neamț, Barbara Stamm a ajuns în 1991, când a vizitat căminul-spital pentru copii cu dizabilități. Acela a fost momentul de început al cooperării româno-germane în domeniul asistenței sociale din Neamț, fiind înființată în scurt timp, la inițiativa dumneaei Asociaţia «Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V», în sprijinul copiilor României. În anul 2000 a înființat Fundația Bavaria–România pentru a sponsoriza proiecte sociale în țara noastră. Unul dintre proiectele remarcabile dezvoltat de Fundație este și Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni unde, prin investiții financiare serioase și angajament personal, Fundația a contribuit la transformarea acestei instituții într-una cu standarde comparabile cu cele din Germania, un exemplu de bună practică în România. Acest lucru a fost remarcat și de Președinția României care a onorat activitatea doamnei Stamm în mai multe rânduri, conferindu-i disctincții și premii în semn de recunoștință pentru implicarea sa”.