O structură relativ nouă în cadrul Poliției, Biroul pentru Protecția Animalelor (BPA), are o vizibilitate destul de bună comparativ cu vârsta departamentului, cam un an. Acest lucru se datorează mediatizării bune, așa cum susține șeful Biroului, inspectorul principal Valentin Cadare. Dar nu în ultimul rând și faptului că mulți au înțeles că un animal care nu mai este dorit, nu trebuie schingiuit, abandonat sau ucis. Tânărul departament din cadrul Poliției Neamț este departe de a fi ferit de probleme. Schema de personal nu este completă, din cele 11 posturi fiind acoperite 9. Ca în orice domeniu nou, de lucru este. Lipsesc adăposturile pentru animale, iar acolo unde sunt, nu au program non-stop. Se poate mai bine și la capitolul dotare. Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să aibă adăpost pentru câini. Surpriză, nici una din UAT- urile din Neamț nu are așa ceva.
„Scopul nostru nu este doar să dăm amenzi”
O spune șeful Biroului, inspectorul principal Valentin Cadare : ”Am făcut controale la toate și nici una nu are, mai puțin Piatra Neamț și Roman, unde au aderat și alte societăți. Scopul nostru nu este doar să dăm amenzi. Am trecut, am controlat, am constatat și s-au dat avertismente. Mergem gradual, însă încet, încet, vor înțelege. A fost dată o singură amendă, de 15.000 de lei, însă deocamdată este contestată în instanță”.
Biroul poate fi sesizat atât prin numărul unic de urgență 112, dar se pot depune sesizări și telefonic. O parte importantă dintre solicitări sau petiții vine însă de la ONG-urile care adoptă câini în străinătate. Atunci când străinii văd condițiile de la noi, de la Salubritas, fac petiții și anunță Biroul, dezamăgiți, pentru că la ei aproape că nu mai există animale fără stăpân. Ideea este că în adăpostul reclamat în general de străini, câinii sunt așa cum știm cu toții. Animalele sunt cazate la un loc, unele devin agresive și trebuie mutate, iar hrana li se acordă conform legii, care stabilește că animalul trebuie hrănit, nu și cât, după cum susține șeful BPA. Noaptea nu este personal decât pentru pază, nu și transport, astfel că, în cazul în care este nevoie de acest lucru pentru un animal aflat în stare de risc, Biroul lucrează cu un cabinet veterinar din Piatra Neamț care are program non-stop.
”Consiliul Județean are obligația de a înființa aceste adăposturi, dar acestea nu există. În acest caz singura soluție este să apelăm la ONG-uri, dar nu este nici unul cu un adăpost autorizat. La Salubritas, după ora 18:00 nu mai ai cu cine lucra. Pentru animale nu avem transport, iar treaba cade în sarcina CJ. Doar constatăm și contactăm un ONG. La CJ tot trimitem adrese, de la începutul anului îi tot pistonăm. Adăposturile trebuie să aibă permanență, personal pentru transport, servicii medicale de urgență, nu e simplu, e destul de complicat”, a mai spus Valentin Cadare.
Consiliul Județean Neamț a adoptat, în primăvară, un proiect care prevedea construirea unui adăpost în localitatea Dragomirești. Adăpostul pentru protecţia temporară a animalelor aflate într-o situaţie de pericol urmează să fie construit pe terenul din apropierea Centrului pentru recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Războieni, din Dragomireşti și va avea două compartimente, unul pentru câinii fără stăpân şi un altul pentru pisici, cai, oi, capre, bovine şi porci sălbatici sau domestici. Ar urma să fie adăpostite şi îngrijite o perioadă de timp animalele rănite, schingiuite, cele găsite nesupravegheate pe şosele sau în apropierea acestora. În teorie, ar fi vorba de spații de cazare exterioare și interioare, plus spații administrative în care ar trebui să existe o sală de intervenții chirurgicale, farmacie, magazii pentru hrana animalelor, ori vestiare pentru salariați.
Sunt cititoare de cip-uri, dar…
Unul dintre instrumentele de lucru ale polițiștilor din această structură, cu ajutorul cărora pot afla al cui este un animal abandonat sau în situație de risc, dar și alte informații utile, sunt cititoarele de cip-uri. Asta în cazul în care victima a fost cipată. Polițiștii au astfel de cititoare, pe care le pot folosi, de exemplu, la cai. În astfel de cazuri pot afla rapid informații necesare, iar de aici treaba este cu mult mai ușoară. Nu la fel stau lucrurile în cazul instrumentelor similare pentru câini. Chiar dacă există cititoare de cip-uri, polițiștii nu au acces la aplicație. Astfel, sunt nevoiți să apeleze la un medic veterinar care are acces la acel program informatic. Se tot speră că, în timp, poate cel mai apropiat, astfel de permisiuni să fie acordate, pentru că marea majoritate a animalelor abandonate, agresate sau ucise sunt ori câini, ori pisici.
Nivelul de educație stabilește granițe
Trebuie spus că mai fiecare lucrător din Birou are pe acasă animale pe care le-a salvat prin diverse misiuni, în general fiind vorba de câini și pisici. Unii dintre ei au adoptat pui de pisică îngrămădiți în pungi și aruncați pe stradă la adăpostul întunericului. Pentru salvarea acestora, noii stăpâni s-au trezit din câteva în câteva ore și le-au hrănit cu seringa sau cu pipeta.
“De multe ori am adus acasă animale pe care le-am salvat, în general fiind vorba de pisici. Cred că am salvat vreo 20 numai de când sunt aici. Au fot cazuri când puii erau atât de mici, încât a fost nevoie să-i hrănesc cu seringa. La un moment dat aveam vreo 7 în casă, dar am păstrat doar două. La celelalte le-am găsit stăpâni, oameni despre care știam că își doresc animalul. Le-am mai dus la țară, la rude, la prieteni, la toți cei care și-au dorit un pui de pisică. A fost un caz, cu un pui de pisică blocată într-o boxă. Am luat-o acasă, era foarte speriată, nu știu ce i se întâmplase anterior. A rămas la mine, dar și acum este un animal foarte speriat, timid, retras, dar măcar are o viață bună și este bine îngrijită, plus că mai are un partener de joacă, pentru că am două pisici“, a mai spus șeful formațiunii.
La polul opus sunt cei care fac obiectul dosarelor penale deschise de BPA. De cele mai multe ori este vorba de oameni fără prea multă pregătire sau care au perpetuat ce au văzut pe acasă. La beție, de furie sau pur și simplu de distracție, chinuie, schingiuie sau ucid cu cruzimi. Acest lucru este dublat de plăcerea inexplicabilă de a se lăuda pe rețelele sociale cu ce au făcut. Vestea bună este că în astfel de cazuri, aceștia sunt cei care sunt depistați cel mai ușor. Sunt și cazuri unde se face muncă de polițist pentru prinderea agresorilor.
”A fost un caz, cu o vulpe spânzurată în văzul lumii. Avem indicii cine ar fi autorul. Știți ce spuneau oamenii care au văzut? Că e foarte bine, și lor le mâncase vulpea pui sau găini. Nu e așa. Percepția este cu totul și cu totul greșită. Nici un animal nu trebuie schingiuit, torturat sau supus la cruzimi. Sunt și alte căi, nu e nevoie de violență. Puteau anunța, animalul ar fi putut fi prins, iar mai apoi era relocat. Au mai fost și alte cazuri urâte, cu un porc ce a fost schingiuit până a fost ucis sau, un alt caz, cu trei câini spânzurați și puși în așa fel încât părea un altar satanist, ceva oribil. Sunt cazuri cu persoane care au fost reținute și acum sunt trimise în judecată și au început să apară pedepse cu executare. Sunt situații deosebite, foarte urâte, violente. E vorba de mentalitate, aici trebuie lucrat, mentalitatea trebuie schimbată. Oamenii trebuie să înțeleagă că e nevoie de responsabilitate și că răspund pentru faptele lor”, a mai adăugat polițistul Cadare. De menționat este faptul că anterior să devină șeful BPA, Valentin Cadare a lucrat în cadrul Serviciului de Investigații Criminale.
Datele statistice referitoare la activitatea BPA din cadrul IJP Neamț arată că, în primele 9 luni din acest an, au fost înregistrate 111 petiții, iar ca urmare a sesizărilor au avut loc 55 de intervenții ale polițiștilor specializați. În plus, au mai avut loc 52 de controale și acțiuni. În perioada analizată au fost aplicate 109 sancțiuni contravenționale care au totalizat 45.500 de lei. Au fost constatate 48 de infracțiuni pentru care au fost deschise tot atâtea dosare penale. S-au dispus 3 rețineri, iar în alt caz a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar. Reținerile au fost în dosarul porcului schingiuit și ucis, uciderea a 3 câini, faptă ce a avut loc la Alexandru cel Bun, precum și uciderea unei cățele, descoperită într-o pădure din Oșlobeni. Cercetările ulterioare au dus la descoperirea făptașului”.
Gabi Sofronia
Material apărut în săptămânalul Mesagerul de Neamț, numărul 557