Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este obligat să achite acum sume importante în contul sporurilor de Covid neacordate personalului medical din două secții. Este vorba de 115 angajați din UPU și 69 din ATI, care au dat spitalul în judecată și au câștigat. Sentințele definitive pronunțate de Curtea de Apel Bacău în fiecare caz au menținut în parte decizia de fond a Tribunalului Neamț: spitalul județean este bun de plată și trebuie să le dea angajaților nu doar sporul de 30% acordat personalului medical implicat în Covid încă din perioada stării de urgență, ci și dobânzi de întârziere. Deși a invocat implicarea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări, care au decis și asigurat acordarea sporului de Covid, spitalul județean nu a avut câștig de cauză și Curtea de Apel Bacău a decis că este singura instituție responsabilă cu plata. Iată ce se precizează în sentința curții din dosarul deschis de angajații ATI, primii care au dat spitalul în judecată în decembrie 2020: „Respinge apelul incident formulat de Ministerul Sănătăţii. Admite apelurile formulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată în sensul că respinge cererea de chemare în garanţie a Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ formulată de pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi cererea de chemare în garanţie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate formulată de chematul în garanţie Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei civile apelate care nu contravin prezentei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16.05.2022”.
Celelalte dispoziții ale sentinței de fond sunt clare ca lumina zilei:
Reamintim că acest spor de 30% s-a acordat ca bonus personalului medical implicat în Covid prin legea 56/2020, pe perioada stării de urgență și pe încă 3 luni după încetarea stării de urgență, adică din 16 martie și până la 14 august 2020. Spitalul Județean Neamț a fost transformat exclusiv în spital Covid, iar acest spor a fost instituit în plus față de sporul de muncă periculoasă aferent secțiilor, între 40-80% (detalii aici).
Lucrurile stau la fel și în cazul celor 115 angajați ai UPU, dosar în care spitalul județean a invocat ca responsabil Ministerul Sănătății, care finanțează această secție, dar la fel n-a avut câștig de cauză în apel. Sumele ce trebuie acordate retroactiv sunt pe perioada 15 mai – 14 august 2020, cu tot cu dobânzi, conform sentinței Tribunalului Neamț:
Să mai spunem că în același context, pandemic, o angajată a UPU a câștigat în instanță un plus de 75% din salariul de bază pe perioada 15 septembrie – 22 decembrie 2020, pe care spitalul trebuie să-i achite cu tot cu dobânzi. Femeia s-a folosit de cadrul legal din acea perioadă, când elevii aveau cursuri online și părinții care puteau sta acasă primeau și salariu. Angajata nu a putut beneficia de dispensă, întrucât lucra în unitate cu regim permanent.
În cazul a 26 de angajați ai Laboratorului de analize, lucrurile sunt diferite, fiindcă personalul a dat în judecată spitalul pentru neacordarea sporului de secție de 55% stabilit prin legea salarizării unitare a bugetarilor. Angajații au câștigat procesul deschis la Tribunalul Neamț și sentința a rămas definitivă în primăvara anului trecut după judecarea apelului formulat de spital la Curtea de Apel Bacău. Banii pe care trebuie să-I primească angajații laboratorului sunt din 30 martie 2018, la care se adaugă actualizarea sumelor cu inflația.
Aceste situații explică în parte problemele financiare de la spitalul județean și de ce managerul Alexandru Filimon a anunțat recent tăieri de (alte) sporuri (detalii aici https://mesagerulneamt.ro/2023/03/la-limita-rabdarii-managerul-alexandru-filimon-il-invita-la-piatra-neamt-pe-ministrul-alexandru-rafila/ ).
Cristina Iordache
3 comentarii
Si s a răzbunat pe ei, vor avea spor 65% in timp ce Ambulanța cea cinstită rămân cu maxim 85%😃😃😃
Nu este adevărat! Nu explica nimic! Banii respectivi i-ar fi primit de la minister dacă ii dădea la timp. Decizia managerială gresita de a nu acorda acești bani, fapt demonstrat in instanța, face ca spitalul sa fie acum executat. Deci tot managementul a greșit. In plus, alte spitalele din județ au sporurile la maxim, mai puțin judeteanul. Asta pentru ca echipele de conducere de la celelalte spitale știu cum sa atragă fonduri. Echipa de la Judetean… mai puțin! Ei știu doar sa taie… management performant nu înseamnă reducerea sporurilor legale și neacordarea acestora! Între timp, angajările la spitalul fără bani curg! De ce oare?
https://portal.just.ro/103/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10300000000086077&id_inst=103