Dumitrina Mitrea, deputat al grupului parlamentar AUR este vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene, a fost membru în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială până în aprilie 2022, iar acum face parte din Comisia pentru Industrii și Servicii. De asemenea, reprezintă Parlamentul României în mai multe grupuri de prietenie, cel al Regatului Belgiei, Republicii Slovace, Regatul Bahrein și al Republicii Federale a Braziliei. În decembrie 2022, în semn de protest pentru votul negativ de intrare în spațiul Schengen dat de Austria, deputatul AUR Neamț s-a retras din grupul de prietenie cu Republica Austria. Este membru supleant în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din 2020, participând la toate cele 4 sesiuni plenare de la Strasbourg din 2022 și la toate ședințele externe ale Comisiei de Afaceri Politice și Democrație din cadrul Consiliului, susținând 6 moțiuni, două declarații scrise, participând la dezbaterile a 21 rapoarte votând 15 dintre aceste rapoarte.
“În cadrul Adunării, am fost extrem de vehementă asupra unui amendament depus de UDMR la raportul de evaluare al României, prin care se cerea recunoașterea culturală a minorității naționale ungare din România. Am motivat respingerea acestui amendament din obligațiile României ca fiind eronat formulat, deoarece România poate fi considerată un model de bune practici în relația cu minoritățile naționale, toate cele 19 minorități având reprezentare parlamentară, ceea ce nu se întâmplă în alte state. Consiliul a aprobat această intervenție, iar amendamentul UDMR nu a avut susținere și a fost respins prin vot”, a declarat Dumitrina Mitrea referitor la activitatea în Consiliul Europei.
În Parlamentul României a participat la dezbaterea și votul a 1.313 propuneri legislative, cu 23 de intervenții în plen și a susținut 14 propuneri legislative și 22 de amendamente în comisii, 15 amendamente la bugetul de stat pentru județul Neamț, precum și luări de cuvânt la audierea miniștrilor invitați în comisiile de specialitate. A participat la întâlnirea de lucru cu raportorii numiți de Consiliul Europei privind evaluarea României pentru respectarea obligațiilor față de Uniunea Europeană, cu raportorii pentru respectarea obligațiilor României față de dosarele câștigate la CEDO, dar și la întâlniri de lucru referitoare la implementarea PNRR în România.
A inițiat 59 de propuneri legislative pentru un trai decent și demnitatea românilor
În 2022 a semnat și inițiat 59 de propuneri legislative ca urmare a discuțiilor purtate cu cetățenii. Acestea se află în diverse stadii de lucru în comisii, o singură propunere devenind Lege. Printre acestea se numără: ”Legea suveranității – Legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român” – respinsă definitiv; Propunere legislativă pentru modificarea Legii 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar; Proiect de Lege pentru completarea art. 224 din Legea educației naționale nr. 1/2011 – devenită Lege; Propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului; Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare – taxă de solidaritate a celor care primesc „pensii speciale”; Propunere legislativă pentru modificarea OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe; Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente; Propunere legislativă privind asistenţa spiritual-religioasă în spitale şi statutul clerului spitalicesc; Propunere de modificare a Codului Muncii, stabilirea salariului minim garantat în plată la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent; Modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor; Propunere legislativă pentru Programul Național „Casa noastră”; Propunere de modificare a Legii nr. 1/2011 a educației naționale; Propunere legislativă de modificare a Codului penal; Proiect de înființare a Muzeului Regional “Memorialul Golgota Bucovinei”; Propunere de instituire a unui moratoriu de 10 ani pentru exploatarea limitată a masei lemnoase, pentru consumul intern; Propunere de modificare a Legii nr. 271/2004 privind protecția și drepturile copilului; Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155 din 21 noiembrie 2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân; Proiect de modificare a Codului fiscal, cu scopul facilitării accesului la condiții de locuire adecvate pentru persoane cu risc de excluziune socială reprezentate de familiile numeroase, prin intermediul unei impozitări durabile a clădirilor; Propunere de modificare a legislației privind reforma în sănătate; Propunere legislativă privind informarea pacienților cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor; Propunere de acordare a unui tichet social pentru îngrijirea nou-născuților; Propunere de modificare a art. 91 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii și multe altele.
În Camera Deputaților, precum și în plenul Parlamentului a susținut mai multe declarații politice, adresate în special guvernului, în legătură cu anumite decizii greșite, printre care amintim: “Stimați parlamentari, ce faceți cu pensia românilor?”, “Domnule premier Ciucă așteptăm să vă faceți datoria până la capăt”, “România o țară fără conducători care să o cinstească”, “Ipocrizia politicului atinge cote maxime” și “Cum au fost induși în eroare Comisia Europeană, cetățenii României și închise minele”.
„Judeţul Neamț este mereu în inima și mintea mea!”
Deputatul AUR Neamț, Dumitrina Mitrea, nu uită de unde pleacă către București: “Judeţul Neamț este mereu în inima și mintea, de aceea și am depus 15 amendamente la legea bugetului de stat în favoarea județului nostru. Am transmis ministerelor diferite întrebări și am cerut clarificări pe teme transmise de cetățenii județului Neamț atât la audiențele acordate la cabinetul parlamentar, cât și pe parcursul deplasărilor în teritoriu: clarificări asupra modificării albiei cursului de apă din comuna Băltătești, județul Neamț; clarificări asupra necesității unor lucrări de infrastructură rutieră pe raza județului Neamț; clarificări asupra unei situații care privește recalcularea pensiei; asupra unei situații punctuale de conferire a titlului de veteran; alocările din fondurile PNRR; contractele ce vizează achiziția de vaccinuri anti-Covid 19; asupra situației prăbușirii podului de la Luțca; situația de la nivelul Rezervelor de Stat – județ Neamț; asupra situației ultimelor achiziții efectuate la Spitalul Municipal de Urgență Roman, județul Neamț. În 2022 am fost implicată în mai multe evenimente locale, mergând prin localități din județ unde mi s-a solicitat prezența, cetățenii întâmpinând diverse probleme cu autoritățile locale pornind de la abuzuri făcute de autorități, dar și evenimente culturale organizate”.
S-a implicat personal la două evenimente locale importante care au necesitat și implicare financiară din surse proprii: “În mai 2022, mi s-a cerut ajutorul pentru 11 copii talentați care au câștigat medalia de aur la un concurs la NASA. Am inițiat o strângere de fonduri între colegii parlamentari, am luat inițiativa în plenul Camerei Deputaților, și am reușit să cumpărăm biletele de avion pentru acești copii. Am inițiat și o propunere legislativă prin care Statul să fie obligat să suporte toate cheltuielile legate de deplasare și tot ce implică prezentarea proiectului în astfel de situații. Acestă propunere a primit aprobare de la Consiliul Economic și Social şi Consiliul Legislativ, dar și aviz favorabil din partea a 4 comisii de specialitate. Sperăm ca ea să fie promulgată Lege. În octombrie 2022, prin eforturi financiare proprii, am susținut a V-a ediție a Taberei de pictură Tarcău, în memoria doamnei acuarelei românești Iulia Hălăucescu, pictor local – finalizată cu un vernisaj și expoziția lucrărilor a 9 pictori. Acest eveniment este unul de susținere a artei la nivel local, este o activitate în care sunt implicată încă de la promovare de acum 5 ani, ajutând voluntar Fundația de pictură Mircea Titus Romanescu. Prin acțiunile mele, îi ajut pe românii din afara țării să știe cât mai bine legislația externă, să se protejeze din punct de vedere juridic și să fie informați. Acest tip de activitate este suportat din fonduri personale. Consider că românii din afara țării nu trebuie să fie uitați dacă au ales să aibă o calitate a vieții mai bună în alt stat iar parlamentarii trebuie să fie alături de ei prin proiecte politice care să îi ajute, acești români cresc anual PIB-ul României, iar de ei nu trebuie să ne amintim o dată la 4 sau 5 ani”, conchide deputatul Dumitrina Mitrea.