Când era în campanie electorală ca să ajungă președinte al Consiliului Județean, Arsene a pus pe în prim planul programului său sănătatea. Promisiunile au curs gârlă și nimic nu părea că poate să-l oprească din avântul său pentru realizarea unei infrastructuri solide în zona sa de responsabilitate. O declarație făcea furori atunci, că va face tot ce este necesar pentru finalizarea proiectelor începute în spital, secția de Pediatrie și blocul operator Nefromed. Nefinalizate nici acum, după atâția ani, deși periodic președintele dădea indicații managerilor și mai aloca și ceva bănuți. Fotografia cu banii alocați spitalului, care a circulat în campania electorală, dădea impresia unui rai investițional la Spitalul județean, unde, în realitate, lucrurile mergeau din ce în ce mai prost. S-a ajuns acum, după 7 ani de mandat Arsene la Consiliul Județean ca acesta să nu poată obține acreditarea și, nota bene, să fie în pericol să piardă autorizația de funcționare.
Cum s-a ajuns aici? Privind retrospectiv, una dintre cauze este sigur haosul investițional. A doua, interesele generale și de moment ale unor oameni aflați în situația de a decide lucruri la spital, fără să fie manageri.
Cum a ratat Arsene să fie salvatorul spitalului
Dacă ar fi avut o evoluție firească de dezvoltare investițională, Spitalul nu ar fi avut acum problemele majore de funcționare cu care se confruntă. Mai ales în clădirea spitalului vechi unde dislocarea secției de Oncologie a bulversat întreg mecanismul de funcționare. Dar să le luăm pe rând.
În 2017, la un an după alegeri, Arsene anunța o investiție care, dacă ar fi fost realizată astăzi am fi fost mult mai liniștiți. Iar la vremea respectivă Arsene avea buline albe pentru posibila rezolvare a unor probleme din spital. Consiliul Județean Neamț aproba, în ședință extraordinară, planul de fezabilitate și devizul general pentru construirea unui nou spital, sub denumirea ”Pavilion secții medicale”. Era vorba de 53,78 milioane lei, iar finalizarea construcției nu trebuia să ia mai mult de trei ani. Calendaristici, nu lumină!
Nimeni nu a mai vorbit până de curând despre acest proiect, deși s-ar fi semnat deja contractul. El a stat la vedere doar pe site-ul CJ-ului, la rubrica ”proiecte din surse proprii sau guvernamentale”. Altfel, a fost pus la fezandat și dospit în vreun sertar.
Exceptând fondurile europene și analizând nițel potențialele surse de finanțare de la acea vreme, un proiect de o asemenea valoare nu s-ar putea face decât cu bani prin nou-înființatul Fond Suveran de Investiții. Suma era foarte mare atunci și totul părea posibil având în vedere influența lui Arsene în zona guvernamentală.
Anunțul lui Arsene venea teleghidat și vorbea inclusiv despre sursa de finanțare: ”Trei ani ar trebui să dureze construirea noului spital, Pavilion Secții Medicale, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Lucrările au fost estimate la 53,78 milioane de lei, din care partea de construcții-montaj este de 43,55 milioane. Banii sunt asigurați de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care a alocat în acest sens 51,05 milioane, cărora li se vor adăuga 2,73 milioane contribuție a județului Neamț, prin Consiliul Județean.
Valorile au reieșit din studiul de fezabilitate pe care plenul județului l-a aprobat în ședința extraordinară de zilele trecute, odată cu devizul general, pe care îl puteți vedea mai jos.
Potrivit documentației tehnico-economice aprobată, în apropierea pavilionului chirurgical actual (spitalul mare), va fi construit un corp nou de clădire, care să preia atribuțiile pavilioanelor Interne și Oncologie. Noua clădire va avea 1.936 mp suprafață construită și 8.750 mp suprafață desfășurată, pe regimul parter + 5 etaje și sistem central de lifturi. Aici vor funcționa secțiile Oncologie (cu tot cu AIS Oncologie), Endocrinologie, Neurologie (cu tot cu Recuperare neurologică), Reumatologie (cu tot cu Recuperare reumatologică), Secția Medicală, Îngrijiri Paleative, Hematologia, Compartimentul Diabet Zaharat și cel de Dermato-venerologie. Nu în ultimul rând, construcția va avea un adăpost de protecție civilă, că așa cere legea” – știre publicată de ”Mesagerul de Neamț” în septembrie 2017.
Trei luni mai târziu, în ianuarie 2018, Ionel Arsene anunța că s-a semnat finanțarea pentru acest proiect și declara: ”Sunt extrem de fericit că am semnat contractul pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, un obiectiv extrem de important pentru sănătatea județului Neamț. Cred că, alături de reabilitarea spitalului vechi și a secției de oncologie, acest obiectiv va face ca unitatea noastră – Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și secția de radioterapie, pe care o vom construi tot prin Compania Națională de Investiții, la Neamț – să fie unul din cele mai moderne și importante spitale din Moldova. Așa cum am promis încă de la început. Când am venit pe scaunul de președinte al Consiliului Județean Neamț, am spus că Sănătatea va fi una din prioritățile mele, pentru că aici, la Neamț, avem medici foarte buni și putem avea un spital județean care să ofere servicii medicale de calitate cetățenilor din județul Neamț”.
Totul părea extraordinar și, vă rugăm să rețineți, dacă s-ar fi construit noua clădire, în trei ani trebuia să fie gata, deci la această vreme ea ar fi funcționat, se rezolva problema oncologiei, prinsă în planul respectiv. Acum ar fi fost evitată activitatea din pavilionul vechi și pacienții oncologici ar fi putut fi tratați în condiții omenești.
Dacă întrebi de ce nu s-a dat drumul proiectului pentru care există semnat un contract toată lumea dă din umeri și aruncă vina pe Arsene, cum că ar fi vrut spital nou la Gârcina și de aceea a fost blocat proiectul. Cum niște oameni cu capul pe umeri din Consiliul Județean nu au insistat în demararea și finalizarea proiectului este greu de înțeles. Obediența și frica față de șef au făcut ca un lucru care pare bine făcut să fie abandonat. În felul acesta TOȚI responsabilii din Consiliul Județean se fac părtași la înființarea unui grup infracțional care a pus în pericol starea de sănătate a județului.
Anul și spitalul ca proiect
Fix după un an, pe 30 ianuarie 2019, Ionel Arsene anunța, cu largul concurs sub formă de vot al majorității consilierilor județeni, că are un nou proiect: ”Consiliul Județean Neamț a adoptat tema de proiectare și studiul de prefezabilitate aferente obiectivului de investiții de interes județean «Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – Secții Medicale, Chirurgicale, Centru de Radioterapie și Oncologie Medicală». În esență, este vorba de un pavilion nou (44.000 mp) și un centru de radioterapie (6.038 mp), în valoare de 1.020.072.400 lei noi (cu tot cu TVA). «Este vorba despre un spital nou la Piatra Neamț», a declarat președintele Ionel Arsene. «Este un proiect care ne va face cinste tuturor din Consiliul Județean. Anul acesta îl și scoatem la licitație dacă merg repede demersurile cu pre și fezabilitatea», consemna la vremea aceea ”Mesagerul de Neamț”.
În anii următori, Arsene a venit cu alte proiecte, cu alte studii de pre și fezabilitate, cu planuri mărețe și sume care frizau ridicolul. Proiectul de 630 de milioane de euro a fost prezentat consilierilor într-o ședință de urgență și nimic nu putea să-l scoată din turnul de fildeș mintal în care s-a refugiat cu o singură idee fixă, să fie ctitor de spital nou și cât mai mare. Asta în condițiile în care avea toate premisele să rezolve cel puțin parțial situația cu proiectul Pavilionului Medical.
Primele două părți ale materialului „Un județ după chipul și asemănarea lui Ionel Arsene” le puteți citi aici și aici.
Material publicat în ediția scrisă a Mesagerul de Neamț, nr. 604