Primele trei părți ale materialului „Un județ după chipul și asemănarea lui Ionel Arsene” le puteți citi aici, aici și aici.
Modelul după care a fost abandonat proiectul Pavilionului Medical a fost urmat pas cu pas în cazul altuia, de o importanță vitală pentru spital: extinderea, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a Unității de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean, cu tot cu un heliport. Desfășurarea lucrurilor este șocantă și nici un om cu scaun la cap nu poate înțelege politica criminală față de cetățeni.
Anunțul inițial despre proiect, a fost făcut tot în 2017, pe 27 aprilie: „o veste extraordinară pentru nemțeni. Spitalul Județean de Urgenţă Piatra-Neamț, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, a fost selectat pentru finanțare din Programul Operațional Regional pentru modernizarea Unității de Primiri Urgenţe. În acest sens, am participat miercuri la o videoconferință cu reprezentanții ministerelor sănătății şi dezvoltării pentru a stabili detaliile demarării acțiunilor de accesare a acestei finanțări. Vom folosi aceste fonduri externe nerambursabile pentru extinderea, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a Unității de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean şi totodată pentru construcția unui heliport la Piatra Neamț care să deservească unitatea medicala” – zicea Ionel Arsene, președintele CJ Neamț
În septembrie 2019 urma un nou anunț victorios marcă înregistrată a propagandei lui Arsene, cel al semnării contractului: „Mă bucură nespus semnarea acestui contract, care va îmbunătăți calitatea și eficiența îngrijirii spitalicești de urgență din cadrul SJU. În urma lucrărilor, la UPU vor fi asigurate circuite distincte pentru pacienți, însoțitori și personal medical, sisteme de ventilație, finisaje și legături funcționale interne. Tot prin acest proiect se vor realiza intervenții asupra clădirii în care funcționează UPU (Corp C3) prin recompartimentări și lucrări de anvelopare termică, se va asigura sistematizarea pe verticală, etc. Este un proiect necesar atât pentru buna desfășurare a actului medical, a asigurării condițiilor necesare de muncă pentru angajați, cât și pentru confortul și îngrijirea eficientă a pacienților. Lucrarea este amplă și de durată, dar la finele ei, Unitatea de Primiri Urgențe de la Piatra Neamț va fi modernă și conformă cu cerințele UE”
Valoarea aprobată de consilierii județeni, unii dintre ei și acum în funcție, era de 7,162.478,37 lei, inclusiv TVA pentru întreg proiectul, cota de cofinanțare a Județului Neamț fiind de 135.396,78 lei, care reprezenta 2% din valoarea totală. Prin HCJ se aproba și suportarea de la buget a sumei de 392.639,96 lei”, reprezentând totalul cheltuielilor neeligibile din proiect, o sumă rezonabilă, dacă ne raportăm la valoarea contractului.
După ce trei ani nu s-a mai întâmplat nimic, în 28 noiembrie 2022 consilierii sunt chemați să voteze aprobarea încetării proiectului respectiv, având în spate motivații puerile și o hârtie de la ADRNE, din 10 octombrie care spune ceea ce știa toată lumea, că există risc major de nefinalizare a acestuia! Cum de s-au trezit abia acum cei din ADRNE, în condițiile în care știau sigur din februarie că sunt probleme majore, când Ionel Arsene a retras de pe ordinea de zi a unei ședințe o încercare de a majora costurile cu 10 milioane de lei, fără ca să prezinte vreun document la acea vreme la documentația necesară?
Argumentele puerile pentru care s-a renunțat la un proiect vital
Ionel Arsene sau cei care au întocmit documentele pregătitoare renunțării la proiectul extinderii UPU au venit cu niște argumente pe care nu le-au crezut nici ei.
Primul, că s-au produs modificări legislative care au dus la necesitatea actualizării documentației tehnico-economice (faza SF) aprobate inițial. Fără să spună care sunt aceste modificări.
Al doilea, că pe noii indicatori ar crește finanțarea nerambursabilă cu peste 10.000.000 de lei și că asta ar fi o piedică! Evident s-a uitat că la un moment dat se spunea că sănătatea nemțenilor n-are preț, atât de președinte, cât și ce cei care l-ar fi putut opri, consilierii PSD și ai aliaților lor.
Argumentul suprem prezentat a fost rezilierea contractului de proiectare și asistență tehnică, deoarece nu a fost predat și recepționat proiectul tehnic și, pe cale de consecință, nu a putut fi lansată procedura de achiziție. Pentru cunoscători, este o glumă bună, în condițiile în care ai semnat contractul în 2019 și abia prin 2022 ți-ai dat seama că nu ai proiect tehnic.
Proiectul UPU, din greșeală în greșeală, spre abandonul final
Proiectul despre care vorbim are o istorie interesantă din punctul de vedere al cifrelor și al încercărilor de măsluire ale acestora.
După ce a fost lansat proiectul, pe site-ul CJ Neamț a apărut şi ”desfășurătorul” cheltuielilor, așa cum se poate vedea mai jos:
O simplă adunare a cheltuielilor, așa cum sunt trecute în proiect, ne duce cu gândul la un funcționar distrat, care a uitat operația numită adunare. Este imposibil, chiar și la CJ Neamț, să aduni 11,8 milioane cu 4,7, plus ceva mărunțișuri și să ajungi la 7,1 milioane! Dar așa scrie pe site, asta vă prezentăm.
În realitate, cineva a adăugat un 1 înaintea cifrei de la valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, unde cifra corectă este de 1.895.554,74 lei! Cu această cifră, dacă adunăm totul, ajungem la valoarea declarată și reală de atunci a proiectului. În acest stadiu încă putem vorbi despre o greșeală materială, care a trecut prin filtrul tuturor controalelor.
COMUNICAT-UPUÎn septembrie 2019 se semna contractul, într-un cadru festiv (Ionel Arsene-Vasile Asandei, şeful de la ADRNE), după care, pe 28 decembrie 2019 era lansat proiectul prin anunțul oficial publicat și în presă. Este menținută greșeala inițială, iar cele 11 milioane apar în continuare la cheltuieli, în timp ce valoarea proiectului rămâne de 7,1 milioane. Funcționarii CJ nu au observat nici o neregulă, și anunțul a apărut, cu aprobarea tuturor, inclusiv a autorităților implicate în buna derulare a acestuia, să amintim aici obligatoriu de ochii celor de la ADRNE.
Mai târziu, într-o ședința din 26 ianuarie 2022 a CJ, la poziția 19 din ordinea de zi apărea un proiect care propunea, creșterea cheltuielilor de la 7,1 la 17,4 milioane, aprobând Studiul de fezabilitate, descrierea sumară actualizată și indicatorii tehnico-economici actualizați, după care se modifica suma totală și, atenție, cheltuielile neeligibile care vor trebui achitate de… 10.767.150, 37 lei, plus contribuția de 2% de 135.396,78 lei! Un calcul simplu arată că neeligibilele ar reprezenta 159% din valoare totală!!!
Până și pentru Arsene a fost prea mult și, după ce a apărut un material în acest sens în ”Mesagerul de Neamț”, a retras proiectul, care a fost apoi abandonat.
Un alt proiect uitat
Este vorba despre supraetajarea pavilionului Chirurgical al clădirii spitalului nou. Potrivit documentelor oficiale, pavilionul ar fi trebuit mansardat pentru a se ajunge la un spațiu suficient și necesar personalului medical, care, odată mutat cu vestiarele în noul amplasament, va elibera din locurile ocupate acum pe secții, mărind capacitatea de cazare și îngrijire pentru pacienți. Acum, pavilionul Chirurgical cuprinde secțiile Chirurgie, ATI, UPU, Maternitate, Farmacie, Laborator de analize și blocurile chirurgicale, distribuite pe 5 niveluri pe verticală și 3 aripi pe orizontală, intersecția lor fiind într-un singur nod, central. Vestiarele și grupurile sanitare destinate angajaților spitalului însumează 703 mp, care s-ar putea folosi pentru pacienți.
În noul proiect, mansarda destinată medicilor și asistenților ar fi cuprins vestiare, spații pentru luat masa, oficiu, spații de odihnă, trei mini-apartamente pentru specialiștii care vor veni la Piatra pentru conferințe sau schimburi de experiență, chiar și o mică bibliotecă. Valoarea acestui obiectiv în lista de investiții era 70.000 de lei, cu tot cu TVA.
O sumă ridicolă cu care se putea realiza eliberarea unui spațiu mai mult decât necesar, ca să nu mai vorbim despre confortul pentru personalul medical.
(Va urma)
Valentin Bălănescu