În ultimele zile, o mulțime de oameni, unii interesați, alții chiar dornici să capete niște informații utile, au cerut un fel de îndreptar pentru vot. Argumentul lor: este greu, din mulțimea de informații, să reții pe cele relevante. De aceea, vom încerca un exercițiu electoral și vom încerca să oferim argumente ca să votați un anume partid sau un anume candidat. Nu discutăm aici de ce nu ar trebui votat un anume partid, pentru că avem cu duiumul motive, dar am ales, aflându-ne la final de campanie să ne concentrăm pe pozitive.
Continuăm cu celelalte partide și cu independenții. Deci, de ce ar merita votat un partid în afară de cele enumerate mai sus sau independent?
- Sincer, nu văd un motiv să votezi un alt partid, doar dacă ești rudă cu candidații sau dacă vrei să-ți demonstrezi ție însuți că ești capabil de un exercițiu democratic. Sau dacă partidul chiar ar avea ceva de spus în afară de slogane insipide.
- Ar avea sens să votezi o listă de consilieri, dacă vrei să ai un consiliu local sau județean mai pestriț, să poți avea mai multe păreri, știut fiind faptul că liderii partidelor mici nu prea sunt ascultați, excepție făcând evident doamna Șoșoacă.
- Ar putea fi dat un vot pentru un independent, dacă considerați că postura lui chiar este una fără legături cu partidele, fie și numai ca un vot de blam pentru ultimele.
- Votul pentru un partid mic poate fi dat dacă partidul respectiv poate influența în vreun fel viața ta de cetățean, altfel decât o face, de exemplu acum, PMP, care a profitat la nivel de persoane și și-a trădat electoratul la nivel de partid în Neamț.
- Din dorința de verifica dacă votul tău contează mai mult așa.
- Din dorința de a nu lipsi de la vot, chiar dacă ești conștient că nu folosește decât în statistici votul tău.
- Ca să nu ai regrete mai târziu că ai votat Ponta și te-a condus Dăncilă.
- Ca să uiți de Arsene.
- Pentru că îți place un candidat sau măcar numele lui.
- Pentru că există această posibilitate, un argument la fel de valabil ca și celelalte.
Valentin Bălănescu