Un pediatru din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de ucidere din culpă după decesul unui pacient de 14 ani care nu a primit îngrijiri corespunzătoare. Judecătoria Piatra Neamț a condamnat-o pe doctoriță la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Medicul, împreună cu SJU Piatra Neamț trebuie să achite familiei victimei daune morale și materiale. „Obligă, pe inculpata Grandil Ramona-Elena, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț (…), să plătească părților civile suma de 10.500 de lei cu titlu de daune materiale, și suma de 100.000 de euro (câte 50.000 de euro pentru fiecare parte civilă), cu titlu de daune morale (la cursul BNR de la data plății)”, conform Judecătoriei Piatra Neamț. Medicul trebuie să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunității la DGASPC Neamț sau Biblioteca Județeană Neamț. Decizia instanței de fond nu este definitivă.
Pe 14 septembrie 2017 organele de urmărire penală au fost sesizate de unitatea sanitară referitor la decesul unui adolescent de 14 ani care s-a stins din viață în secția ATI. În aceeași zi și familia copilului a depus plângere penală. Pe scurt, minorul a ajuns la spital de trei ori în două săptămâni și chiar dacă a fost internat, suferința nu i-a fost depistată la timp și a murit din cauza septicemiei, infecția fiind provocată de o ocluzie intestinală.
Cercetările au stabilit că minorul a fost prima dată la spital pe 31 august 2017 când s-a prezentat în UPU cu grețuri și vărsături. A fost internat la Pediatrie până pe 1 septembrie, după care a fost externat. Același pacient a revenit la spital pe 9 septembrie cu dureri abdominale și, din nou a fost internat la Pediatrie de unde a fost externat pe 13 septembrie după amiază. La câteva ore distanță copilul a fost adus în UPU a treia oară în două săptămâni și abia atunci s-a stabilit că era în stare foarte gravă. Chiar dacă a fost operat imediat nu a mai putut fi salvat și a murit în dimineața următoare.
Cercetările au concluzionat că medicul pediatru nu a îndeplinit obligația de tratare a pacientului care avea simptome grave. Doctorul nu ar fi stabilit diagnosticul corect dispunând externarea, fără a depista necesitatea unei intervenții chirurgicale, apreciindu-se că nu a făcut toate demersurile pentru evidențierea diagnosticului de ocluzie intestinală și salvarea vieții pacientului. Ancheta a relevat faptul că, neconform realității și din culpă, medicul a menționat în scris, la externarea pacientului în preziua morții, că minorul ar fi prezentat o stare bună cu recomandarea unui tratament medicamentos. Cu toate că pe parcursul celor 4 zile de internare minorul nu a avut tranzit intestinal, existând indiciile unei posibile ocluzii intestinale.
Pe 4 mai 2018 Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis Neamț a decis cu unanimitate de voturi că este un caz de malpraxis. Medicul a contestat decizia în instanță, dar judecata a fost suspendată până la soluționarea definitivă a dosarului penal. De menționat este faptul că la urmărirea penală medicul s-a prevalat de dreptul la tăcere. La acest moment medicul nu mai figurează pe lista de medici a Secției Pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț.
(G. S.)