Actualizare: La scurt timp după pronunțarea sentinței definitive din 30 aprilie de către Înalta Curte de Casație și Justiție, polițiștii din Neamț au pus în aplicare mandatele de executare a pedepsei cu închisoarea pentru fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu (nume de mirean Cornel Onilă), și pentru fostul arhimandrit Sebastian Jitaru.
Corneliu Onilă, în vârstă de 58 de ani, a fost reținut de polițiștii Secției de Poliție Rurală Crăcăoani și escortat la Penitenciarul Bacău, unde își va executa pedeapsa de 8 ani de închisoare pentru viol și agresiune sexuală în formă continuată.
În aceeași zi, polițiștii Secției de Poliție Rurală Gârcina au pus în executare mandatul de arestare emis pe numele lui Sebastian Jitaru, de 47 de ani, din Pângărați, condamnat la 14 ani și 2 luni de detenție pentru fapte similare. Acesta a fost, de asemenea, încarcerat în Penitenciarul Bacău.
Știre inițială: Premieră în justiția din România – un fost înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române merge la închisoare după ce a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare. Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Cornel Onilă, retras după scandal la Mănăstirea Văratec (amănunte aici și aici), a fost găsit vinovat de abuzuri sexuale asupra elevilor de la seminarul teologic. Sentința din 30 aprilie a Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Magistrații instanței supreme au respins apelul lui Onilă și au menținut decizia instanței de fond, Curtea de Apel Galați.
„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de către apelantul inculpat Onilă Cornel şi de către apelantele părţile responsabile civilmente Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gură de Aur” împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Deduce din pedeapsa aplicată durata măsurilor preventive privative de libertate dispuse faţă de apelantul inculpat Onilă Cornel, respectiv reţinerea şi arestarea preventivă de la 21.05.2020 – 05.06.2020”, se arată în decizia instanței. Prin hotărâre judecătorească lui Onilă i s-a interzis să ocupe o funcție publică timp de 5 ani după executarea pedepsei.
În același dosar a fost condamnat definitiv fostul arhimandrit al Episcopeiei Hușilor, Sebastian Jitaru, acesta fiind de loc din Pângărați. El are o condamnare de 14 ani și 2 luni de închisoare fiind găsit vinovat de viol și agresiune sexuală asupra elevilor de seminar. La fel ca Onilă, are interdicția de a ocupa o funcție publică timp de 5 ani după executarea pedepsei principale.. „Episcopia Hușilor a luat act de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, de condamnare a fostului episcop de Huși, Onilă Corneliu, și a numitului Jitaru Sebastian, și de finalizarea acestui proces care, din nefericire, confirmă indubitabil faptele extrem de grave și imorale săvârșite de cei doi condamnați.
Amintim că, începând cu luna august 2017, Episcopia Hușilor nu a mai avut niciun fel de legătură cu susnumiții.
Așa cum am menționat și în luările de poziție anterioare, considerăm că gravitatea faptelor celor doi este sporită de statutul pe care l-au avut, de slujitori ai Bisericii, care aveau menirea să fie, prin excelență, exemple de moralitate și de respect față de demnitatea persoanei umane.
De aceea, regretăm profund suferințele cauzate victimelor, precum și sminteala produsă de acest caz greu de imaginat sau de anticipat, precizând, încă o dată, faptul că nici o instituție nu poate fi confundată cu o persoană, indiferent de poziția vremelnică avută și de ceea ce pretindea că reprezintă”, a transmis Episcopia Hușilor într-un comunicat (amănunte aici).
Reamintim că anchetatorii au fost sesizați chiar de episcopul Bârlădeanu, care a reclamat faptul că era șantajat de Jitaru, acesta din urmă amenințând că face publice filmări indecente în care era implicat episcopul, miza fiind numirea sa într-o funcție mai înaltă. Ce a urmat a fost cel mai mare scandal care a zguduit vreodată Biserica Ortodoxă Română soldat, în cele din urmă cu condamnări penale care depășesc două decenii de închisoare și plata unor daune consistente către victimele agresiunilor sexuale (amănunte aici).
(G. S.)