Îi rămâne istoriei, cel mai probabil, să rețină cu simplu titlu de inventar halul în care conducătorii municipiului Piatra Neamț ne-au servit minciuni în legătură cu reconstrucția halei mari din Piața Centrală. Protagoniștii Dragoș Chitic (viceprimar delegat) și Aurelia Simionică (fost viceprimar) nu dau semne că le-ar fi câtuși de puțin rușine. Sunt perfect conștienți că nu-i sancționează nimeni – cu operativitate – pe motiv de minciună, iar la o corecție sănătoasă administrată prin vot n-are rost să visăm din moment ce pot fi puși lejer la adăpostul unei liste electorale de candidați. Cât privește „contribuțiile” fostului primar Gheorghe Ștefan (până în noaptea de 28/29 octombrie 2014, momentul arestării preventive) și a omniprezentului-în-toate deputat Ionel Arsene, nici acestea nu merg trecute cu vederea, deși aproape pălesc în fața iureșului protagoniștilor.
Pe 10 iulie, semnalam în clar cum celor doi le crește nasul în lungime. Odată ce viceprimarul Constantin Teodorescu confirma că primăria n-are de unde oferi nici măcar o copie după avizul tehnico-economic de la Compania Națională de Investiții (CNI), act des invocat ca o mare victorie, deplina dare în vileag devenea o chestiune de zile. Mai ales că n-aveam cum trece peste momentele 25 și 26 iunie. Pe 25, orașul era răscolit de titluri în genul „Aurelia Simionică: Am obținut finanțarea pentru reconstrucția Pieței Centrale”. După osanale clasice ridicate atât ei, cât și deputatului Arsene, se rostogolea în esență o declarație oferită mai mult sau mai puțin în exclusivitate și niciodată dezmințită de Simionică: „Este o veste bună pentru toți pietrenii. Am reușit să obținem finanțarea de la minister. Este vorba de 17 milioane de lei. De săptămâna viitoare începe pregătirea documentației pentru licitația privind desemnarea constructorului”. Pe 26, Dragoș Chitic invoca explicit avizarea proiectului în Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) obținută în ziua precedentă. Descria pașii ce vor fi urmați și anunța data de 15 decembrie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la piață. Inspirat, totuși, făcea o subliniere în regim de ușoară frânare: „Eu vreau să fiu rezervat, așa am fost întotdeauna. Nu de la mine ați auzit că sunt bani pentru Piața Centrală”. N-a riscat însă să spună adevărul-adevărat.
Zilele au trecut, nu s-a întâmplat nimic din cele angajamente și ajungem nu la ziua de 10 iulie, ci la cea de 9, când la CNI a fost înregistrată cererea noastră oficială de informații publice. Solicitam o copie după aviz (oricare, aviz să fie!) și detalii în legătură cu documentele lipsă ce puneau sub semnul îndoielii exact lăudatele avize cu care erau păcăliți pietrenii. Pe 21, după multe insistențe, CNI a comunicat un singur aviz. Care? Cel de la minister. Acest aviz favorabil are numărul 13/18 din, atenție, 14.07.2015!!! Atunci, ce debitau oare Simionică și Chitic la foc automat, susținuți de o armată de veritabili complici la minciună?… (Tăcerea consilierilor locali tot complicitate este, ca să nu avem discuții și lămuriri ulterioare.)
Documentul prezentat alături în toată frumusețea lui divulgă și alte informații. Avizul e dat pentru un studiu de fezabilitate, nu pentru un proiect, nu pentru finanțare! Este conform Anexei nr. 9 din Ordinul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru aprobarea componenței Consiliului Tehnico-Economic al MDRAP și a Regulamentului de organizare și funcționare al acestuia, act pe care „dăștepții” din primărie nu s-au gândit că îl va căuta cineva. Pe urmă, se vede că vorbim despre o reavizare, înlocuindu-se Avizul CTE – MDRAP nr. 315/316/08.10.2014. Surpriză, așadar, a mai fost un aviz, unul emis înainte de arestarea preventivă a lui Gheorghe Ștefan. Se întâmpla pe vremea când încă nu erau lămurite socotelile cu banii din reasigurare, ceea ce ridică noi semne de întrebare asupra documentațiilor depuse la CNI, dar sugerează un răspuns pentru trecerea la secret a acelui aviz. Cu generozitate, îi putem considera… defect. În acest sens, iată ce declara Simionică, pe 13 octombrie, în presa locală: „Se mai lucrează la niște expertize, solicitate de către asigurator, și în baza raportului de la ISU Neamț vom vedea și care e suma pe care ne-o va da asiguratorul”. Desigur, se referea la reasigurător. E un simplu amănunt, aproape nesemnificativ prin comparație cu ce aflam din presă în noiembrie, pe mâna aceleeași lobby-iste fără certificat: 1. pe 13 „s-a trimis către CNI întreaga documentație, pentru a se putea organiza licitația care să desemneze constructorul”; 2. „licitatia va fi organizată de Compania Națională de Investiții, cea care a alocat de mai bine de o lună 18 milioane de lei finanțare pentru realizarea unui proiect considerat de urgență pentru Piatra Neamț”.
Trecând acum peste gogonata cu finanțarea, merită un pic de atenție amănuntele oferite de CNI în legătură cu pretinsul coșmar al documentelor cerute pe bandă rulantă. În realitate s-au cerut „completări ale documentației deja transmise de UAT Piatra Neamț, completări precum cele ale expertizei tehnice privind structura existentă, lista reglementărilor legale actualizate pe baza cărora s-a elaborat documentația tehnică, lista dotărilor, lista avizelor și acordurilor obținute pe baza certificatului de urbanism etc”. Altfel spus, ai noștri se lăudau că e complet ce n-au depus. Cu siguranță, nici asta nu contează ca minciună la Piatra Neamț.
Abia zilele trecute Chitic avea să declare că e sceptic în privința reconstrucției pieței în acest an. Chiar dacă Aurelia Simionică i-a luat fața pe sectorul minciunilor, e cam târziu să se disocieze. Undeva prin oraș, cam nefiresc pentru aceste vremuri, arh. Iulian Diaconescu (coordonatorul proiectului din piață) respinge elegant orice discuție înainte de aprobarea finanțării.
Care când va veni, dacă va veni, n-ar fi de mirare să fie garnisită cu urale și ovații adresate aceluiași „binom” în cadrul unei serbări populare de vie recunoștință că s-a terminat cu minciunile atât de dragi pietrenilor.
Din nefericire, îndoielile, întrebările și dezvăluirile prezentate constant de „Mesagerul de Neamț”, mesagerulneamt.ro și zch.ro, de aproape un an încoace, au ajuns la o dureroasă confirmare. Ceva-ceva ne spune că e încă loc de surprize. Bănuita inaugurare cu tupeu electoral a viitoarei hale, în primăvara viitoare, nu se califică pe lista surprizelor. (Viorel COSMA)
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2015/07/Mesagerul-09-07-2015.pdf
4 comentarii
hahaha!
1. Investitiile depuse spre finantare in CTE se aproba sau resping in sedinta prin vot deschis (ridicare de mana!!!) in prezenta solicitantilor. Deci pe 25.06.2015 fiind prezenta am luat la cunostinta direct despre reavizarea favorabila a CTE-ului si aprobarea finantarii constructiei “Piata centrala”.
2. Este normal sa existe un termen ulterior de semnare a avizului (verificare proces verbal de sedinta, completari, motivari, aviz de legalitate, redactare,etc).
3. Avizul este un act intern. In primarie se cunostea acest regim.
4. Daca doriti sa faceti o ancheta jurnalistica pe tema aceasta va stau la dispozitie.
5. Prea mult noroi pe seceta asta!
Cu respect pentru cititori
Aurelia Simionica
De acord cu dumneavoastră în privința noroiului. Nu noi am spus că s-au obținut banii, nu noi am dat termene și în nici un caz nu noi nu știam cât de încurcate și alambicate sunt lucrurile în relația urât mirositoare Urban-Primăria Piatra Neamț. Nu noi avem reprezentanți în AGA (apropo, sunt bine merci?), nu noi am pus reprezentanți care nu reprezintă decât relații politice în Consiliul de Administrație (apropo, și ei sunt bine merci?) și nu noi, cu voia dvs, am dat foc la piață. Știm, o comisie a constatat că a fost autoaprindere venită la momentul potrivit.
Cu voia dvs. noroiul este generat de promisiunile politicenilor, de competența celor care întocmesc documente fără să cunoască situația reală din acte, de înțelegerile și neînțelegerile politice, în funcție de care se contabilizează mărețele realizări.
Tot cu voia dvs. noi încă așteptăm mult și ferm promisele conferințe de presă săptămânale de la partid, în care am fost amenințați, la modul pozitiv, că vom afla despre inițiative privind dezvoltarea orașului și dezvăluiri, tot pozitive, privind activitatea consilierilor PSD din Primărie.
Cu respect pentru dumneavoastră,
Valentin Bălănescu
PS: În legătură cu ancheta jurnalistică, ușile redacției noastre sunt deschise.
1. Evitati sa obtinenti informatiile complete.
2. Evitati sa prezentati situatia reala.
3. Evitati sa apreciati transparenta si munca unor oameni.
4. Evitati sa demarati o actiune jurnalistica completa (apanajul dumneavoastra!)
5. Evitati sa recunoasteti ca “e usor a scrie versuri…”
Cu acelasi respect pentru dumneavoastra
Aurelia Simionica