Mâine, 13 ianuarie, la Liceul Tehnologic ”Vasile Conta” din Târgu- Neamț va descinde Viorel Stan, inspectorul școlar general de Neamț. Nu se știe dacă va merge singur sau însoțit de mai mulți colegi din inspectorat pentru o ancheta la nivelul liceului. Surse din cadrul Inspectoratului Școlar Neamț ne-au confirmat însă că vizita are legătură cu mai multe reclamații care au venit la adresa conducerii unității de învățământ, unde, să nu uităm, a fost organizat centrul de examen de bacalaureat de la care a pornit scandalul național privind fraudarea examenului. Ce se știe sigur este că generalul va avea întâlniri cu conducerea liceului, cu profesorii și, mai ales, cu personalul unei grădinițe de unde au pornit reclamațiile. După care, în mod normal ar trebui să stea de vorbă și cu primarul localității. Nu este prima reclamație la adresa directoarei Karina Cojocaru, chiar la începutul mandatului de primar a lui Daniel Harpa s-a vorbit despre niște achiziții de aparatură electrocasnică care ar fi ajuns în inventar pe o cale ocolită.
Rămâne de văzut dacă este vorba doar despre o vizită de luare la cunoștință sau se va trece la luarea unor măsuri administrative. Fondul reclamației îl reprezintă, ca de obicei, banii. Profesorii de la Conta par să fi fost văduviți de unele drepturi pe care marea majoritate a colegilor din județ le-au primit.
Cum au rămas 80 de profesori fără 100 de euro
La Liceul Tehnologic ”Vasile Conta” din Târgu-Neamț, 80 de profesori au pierdut dreptul de a recupera 100 de euro, bani pe care ar fi trebuit să-i primească în 2010, dar au fost tăiați de „minunata” Lege 118. La acest capitol, acțiunile în instanță ale Federației Sindicatelor Libere din Învățământ le-au adus, în 2015, la peste 6000 de profesori (detalii, aici – http://mesagerulneamt.ro/2015/10/definitiv-si-irevocabil-6-200-de-profesori-isi-iau-suta-de-euro-inapoi/) cei 100 de euro (pentru achiziționarea de cărți). Nu același lucru s-a întâmplat și pentru liceul de la Târgu-Neamț, unde reprezentanții unității n-au făcut dovada existenței cererilor pentru solicitarea celor 100 de euro, iar profesorii au așteptat în zadar banii. „În septembrie 2014, Curtea de Apel Bacău a solicitat cererile care ar fi trebuit făcute de profesori, în 2009, pentru 100 de euro din 2010, dar directoarea Ingrid Karina Cojocariu nu a putut face dovada că aceste solicitări există. Culmea este că atunci când au fost depuse actele la sindicat pentru acțiunea în judecată, directoarea a bifat un formular de unde reiese că cererile există. Că au existat sau nu, dumneaei știe. La ”Vasile Conta”, 80 de educatori și profesori nu și-au putut recupera cei 100 de euro” a spus Gabriela Grigor, secretar al FSLI Neamț. În situații asemănătoare celei de la Liceul Tehnologic ”Vasile Conta” mai sunt profesorii altor 9 unități de învățământ. În cazul acestora cererile ori nu au fost făcute, ori au fost făcute, dar cei responsabili nu le-au mai înregistrat. În acest caz, profesorilor îndreptățiți nu le rămâne decât să dea în judecată reprezentanții unităților la care sunt încadrați. (M.T.)