Se numea Teatrul Tineretului și a devenit un brand cultural adevărat. Numele îi era rostit cu respect peste tot și entuziasmul din jurul său a generat adevărate capodopere. Avea un public devotat, pe care-l respecta, printr-un repertoriu nerestrictiv, dar valoros. Indiferent dacă aveai sau nu 18 ani, te puteai bucura de prestații regizorale sau actoricești, fără să fie necesar să suporți golăneli lingvistico-artistice din cinci în cinci minute.
Între timp, Teatrul Tineretului a devenit un fel de club al inițiaților. Avem montări fastuoase ca preț, pe bani publici, dar fără transparență. Abundă piesele cu atenționare pentru părinți, că e mai bine să-și lase copiii acasă. Am sperat că, odată cu numirea unui nou director, lucrurile se vor schimba total și, în primul rând, la nivel de comunicare. Mai ales că Teatrul Tineretului face 50 de ani și, la așa vârstă, ne gândeam/ așteptam/ speram ceva special. Nu neapărat în timpul festivalului.
Ca orice om curios de a afla maniera unui director de a gândi și concepe festivalul, am așteptat, răbdători, o conferință de presă. Gest minim de curtuoazie pentru un nou director, ar zice unii, neinițiați în tainele comunicării. Atât față de presă, cât și față de prezumtivul public al TT, ca să nu mai vorbim de restul opiniei publice. Pentru că TT-ul, orice ar spune unii și alții, este încă un bun public, finanțat în proporție covârșitoare de la bugetul județean. Între timp, ne-am lămurit ce e cu Festivalul anul acesta, ca și cu aniversarea, tot prin intermediul tradiționalului comunicat de presă fad, care are avantajul că poate fi scris de oriunde și nimeni nu poatre adresa întrebări.
Doamna director Gianina Cărbunariu, regizor și dramaturg, ”Selecționer al Festivalului de Teatru Piatra Neamț (ediția a XXIX-a), Manager interimar al Teatrului Tineretului”, ne anunță că TT face 50 de ani și că anul acesta nu vom avea competiție la festival. Că acesta se va desfășura în noiembrie, între 10-18 ale lunii. Cu spectacole reprezentative și cu regizori buni. Că va exista un premiu de popularitate, acordat de un juriu format din tineri cu vârste între 14 și 19 ani, pentru o piesă din secțiunea dedicată liceelor.
În rest, probabil ne vom lămuri cândva, la o conferință de presă, de ce festival în noiembrie, de ce nu există competiție, cum s-a făcut selecția pieselor, care este bugetul, eventual comparativ cu anul trecut, dacă mai există sponsori, în ce constau activitățile de marcare a aniversării, nu neapărat cele festiviste.
Valentin Bălănescu
Comunicatul TT aici: