Luminița Georgeta Vîrlan este cercetată penal, pentru abuz în serviciu, conform unei decizii definitive a Judecătoriei Piatra-Neamț.
”În temeiul art.335 alin. 4 Cpp constată legalitatea și temeinicia Ordonanței nr. 161/II-2/2016 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț, de admitere a plângerii împotriva ordonanței de clasare și redeschidere a urmăririi penale în dosarul nr. 1188/P/2014. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1188/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț. În temeiul art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă”.
Dosarul penal a fost deschis ca urmare a unei plângeri făcute de profesorul Pavel Lungu, care, cu ani în urmă, a intrat într-un conflict deschis cu directorul Seminarului teologic de la Mănăstirea Neamț.
”La apariția ordinului Ministerului Educației nr. 3410 din martie 2009, care făcea referire la disciplina Muzică bisericească, între disciplinele cu profil teologic, și fără să mai aștepte ordinul ministrului Educației care face precizări în acest sens, a trecut la amenințări directe cu înlăturarea mea din școală dacă nu mă liniștesc cu apărarea drepturilor elevilor, grăbindu-se a-mi trimite adresa amenințătoare nr. 720 din 26.03.2009, că mă aflu în restrîngere de activitate, precizîndu-mi personal și prin interpuși că mi se pregătește înlăturarea din școală”, susținea la vremea respectivă profesorul Pavel Lungu.
Cert este că profesorul, doctor în muzică, s-a trezit că i s-au luat orele de muzică bisericească, pe motiv că nu avea performanțe, și i s-a completat catedra cu niște ore la Borca. A dat în judecată seminarul și, în primă instanță, a câștigat, hotărârea fiind executorie.
”La vremea aceea, Inspectoratul Școlar pe care-l conduceam, a trimis o adresă, semnată de mine și de doamna juristă, Seminarului, cu scopul de a pune în vedere conducerii că trebuie să respecte hotărârea judecătorească”, a declarat prof. Luminița Georgeta Vîrlan. ”Nu înțeleg de ce s-a dispus acum redeschiderea urmăririi penale, dar din câte știu ar fi vorba despre audierea a doi martori. Ulterior, domnul profesor a pierdut procesul cu Seminarul, însă ne-a făcut plângere atât mie, cât și juristei pentru abuz în serviciu, pentru că nu i s-a acordat un anumit număr de ore în perioada aceea dintre procese. Domnia sa m-a sunat să-mi aducă la cunoștință faptul că s-a redeschis urmărirea penală, dar eu nu înțeleg ce dorește de la mine. Angajatorul era Seminarul și nu Inspectoratul Școlar”. (C.M.)