Nici o măsură disciplinară nu a fost luată de Spitalul Judeţean de Urgență (SJU) Neamț până acum, de la moartea Geaninei Sechel. Astăzi, 15 decembrie, managerul interimar, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, ne-a declarat că „deocamdată Comisia de disciplină desemnată începe să analizeze toată situația, inclusiv cu audierea celor doi doctori”. Dar, că, tot deocamdată și în continuare „nu se pot lua măsuri disciplinare, întrucât putem fi dați în judecată”.
Cert este că de marți, 19 decembrie, dr. Lucia Chetreanu „va fi în concediu de odihnă, programat, din câte am înțeles, până la începutul anului 2018”. Dar, mai spune managerul spitalului, asta „nu împiedică membrii comisiei disciplinare să facă audieri, cei doi medici putând fi chemați oricând, ei fiind oricând la dispoziția comisiei”. Dar, că, până acum, dr. Cosmin Rugină și dr. Lucia Chetreanu „au dat niște declarații”, ceea ce înseamnă că au fost cercetați prealabil.
Toată lumea s-a așteptat că, în acest caz, vor urma imediat anumite decizii, care să ducă măcar la restrângerea posibilității de implicare în actul medical pe mai departe a celor doi medici de care a depins șansa la viață a Geaninei Sechel în ziua de 30 noiembrie. Dacă nu imediat, pentru că era 1 decembrie, zi liberă dată de Guvern și urmată de zilele de week-end, măcar de luni, 4 decembrie. Ori de la prima oră a zilei de 5 decembrie, astfel încât conferința de presă, ”pregătită” minuțios, din dezvăluirile ulterioare, doar în ce privește „atitudinea” față de moartea unui pacient, nu și a unui om, să fi început cu anunțarea măsurilor disciplinare luate. Măsuri care nu ar fi fost nicidecum un reper de culpabilitate, așa cum s-a tot dat de înțeles în toată această perioadă și care să fi atras consecințe juridice înspre semnatarul dispoziției.
În Regulamentul de ordine interioară a SJU Neamț, așa cum este el conceput și postat pe site, se spune clar la art. 34 că „abaterile de la regulile de disciplină, precum și încălcarea obligațiilor de serviciu, inclusiv a normelor de comportare, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit legii cu: a) avertisment scris; b) retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o perioadă ce nu poate depăși 60 de zile; c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%; d) reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni, cu 5-10%; e) desfacerea disciplinară a contractului de muncă”. În plus față de acestea, simpla „încălcare a Regulamentului Intern atrage sancționarea salariatului vinovat conform prevederilor din Codul Muncii – Legea 53/2003 republicată”.
De unde se înțelege că, dacă s-ar fi vrut, s-ar fi luat măsuri. Măcar o singură măsură. Pentru ca până la o concluzie indubitabilă, ce poate veni după luni bune de anchete, Spitalul să demonstreze că se delimitează clar de „atitudini” și fapte ce au demonstrat de la bun început nerespectarea protocoalelor, a Regulamentului intern, a Regulamentului de organizare și funcționare, a fișei postului, a altor câte or mai fi reguli și norme interne de care, probabil, nu s-a făcut vorbire nici măcar în cazul Geanina Sechel. Și pentru ca pacienții care sunt internați de-acum înainte să aibă o garanție a faptului că nu vor mai ajunge în „grija” unor medici care ei înșiși ignoră regulile sau nu au competențe profesionale. Și pentru ca înșiși acei medici să fie ținuți la distanță de orice tensiune le-ar putea influența calitatea actului medical. Și pentru ca asupra anchetelor care se fac să nu poată plana nici o suspiciune.
În ciuda pârghiilor la îndemână, Spitalul a susținut permanent că nu se pot lua nici un fel de măsuri. Nici măcar administrative, ca de la angajator la angajat și, în ciuda Codului Muncii și a normelor interne, a lăsat neschimbată fișa posturilor, atribuțiile și activitatea medicilor Cosmin Rugină și Lucia Chetreanu. N-o spunem noi, ci o stabilește art. 36 din regulamentul de ordine interioară: „Angajatorul stabilește sancțiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârșite de salariat”, având în vedere, desigur, și împrejurările, gradul de vinovăție și mai ales „consecințele abaterii disciplinare”. Chiar de la început, angajatorul putea da avertisment scris celor doi medici, putea decide declanșarea cercetării disciplinare și în baza concluziilor să mai dispună alte sancțiuni disciplinare. Fără nici o legătură cu anchetele Poliției, a Comisiei de malpraxis a Direcției de Sănătate Publică (dacă s-a făcut ceva până astăzi, 15 decembrie), a Colegiului Medicilor. Și fără teama că cineva ar da în judecată angajatorul.
La Spitalul de Urgență Neamț nu se poate lua nici o măsură. În schimb, așa cum relatam și în articolul de ieri, la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara una din primele măsuri într-un caz asemănător a fost luată de către „Consiliul de Administrație al unității medicale” care „a decis, în unanimitate, ca pe perioada desfășurării anchetei, șeful Secției de Pediatrie a spitalului (…) și medicul care s-a ocupat de fetiță să fie suspendați din funcție”.
Dacă la Neamț nu s-a putut până acum, poate de acum se poate. Mai ales că soțul Geaninei Sechel a trimis plângere și la Comisia de Malpraxis a Direcției de Sănătate Publică Neamț și, astfel, cea mai importantă anchetă poate începe. (C.I.)