Colegiului Medicilor Neamț se întrunește astăzi, 28 februarie, în ședință. Ordinea de zi a Biroului executiv, din câte ni s-a comunicat, nu este una ce poate fi dată publicității. Dar președintele colegiului, dr. Josef Koszeghi, ne-a dezvăluit că cei 13 membri vor discuta, dincolo de problemele apărute de la precedenta întrunire, și cazul Sechel. Ce anume, însă, va fi discutat în mod real astăzi, președintele colegiului a evitat să nuanțeze, precizând doar că „este o reclamație a domnului Sechel, am mai solicitat anumite documente medicale, să vedem în ce stadiu suntem”. Nici alți medici din Biroul executiv nu par a ști exact care sunt noutățile în cazul Sechel, dar „poate au venit rezultatele de la examenul histopatologic, vom vedea”.
Pe de altă parte, documente medicale au tot fost adunate până acum, așa cum s-a stabilit la ședința lunară din ianuarie 2018. De la reclamația depusă la mijlocul lunii decembrie 2017 de Cătălin Sechel la Colegiul Medicilor Neamț, la două săptămâni după moartea soției, Geanina, care născuse pe 29 noiembrie 2017 pe cale naturală o fetiță sănătoasă, medicii din colegiu și-au făcut propriul dosar. Președintele Josef Koszeghi ne-a declarat în mai multe rânduri că s-au cerut copii după foaia de observație a Geaninei Sechel, după investigațiile cu care femeia se internase, copii după declarațiile medicilor care au fost de gardă în seara de 30 noiembrie, când a murit – Cosmin Rugină de pe secția obstetrică-ginecologie și Lucia Chetreanu de pe cardiologie. O nouă audiere a celor doi medici în Colegiul Medicilor Neamț nu s-a mai făcut și, din frânturile de informații oferite de dr. Josef Koszeghi reiese că nici nu se are în vedere. Iar „o analiză pe fond a cazului se va face abia după ce va fi primită expertiza medico-legală de la Institutul de Medicină Legală Iași, inclusiv cu rezultatele examenelor histopatologice”. Aspect întărit și de alți medici din colegiu.
În plângerea depusă de Cătălin Sechel sunt o serie de întrebări care își așteaptă și acum răspunsul. Soțul văduv este decis să meargă mai departe pentru aflarea adevărului, a celor care se fac responsabili de modul în care a fost tratată afecțiunea cardiacă a Geaninei Sechel pe timpul cât a fost internată în spital pentru a naște, de felul în care medicul cardiolog a răspuns după trei ore la solicitarea de a consulta lehuza aflată în criză cardiacă, cu puls 212. „Am solicitat acum o lună de zile, prin intermediul avocatului, mai multe documente de la spital, aștept să vedem ce vom primi”, ne-a declarat astăzi Cătălin Sechel.
Rămâne de văzut ce vor discuta astăzi medicii din Biroul executiv și dacă nu cumva vor lua la cunoștință despre opinia neutră a vreunui coleg specialist cardiolog și a unui coleg specialist obstetrician de la clinici din țară asupra cazului Geanina Sechel. Asta, dacă cumva s-au cerut părerile și altor medici recunoscuți pentru experiența profesională și probitatea morală care, fără patimă și absolut aplecat pe datele cazului, ar putea avea o opinie detașată. Altfel, întâlnirea de astăzi a Colegiului Medicilor Neamț ar rămâne una obișnuită, ce trebuie bifată o dată pe lună. (C.I.)