Actualizare: Propunerile procurorilor DIICOT au fost aprobate de instanțe. Astfel, Florin Neculăeș și Nicoleta Maria Stan au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în timp ce Nicolae Stan, Cezar Neculăeș, dr. Leonard Eugen Chirțescu și dr. Mircea Constantin Oană au primit arest la domiciliu.
În cazul lui Mihai Blaga, s-a decis punerea în libertate.
Actualizare: În această seară, 25 noiembrie, în jurul orei 20.20, au fost aduși la Tribunalul Neamț cu propunere de arestare preventivă Florin Neculăeș și Nicoleta Maria Stan.
DIICOT Neamț va cere în instanță arestarea la domiciliu pentru Cezar Neculăeș și Nicolae Stan, tații primilor doi, având în vedere și vârsta acestora. Tot propunere de arest la domiciliu va fi formulată și pentru dr. Leonard Eugen Chirțescu și dr. Mircea Constantin Oană.
Propunerile vor trebui judecate și sentința va trebui pronunțată în timp relativ scurt, având în vedere că ordonanțele de reținere expiră la ora 00.50.
Știre inițială: În urma perchezițiilor derulate ieri la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț și în alte 15 locații și audierii a 12 suspecți în dosarul concediilor medicale fictive ce au dus la un prejudiciu de vreo 6 milioane lei bugetului sănătății, s-au luat primele măsuri. Procurorul de caz nu a dorit să ofere informații privind reținerile dispuse și măsurile luate față de suspecții audiați până în această dimineață, 25 noiembrie. Surse apropiate anchetei vorbesc despre 7 rețineri, între care medicii de familie Leonard Chirițescu și Mircea Constantin Oană, fosta șefă a Serviciului Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale din cadrul CAS Neamț, Nicoleta Stan și Florin Neculăeș, fost angajat în același serviciu al CAS Neamț și în prezent angajat al Administrației Finanțelor Publice Neamț.
Au mai fost reținuți Nicolae Stan, tatăl fostei șefe de serviciu de la CAS Neamț, Cezar Neculăieș, tatăl celuilalt fost angajat al CAS și Mihai Blaga .
Altor trei persoane li s-a aplicat măsura controlului judiciar: dr. Mihai Cuciuc, Gheorghe Avram și Mariana Stan, mama Nicoletei Stan.
Anchetarea a ceea ce s-a dovedit a fi o rețea organizată chiar de cei doi funcționari ai CAS Neamț, potrivit comunicatului DIICOT, a pornit după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a constatat, în urma unor verificări interne, că de la CAS Neamț au fost plătiți vreo 220.000 lei unor bolnavi de TBC care nu figurau înscriși în programul național de prevenire și control al tuberculozei, din perioada 2017-2020. Raportul de control al Direcției Antifraudă a CNAS și măsurile dispuse – recuperarea sumei de la 15 firme din Neamț, Iași și Harghita, între altele – au fost transmise organelor de cercetare penală, în speță DIICOT.
La perchezițiile de ieri, care s-au încheiat undeva în jur de ora 18, au fost confiscate de la suspecți sume importante în lei și valută, documente, telefoane mobile și sisteme informatice. Documente au fost ridicate și de la sediile CAS Neamț, Harghita și Iași.
C. I.