Ancheta procurorului DIICOT Neamț privind gruparea infracțională care a fraudat cu peste 7 milioane lei bugetul la care salariații plătesc contribuții a pornit de la sesizarea făcută de Direcția Antifraudă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Așa cum am mai relata ( amănunte aici ), de la concediile medicale fictive pe TBC acordate unor nemțeni în perioada 2017-2020, procurorii au ajuns la descoperirea unei rețele bine pusă la punct și înființată încă din anul 2015, potrivit încheierii de ședință a Tribunalului Neamț în care s-au admis arestările preventive și arestările la domiciliu a 6 dintre din cei implicați. Gruparea a „funcționat” până în iunie 2020.
Foarte pe scurt, procurorii consideră că funcționarii din cadrul CAS Neamț – Florin Neculăeș și Nicoleta Stan – împreună cu un medic pneumolog, care între timp a decedat și căruia i-au luat „locul” în rețea medicii de familie Leonard Chirițescu (arestat la domiciliu) și Mircea Oană (arestat la domiciliu), precum și medicul cardiolog Mihai Cuciuc, care ar fi pus la punct mecanismul prin care au „împrumutat” 6 milioane lei din bugetul FNUASS. Această fraudă ar fi fost posibilă și datorită părinților lui Neculăeș și Stan, care au înființat firme și au angajat persoane (rude, în special) doar pentru a figura ca bolnavi cardiaci și de tuberculoză. Boli pentru care se plătește 100% din salariu ca indemnizație de boală! Mecanismul a mers uns: Neculăeș și Stan lucrau în CAS Neamț chiar la compartimentul care trebuia să verifice legalitatea decontărilor concediilor medicale, deci ei controlau, dar pe ei nu-i putea controla nimeni. Medicii acuzați, se spune în document, ar fi acceptat falsificarea documentelor medicale, ori a parafei și ștampilei unor alți medici și ar fi folosit în scop infracțional bilete de externare sau scrisori medicale de la Clinica de Recuperare Cardiovasculară a Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș – cazul medicului Mihai Cuciuc (sic!). Între timp, dr. Mihai Cuciuc a fost eliberat de sub controlul judiciar, Tribunalul Neamț admițându-i contestația, iar DIICOT Neamț nu a mai atacat decizia. În sarcina medicului cardiolog au fost reținute 39 de fapte.
Doctorii Chirițescu și Oană le-ar fi dat funcționarilor Neculăeș și Stan formulare de concediu medical în alb, ce ar fi fost completate ulterior în fals cu diagnostice pe numele angajaților fictivi.
Patru firme ale familiilor Neculăeș și Stan au „rulat” banii
În acest moment, din probele DIICOT Neamț reiese că funcționarii Florin Neculăeș și Nicoleta Stan (arestați preventiv) au administrat în fapt firmele pe care părinții lor Cezar Neculăeș (arestat la domiciliu), respectiv Mariana Stan (sub control judiciar) și Nicolae Stan (arestat la domiciliu) le dețineau.
Este vorba de 4 firme, între care frauda se împarte, potrivit referatului de propunere de arestare, după cum urmează:
– 2.110.632 prejudiciu prin firma SC A.M. Farm SRL
– 2.086.406 lei prin firma SC Zarec 48 Aparmed SRL Iași
– 1.466.138 lei prin firma SC MP SRL
– 1.434.194 lei prin firma SC S-A M-T SRL Harghita
Reamintim că toți acești 6 inculpați arestați preventiv și la domiciliu au contestat decizia instanței din 24 noiembrie. Curtea de Apel Bacău va da o decizie definitivă.
Cristina IORDACHE
Un comentariu
Când te gândești că plătești o viață CAS,ai nevoie de analize,investigații și nu primești de cele mai multe ori nicio compensare și niste nemernici fură banii celor care au nevoie și au contribuit o consider crimă.Cred că legile nu sunt suficient de aspre cu asemenea specimene.Au cabinete particulare, încasează sume enorme și tot nu le ajunge.Salariatii de la CAS au salarii enorme.Nu am înțeles niciodată rolul acestui apendice când exista DSP care trebuia reorganizat și cred că putea gestiona mai bine fondurile din sănătate.Cred că dacă s-ar publica cheltuielile cu casele de sănătate am înțelege unde se risipesc milioane de lei.