Conform legislației în vigoare, primarii unităților administrativ-teritoriale din țară își pot angaja 1-2 consilieri, care îi pot ajuta în activitate. În județ, este plin de astfel de consilieri, fiecare cu implicarea și atribuțiunile pe care edilul respectiv i le-a trasat. Sau, unii dintre ei, doar cu recomandarea de la partid. În comuna Borca, consilierul personal al primarului Petrică Ruscanu este Alexandra Păștinaru-Niță, juristă, absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, care se implică, din însărcinarea primarului, în foarte multe probleme ale comunității, mai ales când primarul, în căutare de soluții, de fonduri sau, pur și simplu fiind pe teren, lipsește. În aceste cazuri, interfața este asigurată de consilierul personal.
– Doamnă consilier, ce implică funcția, locul de muncă pe care îl dețineți în Primăria comunei Borca?
În primul rând, fac și ajut la tot ceea ce îmi cere primarul comunei Borca. Sunt consilier personal al primarului în problemele specifice administrației publice locale. Apoi, ori de câte ori este nevoie, îl reprezint la acțiuni, manifestări la care dumnealui, din diverse motive, nu poate fi prezent.
– Sunteți ca un fel de „sosie” a primarului?
Într-un fel da, pentru că sunt numeroase evenimente la care nu poate participa. Misiunea cea mai importantă a unui primar este să aducă bani în comunitate, iar aceștia nu se pot obține de pe scaunul din birou. Sunt numeroase zile când domnul primar este plecat, iar eu, prin atribuțiunile pe care le am, încerc să rezolv foarte multe probleme. Într-un fel, mențin și legătura dintre aparatul de specialitate al primarului și edilul comunei. Mă implic în multe probleme ale cetățenilor. Eu sunt în primărie în permanență, iar fiecare cetățean care intră în această instituție și are nevoie de anumite acte, eu preiau toate aceste doleanțe și încerc să le rezolv.
– Ce profesie aveți?
Sunt jurist de meserie și nu regret că am urmat această cale. Problemele cetățenilor nu sunt puține, dar de foarte multe ori nu-și găsesc rezolvare în primărie, însă îi îndrum la instituțiile care trebuie să rezolve aceste cazuri. Firește, de foarte multe ori mă transform și în avocatul oamenilor, iar în această situație mă ajută și profesia de jurist. Oamenii ne calcă pragul cu foarte multe chestiuni, iar unele par de-a dreptul fără ieșire, doar instanțele de judecată mai pot lămuri și stabili anumite reguli.
– În general, care sunt problemele cu care vin oamenii la primărie?
Probleme sunt multe și am să mă rezum doar la câteva: gunoiul, iluminatul public, mai ales atunci când se arde o lampă și multe altele. Oamenii, cum spuneam, vin la primărie cu probleme care, de multe ori, nu țin de această instituție. Însă, aici găsesc sprijinul, iar noi căutăm, pe toate căile, să-i ajutăm cu sfaturi, sugestii, ca să-și poată rezolva anumite necazuri. Și nu sunt puține. De aceea, salariații primăriei sunt asemenea unor avocați, care îndrumă oamenii, care îi ajută. Este mare lucru, dar așa se întâmplă în primăria comunei noastre. Nu poate să vină un cetățean și să plece tot așa cum a venit. De multe ori cerem noi anumite informații de la alte instituții, pentru a găsi soluțiile optime. Omul trebuie să fie ajutat și să plece mulțumit, chiar dacă nu i s-a putut rezolva problema pe plan local.
”Avem nevoie de foarte multe fonduri”
– În calitatea pe care o aveți, dar și de locuitor al comunei Borca, care ar fi marile probleme ale comunei?
Încă mai avem probleme în privința infrastructurii locale. Sunt multe drumuri și uliți care trebuie modernizate. Oamenii nu înțeleg că nu se poate face totul într-o lună, două. Nu știu care sunt pașii care trebuie făcuți pentru a obține o finanțare. Nimeni nu alocă bani la Borca, doar de dragul nostru. În spate este o muncă formidabilă, dusă de primar și cei cu atribuțiuni în acest domeniu. Oricum, misiunea cea mai importantă este a primarului, care trebuie să bată la ușile înalte ale instituțiilor guvernamentale și chiar europene. Este foarte greu de adus un ban în comunitate. Uneori cetățenii nu prea înțeleg, cu toate că domnul primar și eu încercăm să lămurim locuitorii nemulțumiți. Gestionez și pagina de Facebook a primăriei, prin care informăm comunitatea. Prin această metodă, păstrez și legătura cu oamenii, cu bucuriile și necazurile lor. Evident, asta tot în numele domnului primar. Prin acest mijloc aflu că nu se asfaltează nu știu care uliță, sau, de ce se asfaltează la Mădei și nu în satul Pârâul Cârjei. Pe toate odată nu le poate face nimeni. Există o prioritate a acestor lucrări, însă trebuie să aibă și cetățenii răbdare în anumite situații.
– Având în vedere că sunteți la curent cu problemele comunei, de unde ați sugera să se înceapă lucrările de investiții?
Aș acorda un sprijin și mai mare școlilor. Privesc peste tot și văd că mai toate satele au școli, dar am impresia că în timp nu au fost rezolvate toate durerile. Cu siguranță, nu ar fi fost posibil, având în vedere numărul mare de școli din comună. Este nevoie de timp și de surse de finanțare. Fac parte și din Consiliul de Administrație al Liceului ”Mihail Sadoveanu”, care are în administrare toate unitățile de pe raza comunei. Iar eu mă refer, în primul rând, la școlile mici. Cred că s-ar putea face mai multe la aceste unități, dar avem o comună cu foarte multe necazuri, iar banii trebuie repartizați cu multă chibzuință. Interesant, în comuna Borca nu a fost închisă nicio școală și nu ne dorim acest lucru. Sperăm să avem copii în sate și să urmeze măcar clasele primare în satul natal. Totodată, cadrele didactice nu trebuie să rămână fără loc de muncă. Nici nu vreau să se ajungă în acel moment. Un sat fără biserică, fără școală este o așezare pustie. Cred că trebuie intervenit la sistemele de încălzire, la rețele electrice, multe dintre ele fiind depășite ca vârstă de foarte multă vreme. Aceste instalații pot pune în pericol viețile copiilor noștri. Vă mai informez că acum se lucrează mult la proiecte, ca să se rezolve toate problemele de la școli, dar mai durează până vor fi alocate fondurile și realizate lucrurile așa cum trebuie.
”Borca are mari șase de dezvoltare”
– Credeți în șansa comunei Borca?
Da. Vreau să atrag de partea mea foarte mulți tineri, care să se implice în diverse acțiuni de voluntariat, dar și în acțiuni culturale, sportive, caritabile, etc. Știu că ar fi foarte bine ca lângă tineri să fie și câte un matur cu experiență, însă cred că tinerilor trebuie să li dea o șansă, să li se dea posibilitatea de a se remarca. Abia atunci pot fi atrași mai mult în diverse lucrări. M-am gândit tot timpul că de la Borca s-au ridicat oameni importanți, inclusiv sportivi mari. Mă refer la handbal, unii ajungând în echipele naționale, ba chiar și la cluburi din străinătate. O altă veste proaspătă este legată de activitatea domnului Constantin Petrea, care a devenit în zilele Paștelui campion mondial la arte marțiale, Qwan Ki Do. Ca mamă, pentru că am un băiețel acasă, mi-ar face mare plăcere să-mi văd copilul în preajma unor personalități importante, fie și din sport sau din alt domeniu, pe care să le copieze ca atitudine. Lumea satului este diferită de cea de la oraș. Am absolvit liceul la Borca, nu am vrut să plec de aici. Mă simt legată de oamenii de la munte, dar spun de fiecare dată că Borca, pentru mine, este cea mai frumoasă comună din țară. Or mai fi și altele, dar asta este comuna mea și așa o văd eu. Comuna noastră a avut și ansambluri folclorice, care funcționează și astăzi. După părerea mea, chiar dacă vrem apă curentă, canalizare, drumuri asfaltate, iluminat public la poartă și multe altele, trebuie să vedem viața și altfel. Însă, în ultimii doi ani, am văzut că Borca are mari posibilități de dezvoltare economică, turistică, etc. Vreau să rămân acasă și să-mi cresc odorul într-o comunitate frumoasă și educată.
– Cum colaborați cu primarul Petrică Ruscanu?
Excelent. Este un om aparte, care pune foarte mult suflet. Să nu uitați că sunt fiică de primar, tatăl meu, Geo-Ovidiu Niță, a condus comuna opt ani și a lăsat în comună un patrimoniu imens pentru oamenii de aici. Cu sinceritate spun, l-am avut toată viața drept mentor în toate acțiunile mele. (A consemnat Constantin NEGRU)