Merită din când în când, măcar din curiozitate dacă nu şi pentru amuzament amar, să îţi arunci privirea pe anunţurile de angajări în sectorul public. Dată fiind expunerea accentuată din ultimele luni de zile a activităţii primăriei pietrene, la o simplă surfare a secţiunii numite Anunţuri de recrutare şi selecţie pentru ocuparea unor posturi vacante 2022 (vezi aici) e imposibil să nu remarci cele 5 proceduri în derulare pentru 30 de funcţii! Şi ce funcţii…
În ordine cronologică, 6 poziţii de muncitor necalificat (?! – n.a) sunt la Biroul Administrare Obiective. Tot acolo e loc pentru un şef de birou şi un administrator. Urmează Compartimentul de Monitorizare Servicii Inteligente (?! – n.a.), un fel de încununare a tranziţiei de la anul normalităţii în administraţie, proclamat cândva de ex-primarul Dragoş Chitic, la Spart City. (Reamintiri de imobilizare urbană: aici, aici, aici, aici şi aici. Sunt 13 funcţii vacante, 5 inspectori şi 8 referenţi. Un pachet de alţi 5 consilieri e împărţit între Biroul Administrare Patrimoniu – Compartimentul Evidență și Valorificare Patrimoniu (1), Serviciul Cadastru și Nomenclator Stradal – Compartimentul Cadastru (2) şi Serviciul Juridic – câte unul la Compartimentul Legislație și Avizare Contracte, respectiv Compartimentul Contencios Juridic.
Am ajuns la 26. Încă 4 funcţii publice de execuţie sunt la Serviciului Unitatea de Implementare a Proiectelor, 3 consilieri şi un inspector. Pentru acestea se cer aceleaşi condiţii de studii universitare absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în următoarele domenii de ştiinţe inginerești: „inginerie civilă sau ingineria instalaţiilor sau inginerie electrică sau inginerie energetică sau inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale sau inginerie geologică sau inginerie geodezică sau ingineria transporturilor sau inginerie industrială sau ingineria materialelor”. De neînţeles e cum le-au scăpat cel puţin automatică şi calculatoare, inginerie mecanică şi mecatronică, ingineria şi managementul sistemelor tehnologice, transporturile, chimia, petrolul şi gazele, başca ingineria aerospaţială. Iar toate astea fără a accentua discriminarea vădită faţă de cei pe a căror diplomă scrie „inginer economist”. Pentru cine nu ştie sau a uitat, însuşi prezidentul de judeţ Ionel Arsene e inginer economist din 2007 al Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul vestitei şcoli de inginerie pe nume… Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti. Aşa scrie în CV.
Pe de altă parte, dacă au trecut ingineria electrică, energetică şi electronică în listă, tare am fi vrut să vedem licenţiaţi în electronică de putere şi acţionări electrice, termoenergetică sau microelectronică, optoelectronică şi nanotehnologii dând buzna spre o carieră de succes direct în primăria din Spart City Piatra-Neamţ.
La atâta deschidere pentru ştiinţele inginereşti, nu putea lipsi o probă practică eliminatorie impresionantă, programată pe 16 august, ora 11:00, la sediul primăriei. Se testează cunoştinţele medii de utilizare a programului AutoCAD 2014. Este cel mai răspândit soft de grafică şi proiectare asistată pe calculator (CAD = computer-aided design), lansat cu vreo 40 de ani în urmă. În timp, au fost dezvoltate programe specializate pe domenii, astfel încât este utilizat în arhitectură, medicină, inginerie, cartografie, astronomie etc. Interesant e de văzut cine vor fi examinatorii din partea primăriei şi dacă se ridică la nivelul examinaţilor. (Viorel COSMA)
Un comentariu
Bine…punctat. Examinatorii …”magne cum laude”(interes,sperjur și delăsare la cote extreme) binefăcătorii jud. Neamț. Bahh.