Ca un preambul al operațiunii protocolare internaționale dedicată orașelor și autorităților înfrățite cu Piatra-Neamț, s-au reținut două întâlniri de lucru care l-au avut în centru pe Shlomo Abramovici, de la Lod, singurul reprezentant al fraților din Israel participant la eveniment. Așa cum am subliniat în repetate rânduri, focșăneanul nostru e ctitor veteran al relațiilor directe, parafate în decembrie 1994. E consilier special al primarului în funcție, Yair Revivo, prim-locțiitor al președintelui Organizației Evreilor Originari din România (HOR) și prieten al președintelui Israelului, Isaac Herzog. Deține o funcție importantă, influentă în conducerea Asociației de tenis de masă din Israel, echivalentul federației noastre, pornind de la care trudește de ani de zile tot pe altarul colaborărilor cu România natală.
Trecând peste nepotriviri și inadecvări din partea noastră, în pregătirea acțiunii, a explicat câteva particularități ce ar putea justifica lipsa șocantă măcar a unui reprezentant din Kyriat Malachi, în contul celor 30 de ani de înfrățire. Pe de o parte, perioada aleasă e apropiată de Ziua Independenței, care în acest an se ține pe 25-26 aprilie. Pe de altă parte, deplasarea cu o delegație (politico-administrativă) reprezintă un subiect sensibil în perspectiva alegerilor lor locale din toamnă, fiindcă intră în conflict cu anumite cutume și dă naștere la interpretări.
Discuția directă cu primarul Andrei Carabelea a avut în centru proiectele lăsate baltă de administrația Dragoș Victor Chitic. În 2018-2019, la insistențele lui Shlomo Abramovici și ale prietenilor locali de influență, se convenise ca Piatra-Neamț să devină un punct nodal al pelerinajului evreilor, dar nu neapărat pentru cei cu orgini directe de aici. Sunt copii, sunt nepoți care vor să ajungă la Sinagoga de lemn „Baal Șem Tov” de pe strada Dimitrie Ernici. Datează de la 1766, este considerată cea mai veche din România și reprezintă unul dintre locurile lor sfinte. În calcul intra actualul cimitir evreiesc de la Sarata, dar mai ales introducerea în circuitul de pelerinaj a vechiului cimitir, cel de sub Pietricica, în spatele spitalului județean.
Pe scurt, chit că multora nu le va veni a crede, musafirul nostru a fost încântat de primar și decizia sa de a mișca lucrurile cât mai repede cu putință. Mai mult, au abordat chestiuni legate de turismul mare, de sport și tabere pentru copii.
Vizita la sinagogă și întâlnirea aplicată cu șeful Comunității evreilor, Emil Nicolae (Emmanuel Nadler), se subînțeleg. Au fost apreciate din prima lucrările de protecție și intervenție de urgență pentru stoparea degradării accelerate a învelitorii de șiță a monumentului istoric, lucrări efectuate de o firmă din Roman. Altfel, praful se alegea de interiorul unic.
Sigur, comunitatea evreiască actuală din tot județul este una mai degrabă simbolică. Potrivit mărturisirii lui Emil Nicolae, nu sunt mai mult de 52 de membri activi. La nivel național, pe criterii orășenești, Federația Comunităților Evreiești din România are în evidență 39 de organizații. Pentru viitorul imdediat, se urmărește încheierea unor parteneriate, în primul rând cu comunitățile din zona Moldovei. Astfel, ar deveni mai ușoară operarea unor pelerinaje integrate, pornind de la Piatra-Neamț. La fel ca în urmă cu ani și ani, Mesagerul de Neamț garantează susținerea mediatică a proiectelor.
Povestea nu e gata. În cadrul programului oficial personalizat, după plecarea celorlalte delegații din străinătate, Shlomo Abramovici l-a descoperit – asistat de reprezentanții primăriei noastre – pe inimosul Cristi Lefter de la Asociația Club Sportiv „Kamarad”. De tenis de masă se ocupă, știe să organizeze evenimente sănătoase. Poate de data asta se potrivesc socotelile. Amintirea copiilor frumoși din Israel, care anul trecut au participat, însoțiți de părinți, la un stagiu de pregătire la Bistrița de Bistrița Năsăud, este perfect vie.
Nu în ultimul rând, în ideea de aprofundare a relațiilor, e posibil să avem niște surprize mai spre luna iunie, în contextul Zilei Orașului. La nivelul discret, deja se lucrează.
Viorel COSMA