August e luna culorilor în bucătărie. Roșiile au atins perfecțiunea, vinetele se cer coapte pe grătar, ardeii au dulceața soarelui, iar pepenii se rostogolesc prin piețe așteptând să fie feliați. Este momentul când grădinile sunt pline, iar mesele se umplu de bunătăți. În această ediție dedicată bucătăriei de august, îți propunem 16 rețete reinterpretate și trucuri de la gospodine.
Vedetele lunii august – ce punem în coșul de piață
Înainte de a găti, trebuie să alegem cele mai bune ingrediente. Luna august este un răsfăț pentru oricine iubește mâncarea:
Roșii – perfecte pentru sosuri, supe sau simple, cu puțină sare și ulei,
Vinete – baza salatelor de vară, a musacalei sau pentru grătar,
Ardei și gogoșari – pentru umpluturi sau pentru copt.
Porumb dulce – fiert, copt sau sub formă de supă-cremă.
Zucchini și dovlecei – ușor de integrat în orice masă.
Verdeață aromată – busuioc, mărar, pătrunjel, leuștean.
Fructe coapte – piersici, prune, pepeni, caise.
Idei de rețete de sezon
1. Ravioli de vinete afumate cu sos de roșii coapte și busuioc
O rețetă de inspirație italiană reinterpretată cu ingrediente românești.
Ingrediente pentru aluatul de paste (pentru 4 porții):
– 300 g făină dură (tip 00)
– 3 ouă
– 1 lingură ulei de măsline
– 1 praf de sare
Umplutură:
– 2 vinete mari, coapte pe flacără
– 2 linguri brânză de burduf sau telemea maturată
– 1 lingură smântână fermentată
– Sare, piper, nucșoară
Sos:
– 4 roșii mari, coapte și decojite
– 1 cățel de usturoi
– Frunze de busuioc proaspăt
– Sare, ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare:
– Se frământă aluatul de paste și se lasă la rece 30 min.
– Vinetele coapte se toacă mărunt și se amestecă cu brânza, smântâna, nucșoara și piperul.
– Se întinde aluatul subțire, se porționează și se umplu ravioli.
– Se fierb 3-4 min în apă cu sare.
– Sosul se face blenduind roșiile coapte cu usturoi și busuioc, apoi se fierbe puțin în tigaie.
– Se montează ravioli peste sos și se decorează cu parmezan ras.
Tartă cu porumb dulce, cimbru și cașcaval maturat
O combinație dulce-sărată excelentă pentru brunch sau cină.
Pentru aluat:
– 200 g făină
– 100 g unt rece
– 1 ou
– Sare, apă rece
Pentru umplutură:
– 2 știuleți de porumb fierți și boabele tăiate
– 2 ouă
– 100 ml smântână lichidă
– 100 g cașcaval maturat ras
– 1 crenguță de cimbru
– Sare, piper
Mod de preparare:
– Se face un aluat fraged și se coace în orb 10 min.
– Umplutura se amestecă și se toarnă peste blat.
– Se coace 30-40 min până se rumenește ușor.
– Se servește cu salată de rucola.
3. Focaccia de vară cu usturoi copt, roșii cherry și ulei de busuioc
Un preparat spectaculos de servit la mijlocul mesei.
Ingrediente:
– 400 g făină
– 7 g drojdie uscată
– 250 ml apă călduță
– 1 lingură zahăr
– Sare grunjoasă
– 2 capete de usturoi coapte în coajă
– Roșii cherry
– Ulei de măsline infuzat cu busuioc
Mod de preparare:
– Se face un aluat clasic de focaccia și se lasă la crescut 2 ore.
– Se întinde în tavă, se înfig usturoiul copt și roșiile.
– Se stropește cu ulei aromat și sare grunjoasă.
– Se coace 25-30 min la 200°C.
4. Rulouri de dovlecel crud cu cremă de brânză, mentă și fistic
Un aperitiv de inspirație orientală, elegant, fresh și surprinzător de simplu.
Ingrediente:
– 2 dovlecei mici și fermi
– 200 g brânză de capră sau cremă de brânză
– 1 lingură smântână
– 1 linguriță coajă rasă de lămâie
– 1 lingură mentă proaspătă tocată
– 2 linguri fistic tocat
– Sare, piper
Mod de preparare:
– Dovleceii se taie fâșii subțiri pe lung (cu mandolina sau peeler) și se sărează ușor.
– Se amestecă brânza cu smântâna, coaja de lămâie, menta și fisticul.
– Se întinde câte o linguriță pe fiecare fâșie, se rulează și se prind cu scobitoare.
– Se servesc reci, stropiți cu puțin ulei de măsline.
5. Rulouri de somon afumat cu cremă de avocado și lămâie verde
Un preparat clasic reinterpretat cu influențe sud-americane.
Ingrediente:
– 200 g somon afumat (tăiat felii subțiri)
– 1 avocado bine copt
– Zeama de la 1 lime
– 1 linguriță muștar Dijon
– Sare, piper alb
Mod de preparare:
– Avocado se pasează cu zeamă de lime, muștar și condimente.
– Se întinde pe felii de somon, se rulează și se fixează.
– Se servesc pe pat de rucola sau cu chipsuri de sfeclă.
6. Mini-tarte reci cu cremă de brânză, mărar și castravete
Bază crocantă, umplutură cremoasă și topping răcoritor.
Ingrediente:
– 100 g biscuiți sărați (digestivi)
– 50 g unt topit
– 200 g cremă de brânză
– 1 lingură mărar tocat
– 1 castravete feliat subțire
Mod de preparare:
– Biscuiții se macină și se amestecă cu untul, apoi se presează în forme mici.
– Se lasă la frigider 30 min.
– Se umplu cu cremă de brânză și se decorează cu rondele de castravete.
7. Tocăniță de legume de grădină (ghiveci de vară)
Ingrediente:
– Ceapă, roșii, dovlecei, vinete, fasole verde, ardei
– Sare, piper, verdeață
– Ulei și bulion de casă
Mod de preparare:
– Legumele se sotează pe rând, apoi se combină, adăugând bulion.
– Se fierbe lent 40-50 min. Se poate servi caldă sau rece, cu mămăligă.
8. Salată orientală de vinete coapte cu roșii și pătrunjel
Un fel simplu, răcoritor, ideal ca gustare sau garnitură.
Ingrediente:
– 2 vinete mari, coapte pe flacără
– 2 roșii de grădină tăiate cubulețe
– 1 ceapă roșie mică, tocată fin
-2 linguri ulei de măsline
– Sare, piper, zeamă de lămâie
– 1 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare:
– Vinetele coapte se toacă mărunt, se amestecă cu celelalte ingrediente și se lasă la rece 15 minute.
– Se servește pe felii de pâine prăjită sau ca garnitură lângă carne la grătar.
9. Supă-cremă de porumb cu smântână și ardei iute
Catifelată, cu accente picante – un prânz rapid și savuros
Ingrediente:
– Boabele de la 4 știuleți de porumb
– 1 ceapă mică
– 1 cartof mic
– 500 ml supă de legume
– 2 linguri smântână
– Sare, piper, un vârf de ardei iute tocat
Mod de preparare:
– Ceapa și cartoful se sotează ușor, apoi se adaugă porumbul și supa.
– Se fierbe 20-25 min, se blenduiește și se adaugă smântâna și condimentele.
– Se servește cu crutoane sau pătrunjel tocat.
10. Bruschete cu caise coapte, ricotta și miere
Un aperitiv sau desert ușor, perfect pentru seri calde.
Ingrediente:
– Felii de pâine rustică
– 200 g ricotta
– 4 caise coapte, tăiate felii
– 1 lingură miere
– Frunze de mentă
Mod de preparare:
– Pâinea se prăjește, se unge cu ricotta, apoi se așază caisele ușor coapte (la cuptor 5 min).
– Se stropesc cu miere și se decorează cu mentă.E
11. Shakshuka cu roșii de grădină și ouă
Mic dejun sau cină de inspirație orientală, cu ingrediente românești.
Ingrediente:
– 5 roșii mari, bine coapte
– 1 ardei capia
– 1 ceapă mică
– 3-4 ouă
– Ulei de măsline, sare, piper, boia
– Verdeață pentru decor
Mod de preparare:
– Se călește ceapa și ardeiul, se adaugă roșiile tocate și condimentele. – – Se fierbe 10-15 min până scade.
– Se fac cuiburi și se sparg ouăle.
– Se acoperă cu capac și se gătesc până se încheagă albușul. Se servește direct din tigaie, cu pâine caldă.
12. Roșii umplute cu salată de orez, legume și ton
O alternativă răcoritoare la ardeii umpluți, ideală pentru prânzuri ușoare.
Ingrediente:
– 6 roșii mari și coapte, dar ferme
– 150 g orez fiert
– 1 conservă de ton în suc propriu
– 1 ardei gras, tăiat cubulețe
– 2 linguri porumb fiert
– 1 lingură maioneză sau iaurt
– Sare, piper, pătrunjel verde
Mod de preparare:
– Se taie capacele roșiilor și se scobește miezul.
– Se amestecă toate ingredientele pentru umplutură și se lasă 10 min la rece.
– Se umplu roșiile și se servesc reci, ca fel principal sau garnitură.
- Tocană rapidă de dovlecei cu ceapă și mărar
Un fel de mâncare ușor, moale și aromat.
Ingrediente:
– 2-3 dovlecei
– 1 ceapă
– 2 linguri bulion sau roșii tăiate
– Sare, piper, mărar verde
– Ulei
Mod de preparare:
– Ceapa se călește, se adaugă dovleceii curățați și tăiați cuburi.
– Se pun roșiile sau bulionul și se fierbe totul 15-20 min.
– Se potrivește de sare, se adaugă mărar și se servește cu o lingură de smântână.
14. Ciorbă de roșii cu orez și leuștean
Lejeră, acrișoară și foarte gustoasă!
Ingrediente:
– 5-6 roșii mari și coapte (sau 500 ml suc de roșii)
– 1 ceapă
– 1 morcov
– 2 linguri orez
– Leuștean verde, sare, puțin ulei
Mod de preparare:
– Se călesc ceapa și morcovul răzuit, se adaugă roșiile tocate sau sucul, apoi orezul și apă.
– Se fierbe totul 20-30 min, se potrivește de sare și se pune leușteanul la final. Se poate servi și rece, din frigider.
15. Lipie cu legume și cașcaval – la tigaie
Un fel de „quesadilla” românească, ideală pentru cină.
Ingrediente:
– 1 lipie
– 1 roșie
– 1 ardei
– Cașcaval ras (100 g)
– Sare, piper
Mod de preparare:
– Pe jumătate de lipie se pun legumele feliate subțire și cașcavalul ras.
– Se împăturește și se prăjește în tigaie 2-3 min pe fiecare parte.
– Se taie felii și se servește caldă.
16. Salată de fasole verde cu usturoi și oțet
Garnitură simplă sau cină ușoară, de sezon.
Ingrediente:
– 300 g fasole verde (păstăi)
– 2 căței usturoi
– 2 linguri ulei
– 1 lingură oțet
– Sare
Mod de preparare:
– Fasolea se fierbe în apă cu sare 10-15 min.
– Se scurge și se amestecă cu mujdeiul făcut din usturoi, ulei și oțet.
– Se servește caldă sau rece.
5 trucuri pentru gust autentic
– Uleiul presat la rece dă savoare reală salatelor.
– Sarea se adaugă treptat, mai ales în tocănițe.
– Verdeața se pune la final, pentru a păstra aroma.
– Roșiile de grădină sunt mai dulci – nu le înlocui cu cele din supermarket.
– Coace vinetele direct pe flacără – doar așa capătă gustul clasic românesc. (D. POPA)