Acasă Actual Teatrul Tineretului- comunicat de presă cu mesaj subliminal

Teatrul Tineretului- comunicat de presă cu mesaj subliminal

DISTRIBUIȚI
izotec

Am primit la redacție un comunicat de presă semnat de directorul Teatrului Tineretului, dl. Liviu Timuș. Documentul respectiv semnalează că s-au anulat Festivalul de Teatru de anul acesta și manifestările pentru celebrarea a 50 de ani de când funcționează Teatrul Tineretului! Știre, care se vrea a fi șocantă, ne spune că acesta este doar începutul și că ne putem aștepta și la alte lucruri. După care aflăm și cauza: bugetul alocat tetrului este foarte mic, insuficient și că sunt asigurate salarii doar până prin octombrie.

Ce nu aflăm din comunicat este de ce abia acum această luare tranșantă de poziție. Bugetul s-a votat de câteva zile și nu am auzit pe cineva să se plângă sau să meargă în fața Consiliului Județean cu vreo plângere, măcar pentru un efect artistic. Nici la momentul “impunerii” bugetului nu am sesizat vreo tentativă de protest, care să genereze o dezbatere cât de mică. După cum nici nu am primit vreun comunicat de presă cu proiectul privind Festivalul de Teatru sau cu cel privind manifestările pregătite pentru cei 50 de ani de activitate. Este greu de crezut că un Consiliu Județean, indiferent din cine este constituit și de cine este condus, nu ar fi achiesat la niște manifestări care măcar ar aminti de un prestigiu câștigat cu greu, chiar în condițiile în care ele necesită niște cheltuieli. Condiția minimală ar fi ca aceste proiecte să existe în zona finanțatorilor, de ce nu, în spațiul public, nu doar în sertarele de la TT. Comunicatul primit, credem noi, ar trebui citit pornind și de la aceste considerații. (V.B.)

Subiect: Restrângerea activității artistice la Teatrul Tineretului

Ca urmare a constrângerilor bugetare invocate de Consiliul județean Neamț, care se reflectă în bugetul teatrului aprobat pentru 2017, suntem nevoiți să anunțăm pentru început anularea a două evenimente culturale importante programate în acest an. Este vorba de Festivalul de Teatru șl celebrarea a 50 de ani de când funcționăm sub numele Teatrul Tineretului, marcă înregistrată recent la OSIM în cinstea acestei sărbători.

Fără îndoială, publicul, prietenii și finanțatorii privați vor înțelege că Teatrul Tineretului a refuzat și refuză să facă vreun compromis politic, mai cu seamă în condițiile în care bugetul nostru nu a fost analizat și dezbătut, ci impus.

Dintr-un buget total de 3.200 mii lei, 2.700 mii îi reprezintă cheltuielile de personal, ceea ce acoperă doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentată și solicitată de noi, ajustată după creșterile salariale valabile de la 1 februarie a.c., era de aproape 3.500 mii lei. Pentru secțiunea de bunuri și servicii, care include producțiile și proiectele artistice, dar și cheltuielile pentru funcționarea teatrului, s-au aprobat 500 mii lei, față de un necesar minim de circa 1.775 mii lei, pe scurt, un deficit de peste 2.000 mii lei.

De la începutul anului au fost realizate patru premiere, iar un al cincilea spectacol este în repetiții. În programul minimal pentru 2017 erau incluse și două spectacole de forță, regizate de Alexandru Dabija și Radu Afrim, un omagiu pentru cei 50 de ani de evoluție ca instituție culturală unicat în România. În condițiile în care ni s-a transmis, de la nivelul conducerii CJ Neamț, că șansele unei rectificări bugetare real pozitive sunt nule, începem să ne pregătim de ce e mai rău.
Încredințăm publicul larg și autoritatea finanțatoare că depunem în continuare „toate eforturile pentru majorarea încasărilor din venituri proprii și atragerea de finanțări pentru pentru a putea susține în mai mare măsură cheltuielile secțiunii de funcționare”, așa cum ne-a solicitat conducerea județului și cum, de altfel, o facem dintotdeauna.

Din păcate, nu am descoperit încă susținători si parteneri care să ne achite salariile si utilitățile.
Liviu TIMUS, Director general – manager”.

 

pietricica turism

Lasă un răspuns