CHAMPIONS LEAGUE LA PIATRA NEAMT. VIA PORUMBOIU

Politehnica Timisoara nu a primit licenta pentru a evolua in Liga I. Marii perdanti sunt timisorenii, care au cea mai frumoasa galerie din tara si care, prin intermediul Consiliului Local, au alocat peste doua milioane de euro clubului de pe Bega pentru sezonul viitor. Marii castigatori sunt cei de la FC Vaslui, care, ar putea evolua la Piatra Neamt in Champions League, inca din faza preliminariilor. Este varianta la indemana a finantatorului Adrian Porumboiu, care deja s-a inteles cu Gheorghe Stefan, presedintele de onoare al Ceahlaului. Suntem cu un pas mai sus. Ne apropiem, încet-încet, de locul unde ar fi fost normal şi logic să ne aflăm la sfârşitul acestui campionat recent încheiat. Stadionul Ceahlăul rămâne singura noastră variantă. Vrem la Piatra Neamţ, iar acolo vom şi juca. Unde să plecăm în altă parte, din Moldova noastră cea dragă?“, a spus la randul lui, antrenorul vasluienilor Viorel Hizo.

Pe cine am putea vedea la Piatra Neamt ?

În turul 3 de calificări din Champions League, FC Vaslui va avea de jucat cu una dintre aceste echipe: Benfica Lisabona, Dinamo Kiev, Panathinakos Atena, Twente Enschede sau Standart Liege, care sunt capi de serie.

Cine a aruncat „bomba”?

Despre iminenta nelicenţiere a Timişoarei se ştia de mai mult timp. Cu doua etape ininte de finalul actualului sezon, presedintele Otelului, Marius Stan, a spus-o raspicat, dar nu l-a crezut nimeni. Bomba zilei a lovit însă la Bistriţa, nici Gloria din localitate neobţinând licenţa de participare în prima ligă. Niciodată nu s-a bănuit că şi Bistriţa este pe lista neagră, aşa cum nu s-a ştiut că de fapt au fost opt echipe cu probleme, printre care şi CFR Cluj, Gaz Metan Mediaş şi FCM Tg.-Mureş, care si-au rezolvat problemele la apel. In afară de Timişoara şi Bistriţa nu a mai primit licenţă nici Universitatea Craiova, iar Victoria Brăneşti şi Unirea Urziceni nu au depus cerere de licenţiere. De menţionat este faptul că FC Timişoara plăteşte nu doar pentru nişte probleme financiare interne, ci şi din cauza unor datorii neachitate către Benfica Lisabona, lusitanii reclamând situaţia la UEFA. Dat fiind faptul că deciziile au fost luate de o comisie de apel, nu mai există nici o altă cale de atac, nici în ţară şi nici în străinătate, nici măcar la Tribunalul Sportiv de la Lausanne.

 

Cine mai beneficiaza de pe urma retrogradarii Timisoarei?

În mod normal, ultima clasată, Sportul Studenţesc Bucureşti, ar putea rămâne în Liga I, iar din liga II ar putea promova cinci echipe în loc de patru. Nu este exclusă însă o eventuală hotărâre a adunării generale a FRF care să decidă rămânerea în prima ligă a 16 echipe, caz în care studenţii bucureşteni coboară în liga a II-a. Deja antrenorul Vasluiului, Viorel Hizo, a anunţat că va propune această variantă.

S-a mai intamplat si in alte campionate

Anul 2002 a fost primul în care a început să fie implementat regulamentul UEFA de licenţieri. În sezonul 2001-2002, FC Tirol Innsbruck a câştigat detaşat campionatul Austriei. Din cauza unor nereguli financiare, echipa nu a primit licenţa pentru ediţia următoare şi a fost retrogradată în Regional Liga (nivelul 3 al sistemului competiţional austriac). Evident, nici în Liga Campionilor, FC Tirol nu a mai avut dreptul să evolueze în toamna anului 2002.

Un alt nume mare din fotbalul european, Ferencvárosi TC Budapesta, multiplă campioană a Ungariei, a fost şi ea retrogradată din cauza neobţinerii licenţei, în anul 2006.

Final (ne)asteptat cu…Duru. Viorel Duru

“Au fost câţiva care au încercat să-mi dea bani ca să le dăm licenţele, dar nu pot să spun cine sunt aceia, pentru că nu am dovezi. Nu m-au sunat, s-au prezentat direct la mine. Nu a fost vorba de sume mari de bani, astea sunt invenţii, ci de mici “găinării”. Poate că nu-mi cunosc preţul” , a declarat Viorel Duru intr-o emisiune la un post central de televiziune.

Cristi Soroceanu