Tîrgul de carte „Libris” se reia după 29 de ani

Societatea Scriitorilor din județul Neamț și Consiliul județean, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie și-au dat mîna pentru a organiza săptămîna viitoare – între 1 și  4 septembrie – prima ediție dintr-o serie nouă a unui tîrg de carte exclusiv local. Alte acțiuni de acest gen au purtat marca editurilor sau au fost asociate unor manifestări culturale din ultimii 21 de ani. Acum este vorba de reluarea unei tradiții. Precedentul tîrg local de carte a avut loc în septembrie 1982

„Libris Neamț 2011”este dedicat împlinirii a 130 de ani de la începerea publicării „Amintirilor din copilărie” de Ion Creangă în Convorbiri Literare și îl are ca președinte de onoare pe poetul și publicistul Mircea Dinescu. El va fi vedeta serii de deschidere, cînd va prezenta volumul de poezie „Femeile din secolul trecut” și un CD cu poezii în lectura sa. Organizatorii mizează pe cantități îndestulătoare din „Vinul lui Dinescu”, dar nu și pe acompaniamentul celor de la Mambo Siria.

Seara de vineri oferă pietrenilor bucuria întîlnirii marele actor de teatru și film Valentin Uritescu, a cărui legături cu Piatra Neamț și Teatrul Tineretului nu mai trebuie amintite. Maestrul va lansa volumul de amintiri „Așa sînt eu prost”.

Un program atractiv și interesant acoperă și zilele de 3 și 4 septembrie. În paralel va fi vernisată o expoziție de pictură, iar muzeele locale vor avea program special de noapte.

Tîrgul de carte se ține la Pavilionul Expozițional al municipalității de lîngă Casa Cărții. Pînă la ora conferinței de presă, susținute astăzi de organizatori, își anunțaseră participarea peste 30 de edituri, alături de firme cu profil editorial și tipografic.

Scriitorul Cristian Livescu apreciază că momentul ales – înaintea începerii anului școlar – este unul potrivit. „E un gînd mai vechi, am vrut s-ajungem înaintea multor centre culturale din țară. Piatra Neamț merită acest lucru”, a mai spus scriitorul pietrean. A evocat și episodul legat de expoziția de carte cu vînzare, organizată de „Humanitas” cu ani în urmă, cînd vînzările de la noi le-au depășit pe cele din Bacău și Iași.

În intervenția sa de la întîlnirea cu presa, Mihai Apopii (președintele CCI Neamț) a mărturist că „Organizarea unui tîrg de carte este o provocare pentru CCI. Experiența noastră va fi cerificată și prin acest eveniment”.

Alte amănunte legate de programul tîrgului și invitați, în zilele următoare.

(Viorel Cosma)

(foto, de la stînga la dreapta – Mihai Apopii, Vasile Pruteanu, Cristian Livescu)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *