Consiliul Județean Neamț recunoaște plagiatul Danei Macsim

pietricica turism

 Concursul pentru ocuparea funcției de director la Centrul pentru Cultură și Artă ”Carmen Saeculare” Neamț a generat și generează în continuare discuții. Dana Macsim, sfătuitoarea lui Vasile Pruteanu, a fost unsă directoare după ce s-a dovedit că a plagiat lucrarea de concurs. I-a durut în dos pe cei de la Consiliul Județean de ce spune lumea despre plagiat. Contestațiile depuse de celelalte participante sînt considerate, în parte, valabile de șeful comisiei de contestații, un jurist cunoscut, dar nu se ține cont de opinia lui și iarăși îi doare în dos pe oamenii lui Pruteanu de ce spune lumea. Dana e bună și rămîne. Încep chemările în instanță. Apoi dezvăluiri despre abuzurile proaspetei directoare, despre cheltuielile nejustificate, despre apariția unui ”consultant financiar” pensionar, dl. Țolea, care tăia și spînzura în zonă, despre contractele cu cîntec (adică pe baza lor se cînta) de la Vacanțe Muzicale. Din nou, oamenii lui Pruteanu dau cu sictirul în cei care comentează. Dana Macsim se duce să concureze undeva în Bacău, nu ia nota suficientă și se întoarce, cumințită, în Neamț, unde la Consiliul Județean oamenii stau cu fundul pe fotolii și dau cu tifla contestatarilor. Timpul a trecut și acțiunile declanșate în instanță încep să se apropie de final.

Mai deunăzi s-a cerut suspendarea directoarei, pe motiv de lipsă contract legal de management. După poziția adoptată de juristul Consiliului Județean, se pare că pe unii dintre șefii de la CJ a început să-i deranjeze cu adevărat ceva la dos. Teama că judecătorii nu vor fi impresionați de talentele de prompteriță, sfătuitoare de președinte sau patronă de langoșerie.

La un proces intentat de Dedilia Popovici Consiliului Județean Neamț, pentru anularea hotărîrii de numire în funcție a Danei Macsim pe motiv de încălcarea regulamentului de concurs, s-a cerut suspendarea din funcție a acesteia. În instanță, juristul CJ a cerut respingerea acestei cereri, iar motivația lui a fost absolut savuroasă: ”dacă Dana Macsim ar fi suspendată, n-ar mai avea cine conduce centrul de cultură”. Doamna fiind unică, incomparabilă și de neînlocuit, spunem noi. Ca să scape de cartoful care-i frigea palmele, juristul județean a propus instanței o năzbîtie: să fie chemată însăși Dana Macsim, ca parte în proces. De ce? Explică tot el: ”Nu Consiliul poate stabili dacă doamna a plagiat”.

Noi înțelegem de aici că pînă și cei de la CJ și-au dat seama de talentele plagiatoare ale directoarei Dana Macsim, dar… nu sînt ei cei care trebuie să constate. Deși, dacă e să ne aducem aminte numai de comisia de contestare a rezultatelor concursului, CJ a fost înștiințat/ informat cu argumente juridice doveditoare despre assta.

Toată lumea pleacă de lîngă Dana

 Stilul absolut inedit în care conduce instituția a făcut ca toți cei care au de-a face cu Dana Macsim în calitate de directoare să se dea deoparte. La început a fost Dan Morar, consilier județean PDL, membru în Consiliul de Administrație, care s-a retras, la cerere, pentru că nu se pricepea la cultură precum ”directoarea plagiat”. Ceilalți consilieri au cerut ca intangibila directoare să vină într-o ședință de consiliu și să-și expună ideile. Evident, n-a venit, iar cel care este încă președinte al Consiliului Județean, Vasile Pruteanu, generosul protector pe bani publici al doamnei respective, i-a sfătuit s-o caute pe directoare la… sediul instituției!!!

A plecat și domnul Țolea, consultantul financiar, aflat în contract de colaborare, care a renunțat să mai gireze o directoare fără perspective în actul managerial. Domnul Țolea nu a renunțat de bunăvoie la stipendia de la ”Carmen Saeculare”, dezvăluirile din Mesagerul privind măririle ilegale de indemnizație l-au convins să stea acasă. La fel și procesele care se apropie de final și unde și domnia sa are cîteva lucruri de lămurit.

În ultima perioadă a început să se schimbe și atitudinea Consiliului Județean Neamț față de directoarea-plagiat. Cît timp Vasile Pruteanu se trata de genunchi bolnavi, vicele Pintilie, exasperat de indolența de la ”Carmen Saeculare”, de afacerile care au fost dezvăluite în Mesagerul, a hotărît să trimită auditul în control. Au fost luate actele și auditul lucrează. Important este ca Vasile Pruteanu să-i lase să-și facă treaba. Dacă are curaj să o vadă pe sfătuitoarea lui în toată goliciunea actelor de management produse.

 Instituția fără Consiliu de Administrație

 Conducerea unei instituții de cultură subordonată Consilului Județean Neamț ar trebui să se desfășoare după anumite reguli. Banii județului ar trebui cheltuiți cu atenție, sub directa supraveghere a Consiliului de Administrație, format din consilieri județeani de diferite coloraturi politice. Acest consiliu ar trebui să fie la curent cu toate deciziile importante,  evenimente organizate, disponibilizări, redactarea bugetului etc. Ei bine, Consiliul de la ”Carmen Saeculare” nu s-a mai întrunit de foarte mult timp, tot ce s-a întîmplat acolo poartă marca Macsim-Țolea și, prin extensie,  Pruteanu. De ce nu s-a întrunit Consiliul? Simplu: nimeni nu trebuie să știe nimic din ce se întîmplă acolo. Contactat de noi, vicepreședintele CJ Aldo Pellegrini, a declarat sec: ”Din punctul meu de vedere, nu este normal, Consiliul de Administrație ar trebui să fie consultat. Dl. Dan Morar mi-a semnalat acest lucru”. Întrebat despre o implicare directă a executivului județan în analiza activității de la ”Carmen Saeculare”, răspunsul a venit sec: ”Eu o să pot trage o concluzie în momentul în care se împlinește un an de activitate, cînd facem analiză”.

Sîntem de acord cu domnul vice, cu amendamentul că analiza se poate face pentru un an de inactivitate culturală. Ca să respectăm adevărul isteric.

Valentin BĂLĂNESCU

3 COMENTARII

 1. Hai, lasa-mă, vjnicul Ţolea a părăsit “corabia” şi a lăsat-o pe super directoarea să înfrunte furtuna singurică ? Nu se poate. Asta DA, dovadă de loialitate. Ia să vedem, dau socoteală de dezastrul pe care l-au provocat ? Dar pentru bătaia de joc şi abuzul la adresa “concediaţilor”, de aici si de pe lumea ailaltă (probabil îi bântuie)?

 2. Dj-ul de manele cocotat in fotoliu de vice la CJ, acest veritabil Farfuridi nemtean, este unul dintre principalii vinovati pentru validarea plagiatoarei Macsim in functia de director la Carmen Saeculare. Si acum vreti ca individul asta sa ia atitudine, sa fim seriosi!
  La cheltuielile imense si nejustificate pe care le face Macsim pentru te miri ce activitate fara impact si inspiratie, singura justificare a mentinerii acesteia cu atata indarjire trebuie sa fie legata de oarecare drenare de parale catre terte persoane. Vine in curand si o campanie electoarala. Daca asa s-a intamplat, inseamna ca Cruella stie si unele dedesubturi care ar crea indigestii, asa ca cei expusi prefera sa-si ascunda lasitatea in formula grosolana catre noi, mocofanii, gen: Ciocu’ mic, acum noi suntem la putere!
  Chiar daca instanta va decide anularea concursului, crede cineva ca CJ se va conforma si o va trimite-n… Bacau? De acolo s-a si intors cu coada intre vine, ca stiu bine si aia cu ce poama au de-a face. Stiu si ai nostri dar inculta le este utila.

 3. Site-ul celor de la Carmen Saeculare, le reflecta fidel activitatea culturala: adica O barat. Nu au postat nimic pe site.
  Se deschide doar un scurt filmulet de prezentare (cateva secunde) ce ruleaza 2-3 poze cu Ansamblul imprastiat Floricica de la Munte pe fondul muzical pe care il mai auzisem si in diverse filmulete TV de la dezastre (inundatii). Nu inteleg de ce nu au gasit pentru dansatorii in port popular un fond muzica mai neaos. Intr-un fel sunt sinceri, activitatea culturala de acolo e D E Z A S T R U!
  Felicitari domnului Pruteanu pentru rezultatele remarcabile in domeniul culturii nemtene, caci asa pretinde acest site, ca reprezinta cultura nemteana: http://www.culturaneamt.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.