Marți la „VACANȚE MUZICALE” : Cvartetul TRANSILVAN și MIRCEA TIBERIAN BAND

A treia zi a ediției 41 a „Vacanțelor muzicale” programează alte două întâlniri cu artiști români care au concertat în lumea întreagă.

Astfel, marți, 8 iulie, de la ora 19,oo, la sala de festivități „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean, melomanii pietreni au ocazia de a reasculta muzica celor patru muzicieni clujeni componenți ai Cvartetului Transilvan.

cvartetCVARTETUL TRANSILVAN a luat ființă în anul 1987. Într-o perioadă relativ scurtă de timp obține numeroase premii și distincții naționale, printre care: Premiul I la Concursul Național pentru cvartete de coarde „Gheorghe Dima”, Premiul Asociației Criticilor Români și Premiul Uniunii Compozitorilor din România.La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepție, ansamblul dobândește statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca. Absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, membrii fondatori ai cvartetului, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan, s-au perfecționat în perioada studiilor universitare în interpretarea camerală cu personalități notabile în domeniu, între care: Wilhelm Berger (România), Gerhard Schultz și Thomas Kakuska (Austria, membri ai Cvartetului „Alban Berg”). Participarea lor la Festivalul Orlando din Kerkrade (Olanda) în anul 1990 a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaționale. Cvartetul clujean a fost remarcat de Earl Carlyss, membru al Cvartetului „Juilliard”, care i-a invitat pe interpreții clujeni să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le și o bursă de specializare în cadrul Centrului de Studii Avansate pentru cvartete de coarde. Avându-l ca mentor pe Earl Carlyss, cvartetul a avut ocazia să se perfecționeze în acest prestigios centru de studii trei ani consecutiv, cu o serie de artiști de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland String Quartet sau Mendelsohn String Quartet, fiind apoi invitați să efectueze un amplu turneu de concerte pe teritoriul S.U.A.

Începând cu anul 1998, Cvartetul Transilvan are în componență, la prima vioară, pe Gabriel Croitoru (din ansamblu au mai făcut parte și violoniștii Cristian Tănase și George Dudea), unul dintre cei mai valoroși violoniști români ai perioadei actuale, care îmbină cu deosebită măiestrie o carieră solistică de excepție cu rafinamentul interpretării camerale.

Intensa activitate artistică a cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume. Ansamblul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival (S.U.A.), Aldeburgh Festival, Bath Festival, Edinburgh Festival, Belfast Festival (Marea Britanie), Kuhmo (Finlanda), Bad Gleichenberg, Salzburg (Austria), Chemnitz (Germania), Salamanca (Spania), Aiche sur Alsette (Luxemburg), Aix en Provence (Franța) etc. În nenumăratele concerte susținute în străinătate, cvartetul a evoluat în săli de concert renumite: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queens Hall (Edinburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandell Hall (Chicago), Willshire Ebel Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatoire Royale (Bruxelles).

Cvartetul Transilvan a colaborat în interpretări camerale de excepție cu artiști consacrați, atât în România, cât și pe mari scene ale lumii: Ștefan Ruha, Sherban Lupu, Cristina Anghelescu (vioară), Marin Cazacu, Mirel Iancovici (violoncel), Aurel Marc (oboi), Dana Borșan, Adriana Bera, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Valentin Gheorghiu (pian), Aurelian Octav Popa (clarinet), Rudolph Firkushny (Marea Britaine, pian), Michel Bourdoncle (Franța, pian), Rita Sloan (S.U.A., pian), Erik Friedmann (S.U.A, vioară), Luz Leskowitz (Austria, vioară), Sharon Bezaly (Israel, flaut), Jeremy Menuhin (Marea Britaine, pian), Vladimir Mendelsohn (violă), Aaral Arad (S.U.A., violă), Dejan Lazic (Austria, clarinet și pian), Götz Teutsch (Germania, violoncel), János Bálint (Ungaria, flaut) etc.

În cei peste douăzeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste două mii de concerte, reprezentând totodată România și prin concerte organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidențiale, aniversări naționale). Repertoriul cvartetului cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute) și, pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă în prezent o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și al Universității de Muzică din București.

Seara, de la ora 21,oo, în Piața Turnului, pe scena „Vacanțelor” își va face apariția renumitul jazzman, Mircea Tiberian, care va sosi la „Vacanțe muzicale” cu trei invitați speciali, Nadia Trohin, Michael Acker și John Betsch.

mircea tiberianMIRCEA TIBERIAN este unul dintre personajele cu evoluția cea mai complexǎ și spectaculoasǎ din muzica româneascǎ a ultimelor decenii. Activitatea sa muzicala s-a materializat în mii de concerte și peste douăzeci de albume realizate sub nume propriu; cel mai recent a apărut in 2013 la casa de discuri Soft Records sub titlul „Dinner for one”. Mircea Tiberian are, în același timp, un rol esențial în pedagogia jazzului și a muzicii improvizate din România, fiind inițiatorul și conducǎtorul primului și celui mai important departament de jazz și pop la nivel academic de la noi. A primit din partea Universitǎții Naționale de Muzicǎ din București calificativul de Magna cum Laude pentru lucrarea sa de doctorat „Raportul dintre ritm și celelalte elemente ale discursului muzical” și predǎ la aceastǎ instituție cu gradul de profesor universitar. Tiberian este activ și în domeniul literar, muzicologic sau al interferențelor artistice, publicând numeroase articole, cǎrți, sau antologii și fiind autorul câtorva spectacole ce includ, alǎturi de muzicǎ, poezie, teatru sau film. I-a fost acordat de cinci ori premiul pentru compoziție de jazz al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ultima oarǎ în 2012 pentru volumul antologie „Jazz inside out”. Cea mai nouǎ carte a sa, intitulatǎ „Sunetul de referințǎ”, apărutǎ la editura Nemira în 2013, s-a bucurat de o primire călduroasǎ și aprecieri elogioase, atât în lumea literarǎ cât și în rândul cercetătorilor fenomenului muzical.

Deși foarte tânǎr, contrabasistul MICHAEL ACKER are deja o carierǎ bogatǎ pe scenele jazzului autohton și nu numai. El a cântat alǎturi de mai toți reprezentanții importanți ai genului din România dar a avut și colaborǎri cu muzicieni internaționali precum John Betsch sau Nicolas Simion. Paleta sa stilisticǎ acoperǎ o arie largǎ de expresie, de la jazzul main stream panǎ la avangardǎ sau de la funk la ethno jazz.

JOHN BETSCH este unul din reprezentanții de marcă ai percuției contemporane de jazz. După o carieră strălucită în cetatea jazzului New York, se mută în Europa la începutul anilor ’80 unde devine membru permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy; în același timp colaborează intens și cu alte legende ale muzicii afro-americane precum Mal Waldron sau Archie Shepp. Anul acesta el a efectuat turnee cu artiști de talia lui Benny Golson, Don Byron sau Kirk Lightsey. Arta lui John Betsch este o lecție vie de istorie a bateriei și, totodata, ne poate creiona o viziune asupra importanței acestui instrument în muzica zilelor noastre.

nadia trohinNu în ultimul rând trebuie menționată interpretarea vocală de excepție a pieselor datorată NADIEI TROHIN, o personalitate artistică bine conturată pe scena românească a jazzului din ultimii ani. Mircea Tiberian și Nadia Trohin au realizat cu puțin timp în urmă, un album dedicat muzicii românești din perioada interbelică și intitulat La margine de București; album cǎruia i s-a acordat premiul „Discul românesc de jazz al anului 2011”. Nadia Trohin este doctorand la Universitatea Națională de muzică din București. În același timp ea activează ca profesor asociat la această instituție cât și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică predând cursuri de jazz, interpretare pop și vocal training.

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.