Dorinel Ursărescu și Marius Crăciun: dosar comun la DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

dorinel-ursarescuURSĂRESCU DORINEL, deputat în Parlamentul României, președintele organizației județene Neamț a unui partid politic, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000.

GROSU VALENTIN, la data faptelor director al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bacău (DJAOV) și ANDREI RĂZVAN, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și supraveghere produse accizabile – Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale din Autoritatea Națională a Vămilor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

CRĂCIUN MARIUS, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– două infracțiuni de cumpărare de influență,
– instigare la folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial.
Din ordonanța procurorilor a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a inițiat un grup infracțional organizat cu scopul de a săvârși infracțiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili și comercializarea acestora pe piața internă, fără plata TVA și a accizelor datorate bugetului de stat.
Aceste fapte au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro).
Mecanismul viza în esență achiziția intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA și comercializarea acestora pe piața internă, colectând TVA aferentă livrărilor.

În activitățile desfășurate, inculpatul Crăciun Marius a beneficiat de sprijinul și bunăvoința unor persoane influente politic sau funcționari din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), sprijin concretizat în:
– numirea la conducerea Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Neamț, prin influența inculpatului Ursărescu Dorinel, a unei persoane agreate;
– desigilarea cisternelor de către angajații DJAOV Neamț imediat după sosirea acestora și asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influența exercitată de inculpatul Grosu Valentin;
– obținerea rapidă a autorizației de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin și o altă persoană;
– consilierea și oferirea de informații asupra acțiunilor autorităților vamale, asigurată atât de Grosu Valentin cât și de inculpatul Andrei Răzvan;
– atitudinea pasivă a funcționarilor vamali, inclusiv cei menționați anterior, care, deși au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operațiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora.
În schimbul acestei protecții, asigurată pe diferite paliere, de către inculpații Ursărescu Dorinel, Grosu Valentin și Andrei Răzvan, inculpatul Crăciun Marius a promis și/sau a remis direct sau indirect sume de bani.

Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel și-a folosit influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, pentru numirea, în funcția de director executiv al DJAOV Neamț, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenționa să o deruleze.
Pentru acest “serviciu”, inculpatul Ursărescu Dorinel a acceptat promisiunea formulată de Crăciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.
În perioada noiembrie 2012 – martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacău, inculpatul Grosu Valentin a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro, de la inculpatul Crăciun Marius, pentru a-și exercita influența asupra directorului DJAOV Neamț.
Prin acest demers s-a urmărit obținerea unei autorizații de destinatar înregistrat, solicitată de o firmă controlată de inculpatul Crăciun Marius și facilitarea desfășurării cu celeritate a operațiunilor comerciale cu produse accizabile desfășurate de societatea respectivă.
De asemenea, există probe și indicii temeinice că în perioada februarie -martie 2013, inculpatul Andrei Răzvan, inspector, a pretins de la Crăciun Marius și de la o altă persoană sume de bani inițial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorată ulterior la 2.000 euro. În luna martie 2013, același inculpat a primit de la Crăciun Marius, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro.
În schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Răzvan a lăsat să se creadă că are influență asupra colegilor săi din cadrul Autorității Naționale a Vămilor – Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale, promițând că îi va determina pe aceștia să își încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operațiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiași firme controlate de inculpatul Crăciun Marius.

Inculpaților URSĂRESCU DORINEL, CRĂCIUN MARIUS, GROSU VALENTIN și ANDREI RĂZVAN li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *