Marius Crăciun: 74500 Euro și 3,5 ani închisoare de la Curtea de Apel Bacău

 

marius craciun
Plasat în arest la domiciliu cu o zi în urmă, Marius Crăciun a primit prima condamnare în dosarul de trafic de influență, în care a fost judecat de Curtea de Apel Bacău. În ziua de 5 februarie, instanța l-a condamnat pe Marius Crăciun doi ani și jumătate de închisoare, însă judecătorii au decis să-i revoce suspendarea unei pedepse mai vechi de un an, așa că are de executat 3 ani și jumătate. Totodată, instanța a decis să-i interzică „dreptul de fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 2 (doi) ani și 6 (șase) luni, după executarea pedepsei principale a închisorii”.

Nadina Simion a fost condamnată și ea tot la doi ani și jumătate pentru cumpărare de influență și are același termen după executarea pedepsei în care nu are voie să dețină funcții publice – ea având deja la activ experiența de consilier județean. Cuplul Simion – Crăciun are de plătit 9.000 de lei cheltuieli de judecată.

A avocatul angajat pentru cuplul Nadina Simion – Marius Crăciun, Cristian Cojocaru – unul dintre cei mai cunoscuți apărători din Baroul Bacău – a primit și el o pedeapsă de  2 ani și 10 luni de închisoare, iar după ce va fi eliberat să nu mai aibă voie să profeseze ca avocat timp de 3 ani. Totodată, Cristian Cojocaru a fost obligat la plata a 6.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. 

Codrin Constantin Coroamă, finul lui Crăciun,a primit doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani, timp în care dacă mai săvârșeșete vreo infracțiune „instanța va revoca suspendarea condiționată a executării pedepsei și va dispune executarea acesteia”, după cum se precizează în încheierea de ședință a Curții de Apel Bacău. Judecătorii au dispus, de asemenea, să-i restuie lui Marius Crăciun suma de 74.500 euro, care fusese ridicată din portbagajul autoturismului Nadinei Simion. Sentița poate fi atacată în termen de 10 zile.

Amănunte despre proces:

Procesul a început în iulie 2014, după o anchetă a procurorilor DNA care au stabilit că avocatul Cristian Cojocaru, care „a pretins de la două persoane  suma de 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra magistraților judecători din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea obținerii unei hotărâri favorabile, de punere în libertate a uneia dintre persoane, cercetată în stare de arest preventiv pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani”.

Avocatul – angajat de Codrin Coroamă pentru a-l apăra pe nașul său, s-a întâlnit cu Nadina Simion, însă aceasta nu i-a dat banii “întrucât considera că avocatul nu a prezentat suficiente garanții pentru punerea în libertate a concubinului său”, după cum au precizat procurorii în rechizitoriu. Nadina Simion a fost oprită de anchetatori după vizita la Bacău și în portbagajul mașinii sale a fost găsită suma de 74.500 euro, restul banilor fiind cheltuiți, probabil, pe mici cumpărături.

Când a fost trimis în judecată, Codrin Coroamă, care a fost cununat de cuplul Simion- Crăciun, ne-a declarat că el nu a făcut altceva decât să angajeze doi avocați pentru nașul său și nu știe absolut nimic despre tentativele de corupere a vreunui magistrat. Procurorii susțin, însă, că finul Codrin Coroamă a purtat negocierile cu avocatul în privința sumei pe care acesta ar trebui s-o dea unor judecători pentru a obține eliberarea lui Marius Crăciun.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *