Marian Constantin: ”Dacă sportul moare, suntem și noi condamnați la moarte”

pietricica turism

Marian ConstantinAntrenor principal al Unicului, Marian Constantin anunță că vrea să mai stea un an pe banca tehnică a echipei pietrene. La începutul sezonului, tehnicianul își propusese reformarea echipei. Acum, se declară mulțumit de locul șapte pe care îl ocupă în clasament echipa Unic, care-i poate oferi un loc într-o cupă europeană. Constantin a adus la Piatra Neamț cam tot ce și-a dorit, pentru a pune pe picioare o formație tânără. În plus, față de anii trecuți, Unic Piatra Neamț a transferat câteva jucătoare tinere care învață la LPS, evoluează în campionatele naționale rezervate juniorilor, pregătind astfel schimbul de mâine. Marian Constantin continuă munca la Unic, în ciuda restanțelor financiare, afirmând că, în voleiul românesc, sărăcia este aceeași peste tot.

– Mulțumit de locul 7?

Având în vedere prima parte a campionatului, când nu aveam pe cine să așez în teren, eu spun că partea a doua a fost una foarte bună pentru noi. Glumind, dacă mai dura puțin campionatul, cred că terminam mai sus în clasament. În plus, la începutul campionatului, nu ne-am gândit deloc că putem să avem șansa să evoluăm în cupele europene.

– Este posibil?

Odată cu anunțul celor de la Dinamo, care a adus la cunoștiința CEV că echipele acestui club nu vor evolua în cupele europene, avem speranța că putem merge în Cupa Challenge. Va fi de văzut, însă, ce decizie vom lua la nivel de club, având în vedere problemele financiare din jurul nostru, fiindcă nu va fi ușor să găsim sprijin pentru o participare într-o întrecere europeană. Oricum, eu mai rămân un an la Unic Piatra Neamț. Am oferte, dar peste tot în voleiul românesc apar aceleași probleme cu subfinanțarea echipelor. Sărăcia în voleiul românesc este aceeași peste tot.

– Cum ați caracteriza lotul Unicului?

Suntem un lot echilibrat, cu dorința de a reveni acolo unde Unicul a fost mereu, adică în prima jumătate a clasamentului.

– Cum ați creionat pregătirea din această vară?

În două părți. În prima, vrem să punem accent pe pregătirea fizică, după care să urmeze pregătirea tehnică. Apoi vrem să începem pregătirea tehnico-tactică.

– Jucătoare noi?

Depindem de buget și de înțelegerea autorităților. Dacă se vrea performanță în plan intern și internațional, vom avea finanțare, cel mai bun exemplu fiind Blajul. Dacă nu, ne vom zbate mereu în anonimat.

– Aveți și jucătoare la vârsta junioratului. Ce intenționați?

Mai sunt jucătoare tinere, de la 14 ani și jumătate în sus, până la 16-17 ani, care vor juca în campionate diferite. Putem spune că Unicul este vechi, mentalitatea este nouă, aceea de a ne gândi să asigurăm schimbul de mâine.

– Ce speranțe aveți cu o echipă tânără?

Facem ce nu s-a făcut demult în România. Vrem să revitalizăm voleiul. Vedeți și dumnevoastră că majoritatea echipelor sunt formate, în proporție de 70%, din jucătoare străine. Anul trecut, ne-a ajutat puțin și FRV, introducând în Regulament obligativitatea prezenței a trei jucătoare românce în lot. Din acest an, o să fie doar doi jucători străini. Astfel, Federația Română de Volei dă șansa româncelor să fie titulare.

– 70% din lot sunt jucătoare străine?

Vă dau exemplul CSM București, care, cu un buget de un 1.200.000 de euro, își permite să aducă orice jucătoare. A adus 3 românce și are 9 jucătoare străine în lot. Să vedem cum se vor descurca. Cele 3 românce trebuie să joace obligatoriu, meci de meci. Dacă, la meciul cu noi, ne ajută Dumnezeu și se accidentează una, spre exemplu, câștigăm cu 3-0 și e perfect!

– Pauza competițională este cam lungă. Până în toamnă, v-ați gândit să participați la turnee amicale?

Am vrea să participăm la cât mai multe turnee, dar să vedem ce sunt dispuse echipele să facă pe perioada verii.

– Probleme financiare?

Astea țin de individ și de caracter. V-am spus că am oferte și de la Dinamo și de la alte echipe, dar nu aș face altceva decât să schimb localitatea, pentru că problemele sunt aceleași. Toate jucătoarele pun pe primul plan sportul. Asta este schimbarea de mentalitate, pentru că e o perioadă grea în toată Europa, nu numai în România. Exceptând CSM-ul și Blajul, peste tot sunt probleme cu banii. În campionat, să vedem ce va fi în sezonul următor, în prima jumătate a clasamentului. În cele patru din a doua parte valorică ne încadrăm și noi, dar asta nu înseamnă că ne vom preda la cele patru din prima parte valorică: Dinamo, CSM București, Bacău sau Târgoviște. Eu mă consider și în campionatul viitor favorit la un loc de cupă europeană.

– Programul intern este extrem de condensat. Campionatul începe târziu și se termină repede. Este asta o problemă?

Prioritate are echipa națională, mai ales cea feminină, care o să participe anul acesta la turneul final al Campionatului European, deci, până la urmă, interesul naționalei primează. Și mie mi-ar conveni să jucăm vreo nouă luni, dar trebuie să ne adaptăm programului.

– Suntem în progres sau în regres?

Dacă suntem prezenți la un turneu final de campionat european, eu zic că suntem în progres. Depinde și de munca pe care o duc jucătoarele la echipele unde evoluează. Noi suntem o echipă 100% românească și suntem fericiți că investim în români.

– Obiectivul dumneavoastră care este?

Cupele europene. Și o să încerc să le imprim și jucătoarelor aceeași dorință. Vrem ca lumea să plece mulțumită de la sală și să ne întrebe când este următorul meci.

– Cât este de importantă susținerea comunității locale?

În proporție de 95%, pentru că noi jucăm pentru oamenii locului. Jucăm un meci bun, ei vin la sală cu plăcere, apoi bem o bere bună și mai uită lumea de supărări și de griji. În cazul în care comunitatea locală va înțelege că sportul este o industrie ce formează oameni, caractere și mentalități, atunci vom progresa. Dacă nu, vor fi în continuare bani aruncați pe diverse asocieri fără finalitate. Eu sper să ne trezim la realitate și să întreținem sportul, pentru că, dacă această industrie moare, suntem și noi condamnați la moarte. (Mihai STOIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.