Angelo Massone: FC Ceahlăul – sub semnul austerității

pietricica turism

Viorel Mastacaneanu si Alesandro MassoneAngelo Massone, acționarul principal al Ceahlăului, spune că intrarea în insolvență a clubului pietrean este singura măsură pentru relansarea clubului de fotbal. Italianul crede că această stare de fapt trebuie interpretată ca un nou început, iar echipa va putea fi înscrisă în liga secundă până pe 20 iulie, data limită cerută de FRF. Campionatul Ligii a II-a, ediția 2015 – 2016 va debuta pe 29 august, odată cu Liga a III-a. Încă nu se știe sub ce formă: cu una sau cu două serii. Singura veste bună venită dinspre FRF este reorganizarea campionatului juniorilor A și B, sub forma unui campionat de elită, cu două serii, și sprijinirea cu 200.000 de euro a echipelor de juniori ce activează sub tutela formațiilor din Liga a II-a.

În acest moment, FC Ceahlăul are de achitat datorii care se ridică la aproximativ 1,7 milioane de euro, nu are conturat un buget pentru noul sezon, nu are (încă) un antrenor principal și nici nu știe pe ce jucători se va putea baza în noul sezon. Oricum, Angelo Massone a fixat 15 iulie ca dată de reunire a lotului, în vederea reluării pregătirilor.

Există vreo șansă de a salva FC Ceahlăul SA de intrarea în faliment?

După cum știți, clubul a intrat în insolvență. Este singura măsură economică în vederea relansării și totul trebuie privit ca un nou început pentru Ceahlăul. Vom lucra foarte mult pentru a reuși să salvăm clubul, dar mai ales să îl relansăm în urma unui plan de reorgranizare. Am fost ales administrator special al clubului, pentru că, în ciuda a ceea ce s-a spus, munca mea continuă. Ne organizăm pentru următorul sezon fotbalistic, suntem aproape gata să ne înscriem în liga a doua, probabil vom fi primul club care se va înscrie. Vom merge în cantonament, în 15 iulie vom face vizitele medicale. Avem deja o idee despre noul antrenor, dar într-o săptămână vom face public numele.

– Va fi un antrenor român sau străin?

Deocamdată nu pot să vă spun, pentru că nu l-am ales. Este posibil să fie străin, dar suntem în discuții și cu antrenori români. Va trebui ca antrenorul pe care îl vom numi să fie unul pe termen lung, pentru că planul nostru de redresare se întinde pe un termen mai îndelungat. Nu vrem să fie doar un antrenor pentru câteva etape.

– Ce șanse are Vanja Radinovici să continue să antreneze Ceahlăul? Întreb asta, pentru că dânsul a declarat că își dorește să rămână, dar depinde de mai mulți factori.

Mi-au plăcut foarte mult metodele de antrenament ale lui Vanja Radinovic. Desigur, în acest moment, el are șansele cele mai mari să fie antrenor, dar, repet, încă nu ne-am hotărât asupra antrenorului și asupra echipei tehnice.

– Ce mesaj le puteți da suporterilor?

Mesajul nostru este că suntem optimiști pentru viitor. Va trebui să respectăm toate termenele prevăzute de procedura de insolvență, dar clubul merge mai departe, cu optimism și voință de a continua și cu mari așteptări. Vreau să transmit un mesaj, în primul rând orașului: chiar dacă suntem acționari majoritari, clubul rămâne al orașului, al suporterilor, al celor care care iubesc clubul. Sunt sigur că toți vor încerca să ne dea o mână de ajutor ca să începem să lucrăm împreună pentru binele clubului și relansarea acestuia. Avem sponsori tradiționali, care sper să ne ajute în continuare, iar lângă ei să convingem și pe alții să ne ajute. 

– Deci nu aveți un buget în acest moment? Nici măcar o estimare?

Nu vreau să mă pronunț, pentru că nu sunt singurul care administrează clubul. Sper să găsim cele mai bune soluții. Vom pune cap la cap datoriile, vom pune în aplicare un plan riguros de reducere a cheltuielilor și sper să găsim cele mai bune soluții până la începerea campionatului. Cu siguranță ne vom pregăti pe plan local și tot aici vom face vizita medicală, pentru că avem toate condițiile.

– Știți pe ce lot vă puteți baza? Sunt titulari care au terminat contractele, precum Jovic, Achim sau Stana, și nu mai puțin de cinci jucători care și-au depus cerere să devină liberi de contracte, dar își cer și restanțele financiare.

În acest moment, niciun jucători sub contract nu poate pleca fără acordul clubului. Am plătit aproape toți jucătorii, iar cei care vor să plece trebuie să depună mai întâi oferta pentru club. Există oferte pentru jucători, vrem să vindem jucători, dar la un preț bun. Vrem să vindem în Italia, Anglia sau Franța. Vrem să facem un club competitiv, care să revină în prima ligă.

– Cum comentați decizia fostului director Ricardo Ronca, de a contesta în instanță desfacerea contractului de muncă cu FC Ceahlăul? Dumnevoastră l-ați prezentat ca pe unul din cei mai buni manageri de club din Italia, dar, la scurt timp, ați renunțat la serviciile lui.

Nu e nimic de comentat aici. Domnul Mironaș este director executiv.

– Veți putea face transferuri?

Sigur că vom aduce câțiva jucători străini, care ne pot ajuta în tentativa noastră de reformare a echipei, dar depinde și de antrenorul pe care îl vom avea. Toată lumea muncește pentru acest obiectiv.

– Puteți coopta în lot mai mulți tineri care au evoluat la juniori?

Cu siguranță ne vom baza și pe ei. Tinerii fac parte din strategia noastră de relansare a clubului, mai ales în condițiile în care nu putem permite să avem salarii foarte mari.  

– Referitor la jucători, ne puteți spune cine trebuie să le dea acceptul să plece? Dumneavoastră sunteți suspendat zece luni.

Sunt alte persoane care se ocupă de asta. Cât privește decizia FRF, nu vreau să comentez suspendarea mea. Voi face apel pentru reducerea pedepsei. Îmi cer scuze, pentru că am exagerat, și voi face tot posibilul ca să nu se mai repete.

– Veți face reduceri de personal pentru a rezista?

Despre situația financiară, facem un inventar și, în cel mai scurt timp, totul va fi rezolvat. Am depus cereri să reprimim utilitățile. Vom analiza toate datoriile. Voi rămâne mai mult timp în România și la Piatra Neamț, pentru a lucra la relansarea clubului. Nu iau cu mine nimic, așa cum s-a spus. Nu plec cu nimic din club și nici nu e afacerea mea sau a altuia din club. Repet, obiectivul nostru este de a crea un lot competitiv, cu care să luptăm pentru primele locuri, dar pentru asta trebuie ca, în cel mai scurt timp, să revenim în prima ligă.

 Mihai STOIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.