Meșteri populari consacrați invitați la Târgul de Mărțișor

Din dorința de a păstra tradiția populară străveche din prag de primăvară, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” propune publicului iubitor de frumos o expoziție cu vânzare – Târgul de Mărțișor, în care, alături de mărțișoare tradiționale, se vor regăsi măști populare, cusături și țesături, icoane pe lemn și sticlă, împletituri din sfoară, ceramică și artă decorativă.

foto uzinadepetice.wordpress.comTârgul este organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, sub patronajul Consiliului Județean Neamț și în parteneriat cu Primăria municipiului Piatra Neamț și Camera de Comerț și Industrie a județului Neamț. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 26 februarie, la ora 11.00. Întregul eveniment va fi găzduit de „Pavilionul Expozițional Municipal” (fosta Casa Căsătoriilor), din Bulevardul Republicii, nr. 17, programul Târgului de Mărțișor fiind următorul: vineri, 26 februarie, orele 11.00–19.00, sâmbătă, 27 februarie, orele 9.00-19.00 și duminică, 28 februarie, orele 9.00–14.00.

Au fost invitați să participe la eveniment creatori populari renumiți pentru meșteșugul lor: Cecilia Hăisan – icoane pe sticlă (Piatra-Neamț), Valentina Acasandrei – icoane și pictură naivă (Iași), Rodica Ciocârtău – țesături, cusături (Pipirig), Maria Todici – țesături, cusături (Pipirig), Elena Ciocârlan – împletituri sfoară (Ștefan cel Mare), Vasile Ciocârlan – măști (Ștefan cel Mare), Eusebiu Iacinschi – ceramică decorativă de tip Kuty (Botoșani), Vasile Dudanu – prelucrarea pieilor (Grumăzești), Ion Ilioaia – prelucrarea pieilor (Ruginoasa, Iași), Maria Vasiliu – podoabe croșetate (Târgu Neamț) și creatori de produse handmade: Adina Spiridon (Ștefan cel Mare), Liliana Ciucanu (Târgu Neamț) și Maria Baciu (Piatra-Neamț).

Creațiile celor mai tineri meșteșugari, admirate duminică

Duminică, 28 februarie, la Târgul de Mărțișor vor sosi și cei mai mici meșteșugari, elevii claselor externe ale Școlii Populare de Arte Piatra Neamț. Astfel, vizitatorii vor putea vedea și cele mai noi creații ale clasei de țesut-cusut de la Vânători-Neamț (Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători-Neamț), ale clasei de împletituri nuiele de la Vânători-Neamț (Parohia „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” Vânători-Neamț), ale clasei de țesut-cusut de la Pipirig (Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, structura Stânca), ale clasei de împletituri fibre vegetale – pănuși de la Horia (Școala Gimnazială „Carmen Sylva” Horia), ale celei de prelucrare a lemnului de la Negrești (Școala Gimnazială „Dumitru Almaș” Negrești). Nu vor lipsi nici creațiile clasei de confecționat măști și împletituri sfoară de la Ștefan cel Mare, precum și ale clasei de țesut-cusut de la Gherăești (Școala Gimnazială Gherăești).

Li se va alătura și clasa de artă populară din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, clasă coordonată de Mădălina Mariuțac.

Andreea AMARIEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.