DSP a închis Grădinița „Floare de Colț”. Ce au descoperit medicii

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț au luat decizia de suspendare a activității Grădiniței ”Floare de Colț” din Piatra-Neamț (structură a Școlii Gimnaziale ”Daniela Cuciuc”), după ce mai mulți preșcolari au fost internați la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț, la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit DSP, copiii care au ajuns la Pediatria SJU au avut vărsături alimentare, greață, scaune diareice. În total, 9 copii au ajuns la spital.

gradinita Floare de ColtMedicii de la DSP au dispus o anchetă epidemiologică: ”recoltare, spălături pe suprafețe din blocul alimentar (mână bucătar, tacâmuri, veselă, pahare, blat masă etc.) și probe de aeromicrofloră”. Joi, 3 martie, s-a ajuns și la primele concluzii. „Rezultatele probelor de sanitație indică probe conforme la 80% din totalul probelor recoltate. Pentru probele neconforme, Departamentul de Control în Sănătatea Publică a aplicat două sancțiuni personalului din unitate, în conformitate cu HGR 857/2011 (art. 41c , art. 42, c); suspendarea activității grădiniței începând cu data de 4.03.2016, până la remedierea deficiențelor constatate, conform HGR 857/2011, art. 62, alin. 2”, se arată într-un comunicat remis, joi, 3 martie, de DSP Neamț.

  • Ce invocă DSP pentru sancțiunile aplicate

”Art. 41. – Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte: c) neefectuarea operațiunilor de curățenie și/sau dezinfecție a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafețelor de lucru și a ambalajelor în condițiile stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare;

Art. 42. – Constituie contravenții și se sancționează cu amenda de la 800 lei la 1.600 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte: c) nerespectarea regulilor de igienă individuală în tot timpul programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar”.

Conducerea unității de învățământ ne-a informat și am colaborat cu cei de la DSP. Susținem măsurile luate de aceștia și împreună vom pune în aplicare planul de măsuri pentru remedierea situației. Înainte de toate, trebuie să punem pe primul plan sănătatea și educația elevilor”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț.

Marian TEODOROF

adolescenteen news

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.